Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 10:29 - СЕБЕОТРИЧАНЕ!?
Автор: victoriavselena Категория: Бизнес   
Прочетен: 6334 Коментари: 12 Гласове:
4

Последна промяна: 14.03.2010 12:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

image
 

Училище по щастие

Виктория Леви-Реувен

Треньор по щастие

victoriacoach@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Да-а-а, стигнахме и да тук. Да се отричаме от себе си, да си затваряме очите, да се правим на това, което не сме, да ни е срам от себе си и това, което сме и какво ли още НЕ. И защо? Защото някой, някога, някъде е решил да ни каже нещо, да направи нещо и ние като "добри и послушни" деца сме го приели за нещо, които ни се полага, като светата истина, като нещо наше, метнали сме го на гръб и...го мъкнем в тежки чували през годините на живота си.

Така май се е оформило и моето отношението към Тялото ми:

Родила съм се, дали са ми го,получила съм го, душата ми навлязла в него, приела го за свой дом и то съответно я приело, слели се ... и после?...После съм се учила да го ползвам, да ходя, говоря, движа, скачам, (да се смея сама съм си знаела), да пея, да играя, да си го галя, да му се любувам, да си правя с него кавото си искам. Та нали си е мое? Не-е-е! – отвърнали ми големите, умните, винаги правите и винаги и знаещите всичко – Грешка? Не може! НЕ Е ПРИЛИЧНО! Не може да си правиш всичко с твоето тяло, СРАМОТА Е! Трябва да се контролираш, да се въздържаш, да се пазиш, да го криеш, да се спираш. ИМА ПРАВИЛА НА ПРИЛИЧИЕ! Има неща, които можеш да правиш само когато си сама, има неща, които изобщо не можеш да правиш с тялото си, има неща, които можеш да правиш само на определените за това места (жалко че много мъже са забравили да ги научат на това и превърнаха света в една голяма тоалетна J) има и неща, които можеш да правиш само с определени хора и т.н.

Но това ми доставя удоволствие – отвърнала съм наивно аз.

Удоволствие?! – гръмнали в едни глас всички велики моралисти – какво е това? Та ти си благоприлична и благовъзпитана жена.

И аз кротко и всеотдайно съм се отказала от доставящите ми удоволствия дейности, защото...не е прилично, защото никой не прави така, защото никой няма да ме обича, защото децата няма да си играят повече с мен, защото мама  и татко ще ми се разсърдят и т.н.

Накратко се оказах обвързана с едно никому ненужно тяло, което трябваше да мъкна винаги и навсякъде с мен,на което трябва да слугувам, да му служа, към което имах доста задължения, но не и права, за което трябваше да се грижа, да не му е студено, да не е гладно, да е чисто, но без да мога да го ползвам и да му се радвам, както и когато си искам и което ме срамеше навсякъде. То не винаги си мълчеше и често се налагаше и си искаше своето. Но аз се правех че не го чувам. Бях сърдита, гневна, срамуваща се и отказваща се до себеотричане, себеунижение, омраза. За мен то бе нежелано и не харесвано и аз сътветно с удоволствие го наказвах, поставяйки го в ъгъла на живота ми.

Не беше прилично да казвам, ако съм гладна, жадна, не дай си боже, ако ми се ходи до тоалетната. Ужас! Срам. Една голяма част от него не трябваше да се вижда изобщо, а аз и така не разбрах защо точно и кога, за това се криех колкото може повече. С толкова много закони, правила, заповеди и т.н. ми беше страшно трудно и сложно да се справям и за това.... реших напълно и окончателно да се откажа от него...И кажете ми вие за какво ми е? Толкова бе досадно с всичке си тези искания, част от които ме поставяха в доста неудобна и засрамваща ме позиция. Реших да се правя, че го няма. Затварям си очите и него...хоп...няма го, не съществува. Запушвам си ушите и ...хоп няма го ... не го чувам. И така ...до днес.

