Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2010 09:27 - Преписано за вас:
Автор: victoriavselena Категория: Бизнес   
Прочетен: 1484 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 10.02.2010 09:30


16 неща, на които не ни учат в училище... И които са много по-важни за живота, отколкото която и да е формула  В обучение прекарваме голяма част от живота си – ежедневно, по 6-7 часа, главите на всеки от нас са пълнени с формули, изчисления, древногръцки герои, физични закони, литературни анализи, находища на въглища на другия край на света, битки за какво ли не, чехълчета и амеби и прочие разкрития и постижения на науката от дълбока древност до наши дни, които, ако и някой все пак успее да запомни за цял живот, трудно може да намери приложението им в най-важното за живота си – как да го живее така, че да се чувства удовлетворен, успешен и щастлив.
Предлагаме ви някои неща, които не залягат в училищните програми, но със сигурност притежават голямо практическо приложение за един по-добър живот.

1. Правилото 80/20.

Това е един от най-добрите начини да използвате по-успешно времето си. Правилото 80/20, известно и като Принципът Парето, гласи, че 80% от ползите, които ще получите, ще дойдат от 20% от дейностите ви.

Така че много от нещата, които правите, вероятно не са толкова успешни и дори необходими за правене, колкото си мислите.

Може просто да прекратите или в голяма степен да намалите времето, което отделяте на страшно много неща.

И ако го направите, ще имате много повече време и енергия, които да вложите в нещата, които наистина ви носят полза, радост, удовлетворение.

2. Законът на Паркинсон

Можете да правите нещата по-бързо отколкото си мислите. Този закон твърди, че една задача ще се разстила във времето и ще изглежда сложна в зависимост от времето, което предназначите за нея. Например, ако си кажете, че ще намерите решение до една седмица, проблемът ще започне да изглежда по-сложен и ще влагате повече и повече време в опити да намерите решение.

Затова фокусирайте вниманието си върху откриването на решения. След това просто си дайте един час (вместо цял ден) или един ден (вместо цяла седмица) да разрешите проблема. Това ще накара съзнанието ви да се фокусира върху решенията и действията.
Резултатът може и да не е точно толкова перфектен...
... , както ако бяхте прекарали седмица върху разрешаването на задачата, но, както беше споменато в предишната точка, 80% от ползите, които ще получите, ще дойдат от 20% от дейностите ви така или иначе. Или може да се окажете с по-добър резултат, защото не сте усложнили прекалено или шлифовали твърде нещата. Това ще ви помогне да свършвате нещата по-бързо, да подобрите способността си да се фокусирате и ще ви даде повече свободно време, през което изцяло може да се съсредоточите върху това, което е пред вас, вместо да имате някаква задача някъде назад в ума си, която да създава стрес.

3. Групиране

Отегчителните или рутинните задачи могат да създадат много бавене и почти никакво безпокойство. Един хубав начин да се справите бързо с тези неща е да ги групирате. Това значи да ги свършите всичките едно след друго. Ще успеете на приключите с тях по-бързо, защото “стартовото време” е по-малко в сравнение с това да ги разпръснете във времето. И, когато групирате, се ангажирате напълно със задачите и се фокусирате по-добре.
Група неща, които да направите за 1 час днес може да изглежда така: Почистете си бюрото, отговорете на е-мейлите от днес, измийте чиниите, проведете три телефонни обаждания, напишете списък за пазаруването утре.

4. Първо давайте. После взимайте. Не обратното.

Често съществува идеята, че някой трябва да ни даде нещо или да направи нещо за нас, преди да отвърнем със същото. Проблемът е в това, че много хора мислят по този начин.
Ако искате да повишите ценностите, които получавате (пари, любов, доброжелателство и т.н.), трябва да повишите стойността на това, което давате. Защото до голяма степен получаваме толкова, колкото даваме. Вероятно би било приятно да получиш нещо без да дадеш нищо. Но това рядко се случва.

5. Бъдете проактивни. Не реактивни.

