Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2010 10:49 - Щастие
Автор: victoriavselena Категория: Бизнес   
Прочетен: 3303 Коментари: 7 Гласове:
11



Всеки сам създава своето щастие image Бог сътворил света, а после изваял и Човека от глина. Когато го завършил, му останало малко парче неизползвана глина. Тогава Бог се обърнал към Човека и го попитал:

- Какво още би искал да имаш, какво да ти направя?

Замислил се за миг Човекът и отвърнал:

- Създай ми Щастие, аз искам да бъда щастлив!

Бог не казал нищо. Само поставил в ръката на Човека онова малко парченце от останалата глина. От тогава, та до ден днешен, Човекът примесва топчето глина, което държи в ръцете си и се опитва да извае от него Щастието, за което жадува...

image
  http://www.pozitivnoto.info/


Тагове:   щастие,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. miaa - Абсолютна истина! Човек сам изг...
08.04.2010 11:07
Абсолютна истина! Човек сам изгражда своето щастие!
Хубав ден, Victoriavselena!
цитирай
2. erato7 - Наистина, така е! Благодаря за м...
09.04.2010 23:04
Наистина, така е! Благодаря за мъдрия постинг!
цитирай
3. malkiatprintz - Не съм съгласен!
10.04.2010 05:20
Хмм... хубава приказка на пръв поглед, Виктория, само че ако я приемем за вярна, излиза, че Богът е постъпил доста йезуитски. Помисли: Той не може да не познава променливата човешка природа и несъвършенство; как тогава очаква човек да извае нещо, от което да бъде доволен, след като в момента в който го оформи, обикновено започва да харесва нещо друго?

Но същевременно Богът е постъпил - естествено - мъдро: дал е занимавка в ръцете на човека; да мачка, да сплесква, да притиска, да разточва.... само и само за да разбере, че никога няма да успее да извае своето щастие, докато не захвърли парчето глина и не се огледа и види, че трябва само да си позволи да бъде щастлив и да приеме щастието, което е около него в своето пълно разнообразие, а не в парчето глина.

Хехехе....

1. Нали знаеш, че нищо не е случайно, Виктория? Защо ли в текста е написано: "...което държи в ръцете си и се ОПИТВА да извае..."? :)

и

2. Знаеш също и постулата: на всяко действие съответства ... противодействие. Как тогава може се получи каквото и да било хубаво от нещо, над което прилагаме всевъзможно усилие, след като (и още повече) всички сме преживявали не едно и две доказателства, че често най-хубавите неща се случват когато са неорганизирани и непланувани?

Ха сега де? :)
цитирай
4. victoriavselena - Хей, Принце, а аз си помислих че е простичко...
10.04.2010 07:32
Хмм... хубава приказка на пръв поглед, Виктория, само че ако я приемем за вярна, излиза, че Богът е постъпил доста йезуитски.
Помисли: Той не може да не познава променливата човешка природа и несъвършенство; как тогава очаква човек да извае нещо, от което да бъде доволен, след като в момента в който го оформи, обикновено започва да харесва нещо друго?
- Принце, от това, което пишеш излиза, че смяташ, че:
1. Господ е извън нас, а аз вярвам че е вътре в нас и е част от нас и от нашата същност.Той съществува и се ражда в нашето съзнание, защото то е първично.
2. Човек винаги е недоволен и в момента в който постигне нещо, започва да търси нещо друго. Да, вярно е, когато в него е затвръдено съзнанието на ЛИПСА, а не съзнание на ИЗОБИЛИЕ. Това, че не прекъснато ни "промиват мозъците", че нямаме, ме не сме достатъчно, че имаме нужда от още е чудесно и ефективно за...продаващите ни. Чрез реклами и др. средства те ни внушават, че НЯМАМЕ, че ни липсва и за това, ако купим това, което те продават, ако напарвим това, което те ни казват ще бъдем по-щастливи и доволни. Но наистина ли е така? Защото, ако ние продължаваме да живеем със съзнанието на липса, тогава ще ни липсва нещо друго и ...така до края на света.
3. Че човешката природа е променлива – Далий Лама е казал: "Лошите новини са, че човешкото съзнание е променливо. Хубавите новини са... че човешкото съзнание е променливо." Така че...зависи на къде погледнеш.
4. Съвършенството е невъзможно, а за вярвам че ние се раждаме съвършенни, но вслушвайки се във външни страхове и влияние забравяме това. Виж едно 2-годишно дете, което е свършило "голямата работа" в гащите, та то е толкова гордо от това, което е произвело...останалото е реакция и тълкуване на околните дали ще го поздравят или наругаят. А то...то си е съвършенно, извършило е това, което природата го е научила преди ние да успеем да го развалим.
5. Помилисли си за себе си, не си ли ти човекът, който не вярва, че е съвършен, който е недоволен от постигнатото и не виждаш ли в тази приказка неща, които отразяват твоето съзнание?

Но същевременно Богът е постъпил - естествено - мъдро: дал е занимавка в ръцете на човека; да мачка, да сплесква, да притиска, да разточва.... само и само за да разбере, че никога няма да успее да извае своето щастие, докато не захвърли парчето глина и не се огледа и види, че трябва само да си позволи да бъде щастлив и да приеме щастието, което е около него в своето пълно разнообразие, а не в парчето глина.

- А ти Принце, не вярваш ли, че едно парче глина може да донесе щастие на някого? И особено ако и ние сме направени от същия материал? Т.е. Господ ни е дал още нещо, което е част от нас и ни е оставил да разберем, че щастието е не разделна част от нас и от нас зависи, дали да го захвърлим или приемем.