Днес една проста истина ме удари като тухла по главата и ме "събуди" – тялото е създадено за да ми служи, за да ми е по-хубаво, удобно, красиво, конфортно, за да мога чрез него да се радвам на живота, да го възприемам по-лесно и по –пълноценно.Трябва само да му разреша да го направи, да го освободя от оковите на срама.

Та то, тялото си ми е чудесно. Има си всичко необходимо за  да ме радва, да си живеем двамата, т.е. тримата в радост и уют. Кои трима ли? Аз = моята душа, моето тяло и моето съзнание. Това е моята същност. Защото между нас казано, без тяло накъде. А ако все пак сме го получили, ако ще сме принудени да живеем още доста години заедно,  не е ли по-добре да се сдобрим с него, да го приеме такова каквото е, без срам и преструвки. Да го погледнем смело в огледалото, да го преоткрием и да му се обясним в любов.

Ето те и теб, мило моя тяло. Благодаря ти за всичко, извинявай, че толкова време се отричах от теб и те криех от света.

 

 image

http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://www.essencebulgaria.org/images/kartichka_flexibilitat-lice%2520kartinka.jpg&imgrefurl=http://www.essencebulgaria.org/BG/drugi.asp&usg=__6k2y33i1LRZSTKLpElh-hOdgW3o=&h=371&w=284&sz=30&hl=bg&start=104&sig2=4mGY5AJ6fuOelFtR4vHgUw&itbs=1&tbnid=U4KJQYQZnX3CpM:&tbnh=122&tbnw=93&prev=/images%3Fq%3D%25D1%2582%25D1%258F%25D0%25BB%25D0%25BE%26start%3D84%26hl%3Dbg%26sa%3DN%26gbv%3D2%26ndsp%3D21%26tbs%3Disch:1&ei=yr-cS9DoO8iK_AaynKX7CQ



Тагове:   тяло,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamas - Страхотна си, Виктория!
14.03.2010 11:15
Голяма част от нашето поколение израсна с тези забрани. Колко поражения на психиката ни са нанесени, дали може да се изчисли? Хубаво е, че това подлежи на осъзнаване и лечение. Осъзнаване - за да предпазим децата си. Лечение - за да изживеем пълноценно и достойно времето, което ни остава.
Преди години приятелка сподели с мен колко са и помогнали в труден момент книгите на Луиз Хей. По-конкретно "Излекувай тялото си" и "Излекувай живота си". Прочетох ги и аз и определено имах полза. Започнах да търся и други книги от нея, да си ги купувам. Ето, отварям в този момент "Силата е в теб" на случайна страница и погледът ми се спира на следното:
8. Грижете се за тялото си. Мислете за него като за прекрасна къща, в която живеете за определено време. и т.н. (стр.121)
Дали случайно се отвори тази страница, как мислиш?

Би ли споделила какво е отношението ти към тази авторка. Предполагам, че си запозната с нейните "Медитации за изцеление на живота".
Ще завърша коментара си с още една мисъл на Луиз Хей: "Помнете, че всеки път, когато помислите нещо, то излиза от вас и се свързва със сродни вам хора, ваши съмишленици" (Темата на медитацията е "Отварям сърцето си за всички хора")