Това се връзва и с последната точка. Ако всички хора са реактивни, тогава много малко неща ще се свършат. Може да седнете, да чакате и да се надявате някой друг да направи нещо....
... нещо. И това се случва доста често, но може да отнеме много време докато се случи.
Един по-ползотворен начин е да бъдете проактивни, просто да бъдете човекът, който пръв предприема действие и задейства нещата. Това не само ви спестява много чакане, но е и по-удовлетворително, тъй като усещате, че имате сила и контрол над живота си, вместо да се чувствате сякаш ви задействат случайни външни сили.

6. Грешките и провалите са нещо добро.

Когато сме млади, ние просто опитваме нещата и се проваляме докато се научим. Когато станем малко по-възрастни обаче, научаваме – например от училището – да не правим грешки. И опитваме все по-малко и по-малко нови неща.
Това може да ни накара да спрем да бъдем проактивни и да изпаднем в навика на това да сме реактивни, да чакаме някой друг да направи нещо. И какво толкова, ако опиташ нещо и се провалиш? Може би хората ще ти се смеят?

Може би да, ще се смеят. Но, когато преживеете такова нещо, скоро осъзнавате, че не е краят на света. И в много от случаите на хората не им пука особено. Те имат свои собствени предизвикателства и живот, за които да се притесняват.
А успехът в живота често идва от това да не се предаваме въпреки грешките и провалите. От това да бъдем упорити.

Когато за първи път се учим да караме колело, може да падаме отново и отново. Да ожулим коляно и да поплачем. Но ставаме, изтупваме прахта и отново се качваме на седалката. И евентуално се научаваме как да караме колело. Ако успеете да се свържете отново със своето 5-годишно “аз” и да правите нещата по този начин – вместо да се предавате след един-два опита или провала, както възрастните хора често правят – вероятно бихте преживяли много повече интересни неща, бихте научили ценни уроци и бихте имали повече успех.

7. Не се самообвинявайте.

Защо хората се предават след само няколко грешки или провали? Една от основните причини е, че се самообвиняват прекалено много. Но това е нещо като безсмислен навик. Само създава допълнителна и ненужна...
... и ненужна вътрешна болка и ви губи времето. Най-добре да се откажете от този навик, доколкото можете.

8. Изграждайте рапорт

Да срещате нови хора е забавно. Но също така може да предизвика нервност. Всички искаме да направим добро първо впечатление и да не попадаме в неловки разговори.
Най-добрият начин да постигнете това, е да изградите връзка, да се “присъедините” към човека, с когото общувате – т.е. да изтрадите рапорт. Това означава просто да се престорите, че се срещате с един от най-близките си приятели. След това започнете общуването от това състояние на ума вместо от нервното или предубеденото такова.
Това работи учудващо добре.

9. Използвайте ретикуларната активираща система в своя полза.

Това, което тази фокусираща система, ретикуларната активираща система, прави във вашето съзнание е, че ви позволява да видите в обстановката това, на което да фокусирате мислите си. Почти винаги помага да намерите това, което търсите.
Така че наистина трябва да се фокусирате върху това, което искате, а не върху това, което не искате. И да поддържате този фокус стабилен.

Поставянето на цели и честото им преразглеждане е един начин да задържите фокуса си върху това, което е важно, и да предприемате действие, което ще ви придвижи по-близо до това, което искате да постигнете. Друг начин е просто да използвате външни напомнящи средства като листчета хартия, където можете да напишете например някои ключови неща от тази статия като “Първо давайте.” или “Постигайте връзка.” . След това може да сложите тези листчета на хладилника или огледалото в банята.

10. Отношението ви променя реалността.

Всички сме чували, че трябва да имаме положително отношение или може би, че “трябва да променим отношението си!”. Това е добър съвет, но без повече причини, поради които да го следваме, е много лесно да пренебрегнем такива предложения и да продължим да поддържаме предишното си отношение към нещата.
Ако промените отношението си, всъщност променяте...
... реалността около себе си. Когато например започнете да гледате положително на нещата вместо негативно, започвате да виждате гледни точки, които преди това са били невидими за вас. Може би дори ще си помислите “защо не съм гледал на нещата по този начин преди?”.

