Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 17:38 - Дишането
Автор: victoriavselena Категория: Бизнес   
Прочетен: 1011 Коментари: 0 Гласове:
3



Философия на ежедневието

http://yosif.net/

За дишането (В помощ на духовното усъвършенстване)
 

   Открий вътрешното пространство, създай светлина в потока на мислите. Без тези лъчи, мисленето ти става непрекъснато повтарящо се, не вдъхновяващо, лишено от всякаква творческа искра, такова, каквото е в повечето хора на тази Земя.
    Не трябва да те притеснява продължителността на тази светлина. Няколко секунди са напълно достатъчни. Постепенно светлината ще се удължава от само себе си, без никакви усилия от твоя страна. Много по-важна е не нейната продължителност, а това да се случва все по-често, така че ежедневната ти дейност и потока мисли да се редуват в пространството.
    Неотдавна ми показаха годишния план за мероприятията на една голяма духовна организация. Погледнах го и ми направи впечатление големият избор на интересни семинари и мастер-класове. Разписанието приличаше на маса, отрупана с голямо количество храна, т.нар. шведска маса, където от огромното разнообразие съблазнителни блюда можеш да избираш всичко, което пожелаеш. Човекът, който ми показа програмата, ме попита, кои курсове, един или два, бих препоръчал.
    - Не знам – отговорих – всички са толкова интересни. Но знам това – добавих аз – ако можеш често да осъзнаваш дишането си, всеки път, когато си спомниш за това и да го правиш в продължение на година, то това ще е много по-преобразуващо, отколкото изслушването на всички тези курсове. При това – безплатно.
    Осъзнаването на дишането си отвежда вниманието от мисленето и създава пространство. Това е един от пътищата за генериране на съзнанието. Макар че, всяка пълнота на съзнанието вече съществува в непроявен вид, а ние сме тук за това да вкараме съзнанието в дадено измерение.
    Осъзнавай дишането си. Отбелязвай усещанията си по време на дишането. Почувствай влизането и излизането на въздуха от тялото ти. Проследи, как гърдите и корема при вдишване и издишване леко се разширяват, а след това спадат. За да създадеш някакво пространство там, където е била непрекъснатата последователност от мисли, е достатъчен един цикъл вдишване-издишване. Един осъзнат цикъл дишане (два или три ще е още по-добре), направени много пъти през деня – това е превъзходен способ за внасяне на пространство в живота. Дори и ако по два часа или повече медитираш върху дишането, което правят някои, то един цикъл дишане е всичко, което трябва да осъзнаем. На практика е всичко. Останалото – това е памет или очакване, по друг начин казано, мисъл. Дишането не е това, което правиш, а нещо, което наблюдаваш, как се случва. Дишането става от само себе си. Всичко, което ти трябва е да наблюдаваш, как става. Но това не предполага някакво напрежение или усилие. Наблюдавай също и кратката пауза, особената точка на покой между вдишването и издишването, преди началото на следващото вдишване.
    При много хора дишането е неестествено повърхностно. Колкото повече осъзнаваш дишането, толкова по-голяма естествена дълбочина придобива то и започва да се самовъзстановява.
    Доколкото дишането няма форма, то от древни времена се е приравнявало към духа – безформената основа на живота. „И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот; и стана човекът жива душа.” (Битие, 2:7). Немската дума atmen – дишане, произлиза от древноиндийската (санскритска) дума Atman, обозначаваща божествен дух, пребиваващ вътре постоянно.
    Фактът, че дишането няма форма, е една от причините да разберем защо осъзнатото дишане е изключително ефективен начин за внасяне на пространство в живота, начин за генериране на осъзнаване. Дишането е превъзходен обект за медитация, най-вече заради това, че то не се явява обект, няма форма, вид или очертание. Друга причина е това, че дишането се явява едно от най-фините и струващо ни се незначително явление, „най-незначителното нещо”, което според Ницше създава най-голямото щастие. Дали практикуваш осъзнаване на дишането с формална медитация или не, си е твоя работа. Само че, формалната медитация няма да замени внасянето на пространство на осъзнатост във всекидневието ни.
    Осъзнатото дишане те тласка към настоящия момент – а това е ключът за всички вътрешни трансформации. Осъзнавайки дишането, ти присъстваш абсолютно. Също така ще забележиш, че не можеш едновременно да мислиш и осъзнаваш дишането си. Осъзнатото дишане спира ума. Но ти си далече от това да бъдеш в транс или полусън – ти си напълно пробуден и във висша степен бдителен. Ти не си на по-ниско ниво мисли, а се извисяваш над него. И ако се вгледаш внимателно, ще забележиш, че тези две неща – пълно потапяне в настоящия момент и спиране на мисленето без да се губи съзнание – на практика са едно и също: проявление на пространството на съзнанието.
    Екхарт Толе.
    Превод: Анита.

http://waytosoul.ru/node/2243

За дишането



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545764
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697