Хубав ден, Виктория!
цитирай
2. victoriavselena - може би и това ще ти е интересно също
14.03.2010 12:59
тогава го преведох, а сега дойде от вътре:
http://victoriavselena.blog.bg/lichni-dnevnici/2008/12/13/moe-skypo-tialo-molia-te-prosti-mi.265471
цитирай
3. victoriavselena - за Луиз Хей
14.03.2010 13:03
имам книгите и съм ги чела много отдавна. Според мен тя е задължителен етап, през който трябва да преминем в саморазвитието си. Много книги прочетох, докато разбера някои неща. Днес на 51 г. стигнах до простото твърдение, че ТЯЛОТО СИ Е МОЕ И НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СИ ПОСТАВИ ДОРИ РЪКАТА ВЪРХУ НЕГО, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ И РАЗРЕШЕНИЕ.
Че мога да си го ползвам свободно, че си е МОЕ. Просто а? А за мен бе велико откритие. Смятам, че това ще промени много животът ми от сега нататък.
Може би вече ще съм готова да се "появя на сцената". ;)))
цитирай
4. obichzadeca - zdravej
14.03.2010 13:37
kojto te priema,ste te prieme cjalata.tjaloto ne e ot takowa znachenie kolkoto duschata.ti imasch prekrasna usmivka.vigdala sum kak hora s ne do tam idealni tela pravjat schou programi i imat hiljadi fenove.prekrasna si ,ne se sumnjawaj.pregrustam te.
цитирай
5. victoriavselena - до obichzadeca
14.03.2010 14:44
блатодаря ти за хубавите думи. Но не е въпросът дали другите ме приемат или не, въпросът бе че аз не се и се себеотричах. Но мина и това време. Който е бил там знае и разбира. Прегръщам те и аз.
цитирай
6. bovari - Умно, намясто и с чувство за хумор казано, както винаги.:))
14.03.2010 15:53
Аз добавям един важен щрих, а именно че всеки трябва да намери и полезната "храна" за трите си същности. И те не винаги трябва да съвпадат - за душата, за съзнанието, за тялото.:))) Както се казва - важното е да няма глад, другото е глезотия:) малцина са наистина щастливите, познали хармонията.
С хубаво чувство и БЛАГОДАРНОСТ за голямата ти щедрост, Виктория Леви.
цитирай
7. kass - victoriavselena
14.03.2010 18:04
Хората сме взискателни към себе си, искаме все повече и повече от себе си, дали няма да харесваме тялото си, част от характера си или част от навиците си, все ще си търсим кусури в стремежа си към съвършенство. Донякъде това е хубаво, донякъде лошо, при всички положения обаче трябва да живеем в мир и хармония със себе си - приемай се такава каквато си, така както приемаш другите такива каквито са. Днес имаме щастието да можем да променяме не малка част от своето тяло чрез козметика, диетология, хирургия и т.н., но ако сме недоволни от себе си - каквото и да направим пак няма да ни стига и това е многократно доказано. Светът е интересен и красив, защото е разнообразен и ние трябва да сме щастливи, че сме част от това разнообразие. Бог никога не взима само, той винаги компенсира с много даване. Така, че никой да няма право да бъде недоволен :). Поздрави, много интересно и поучително както винаги, благодаря ти Виктория...
цитирай
8. анонимен - Просто,
14.03.2010 19:11
старомодно. Така в крак не се върви.
цитирай
9. victoriavselena - до bovari
14.03.2010 20:10
много си права, защото когато имаме празнота и глад за нещо (няма значение дали е физически, душевен или емоционен глад) изпращаме сигнал до мозъка ГЛАДЕН СЪМ! и той понякога дава не толкова правилната заповед и ние тръгваме към хладилника, а в същност имаме нужда от една хубава прегръдка или рамо да се наплачем.
цитирай
10. victoriavselena - до Касс
14.03.2010 20:16
Светът е интересен и красив, защото е разнообразен и ние трябва да сме щастливи, че сме част от това разнообразие
Касс, радвам се че ми пишеш това, какво стана, да не отказа от съвършенството? Или повярва, че вече си такава?
цитирай
11. victoriavselena - до ном 8
14.03.2010 20:18
радвам се за тебе, радвам се, че не си там и не се позна. Радвам се, че има съвременни хора, които харесват себе си, телата си, духа си и се приемат такива, каквито са.
цитирай
12. malkiatprintz - Да си ми е живо и здраво тялото. Мое си ...
14.03.2010 20:34
Да си ми е живо и здраво тялото. Мое си е, така че другите – да си гледат работата! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2556609
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697