Когато променяте отношението си, променяте това, върху което се фокусирате, върху което насочвате вниманието си. И всички неща в живота ви могат да бъдат видени под различна светлина.

Промяната на отношението може да създаде невъобразима промяна във вашия живот. Може и да не ви изглежда така, ако само си го мислите. Песимизмът може да изглежда като реализъм. Но това е най-вече защото вашата ретикуларна активираща система е програмирана да вижда всички негативни неща, които искате да видите. И сте “прави” през повечето време именно поради това. И най-вероятно това е, което искате. От друга страна, има много други по-хубави неща от това да сме прави през цялото време.

Ако наистина се опитате да промените отношението си, вместо само да анализирате тази възможност в съзнанието си, ще бъдете наистина изненадани.

11. Благодарността е лесен начин да се почувствате щастливи.

Вероятно вече сте чували много пъти, че трябва да бъдем благодарни. Може би защото това е било правилното нещо или просто нещо, което е трябвало да направим. Но, ако някой ни беше казал, че да чувстваме признателност за минута или две е чудесен начин да превърнем негативното настроение във весело, вероятно щяхме да практикуваме благодарността по-често. Това е добър начин и да поддържаме отношението си и да се фокусираме върху правилните неща. И да правим другите хора щастливи. Което ще ви направи още по-щастливи, защото емоциите са заразни.

12. Не се сравнявайте с другите.

Егото иска да се сравнява. Иска да открива причини, поради които да е чувствате добре (“Имам нова кола!”). Но правейки това, става много трудно да не се сравнявате с другите, които имат повече от вас (“О, не, съседът си е купил още по-хубава кола!”)....
кола!”). И така отново не се чувствате добре. Ако се сравнявате с другите, позволявате на заобикалящия ви свят да контролира как се чувствате. Това винаги се превръща в скоростно влакче на емоциите.
По-полезен начин е да се сравнявате със себе си. Да погледнете колко далеч сте стигнали, какво сте постигнали и как сте израснали. Може би не звучи много забавно, но в дългосрочен план носи много повече лична сила, спокойствие и позитивни чувства.

13. 80-90% от нещата, от които се страхувате, че ще се случат, никога всъщност не стават реалност.

Това е важно. Повечето неща, които се страхувате, че ще се случат, никога не се случват. Те са само чудовища в собственото ви съзнание. Или, ако се случат, не са толкова болезнени и страшни, колкото сте очаквали. Да се притеснявате е просто загуба на време.

Разбира се, това е лесно да се каже. Но, ако си припомните, през целия си живот от какво сте се страхували, което наистина да се е случило, ще започнете да освобождавате това притеснение от мислите си.

14. Не взимайте нещата твърде насериозно.

Лесно е да се задълбочите в нещо. Но повечето от нещата, за които се притеснявате, почти никога не се случват. И това, което може да ви изглежда голям проблем в момента, след три години може изобщо да не помните.

Да взимате себе си, емоциите си и мислите си прекалено насериозно най-често води само до излишно страдание. Така че, отпуснете се малко повече и това може да направи чудеса за настроението и за живота ви.

15. Записвайте си всичко.

Ако паметта ви е като тази на повечето хора, тогава може да я сравним с спукана кофа, пълна с вода. Много от добрите и страхотните ви идеи може да се изгубят завинаги, ако не се научите да си ги записвате. Това е и добър начин да се фокусирате върху това, което искате.

16. Има възможности във всяко преживяване.

В почти всяко преживяване, има винаги неща, които можете да научите и такива, които да ви помогнат да израснете. Негативният опит, грешките...
и провалите понякога дори са по-добри от успеха, защото ви учат на нещо съвсем ново, неща, на което поредния успех не би могъл да ви научи.

Когато и да имате негативно изживяване, запитайте се: къде е възможността в това? Какво е хубавото в тази ситуация? Една негативно преживяване може да ви помогне с времето да изградите много позитивни такива.
http://tiabg.com/?c=n&id=1475&p=0
 



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2556451
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697