Хехехе....
1. Нали знаеш, че нищо не е случайно, Виктория? Защо ли в текста е написано: "...което държи в ръцете си и се ОПИТВА да извае..."? :)

и

2. Знаеш също и постулата: на всяко действие съответства ... противодействие. Как тогава може се получи каквото и да било хубаво от нещо, над което прилагаме всевъзможно усилие, след като (и още повече) всички сме преживявали не едно и две доказателства, че често най-хубавите неща се случват когато са неорганизирани и непланувани?

- Да, и за това аз обичам да си запланувам неплануваното и винаги да си организирам нещо спонтанно ;)))
Аз харесвам закона за отношението 80:20 – ако си 80 % организирам, разбира се, че е полезно да бъдеш 20% спонтанен.

Ха сега де? :)

Толкова обичам твоите въпроси и размишления – предизвикват много размисли в мен. Благодаря ти за смелостта да пишеш открито и да споделиш своите мисли. Те допринасят доста на много хора.
Прекрасен ден, Принце.
цитирай
5. malkiatprintz - "Принце, от това, което пишеш ...
10.04.2010 18:25
"Принце, от това, което пишеш излиза, че смяташ, че:
1. Господ е извън нас...."

Не мисля така, Виктория, така излиза от приказката.

"2. Човек винаги е недоволен и в момента в който постигне нещо, започва да търси нещо друго"

Неосъзнатият човек – да (в материален аспект). От друга страна (в духовен аспект), така и трябва да бъде: човек се развива и каже ли, че повече няма накъде да се развива, значи нещата не вървят на добре.

"3. Че човешката природа е променлива – Далий Лама..."

Значи и Далай Лама е съгласен с мен :)

"4. Съвършенството е невъзможно, а за вярвам че ние се раждаме съвършенни, но..."

И това не съм го казал, Виктория :) Ние се раждаме съвършени, но трябва да го разберем. Детето е щастливо без никога да е мачкало каквато и да било глина, но не го осъзнава. Когато човек порасне, загуби усщането за щастие под влиянието на външни фактори и осъзнае своето отминало щастие от детството/юношеството/младостта (обикновено смътно), започва да търси истината, да чете, да мисли, докато не разбере, че нещта не са в книгите, в съжденията и т.н., а в него и около него. Но обикновено, за да го проумее човек трябва да мине през етапа на осъзнаването чрез четене, задаване на въпроси и търсене на отговори.

"5. Помилисли си за себе си, не си ли ти човекът, който не вярва, че е съвършен, който е недоволен от постигнатото и не виждаш ли в тази приказка неща, които отразяват твоето съзнание?"

Всички минаваме през етапа за който писах към т. 4, аз също. Но Далай Лама е казал нещо и за хубавите новини :)

(продължава поради липса на символи)
цитирай
6. malkiatprintz - "- А ти Принце, не вярваш ли, че ...
10.04.2010 18:34
"- А ти Принце, не вярваш ли, че едно парче глина може да донесе щастие на някого? И особено ако и ние сме направени от същия материал?"

Не, самото парче глина не може да направи щастливо никого. Щастлив го прави прозрението, че не му е необходимо да прави каквото и да било, за да е щастлив. Богът е създал човека. Нима го е създал нещастен? Не. Само че човекът не е разбрал щастието си (като детето) и е поискал щастие отвън. Дадена му е била глина (книгите, мисленето, питането, разсъждаването и т.н.) именно за да може да разбере, че ако е останало парче глина, това не означава, че Богът го е създал нещастен и че има нещо, което би могло да бъде придадено или допълнено към Творението на Твореца. Просто трябва да се осъзнае.

"- Да, и за това аз обичам да си запланувам неплануваното и винаги да си организирам нещо спонтанно ;)))
Аз харесвам закона за отношението 80:20 – ако си 80 % организирам, разбира се, че е полезно да бъдеш 20% спонтанен."

Така е :) Но пък ако планирам 80 %, по инерция ще продължа към останалите 20 % и няма да остане почти никакво място за Промисъла (или просто няма да го забележа поради личната планировка) Може би съотношението трябва да е обратното: 20/80 – планирам основните цели и задачи и оставям Вселената да свърши останалото, като не й давам акъл как. Нещата се нареждат "от само себе си" много по-добре, ако съм ги планирал, даже и в първия момент да не ми се струва така, защото съм имал принципно друга представа за начина на "случването".

Хехе... Но отмина един може би важен въпрос, Виктория: защо е написано "...което държи в ръцете си и се ОПИТВА да извае...", а не направо: "...което държи в ръцете си и ИЗВАЙВА..."? :)

"Толкова обичам твоите въпроси и размишления..." Хехехе... и аз си ги обичам, Виктория :) Те предизвикват твоите интересни мисли, които пък ме карат да рподължа да задавам въпроси (спрем ли да ги задаваме – кофти). Благодаря ти и аз :)
цитирай
7. victoriavselena - Голяма Смешка си :))
11.04.2010 00:02
Разбира се, че го видях това "опитва се". Аз и на своите клиенти казвам - докато се занимаваме с опити ще живеем в лаборатория, а в живота се иска правене, действие, а не опити. Оставете опитити и ...хайде скачайте в дълбокото, че то времето изтече ;)))(сега го измислих, не говоря така на клиентите).
Когато имаме някакви трудности - първото, от което се отказваме е щастието. И за това и направих Училище по щастие, за да напомня на хората да не се отказват от него, да не правят компромис с него, да не го забравят хей там далече в детството...
А що се отнася в приказката хареса ми това, че ние сами трябва да се заемем с щастието си, защото то зависи само от нас.
Задавай въпроси, Принце, аз това (въпросите) в професия съм го обърнала, защото отоворите ги има, само ни трябват правилните въпроси.
Нали знаеш какво прави евреите добри търговци - отговорят на въпросите с въпроси, та и аз така ;)))

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545428
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697