Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2008 10:21 - Експеримент
Автор: victoriavselena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 914 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.03.2008 20:25


Група учени направили следния експеримент –

Затворили група от 5 маймуни в една клетка. По средата на клетката сложили стълба и на върха на стълбата сложили купчина с банани. Когато някоя от маймуните започвала да се катери по стълбата за да вземе банан, учените заливали със студена вода маймуните, които оставали долу. В течение на времето, всеки път когато някоя маймуна започвала да се катери по стълбата, другите маймуни я хващали и я задържали със сила за да не може да се катери и да стигне до бананите. След известно време маймуните вече престанали да се опитват да се катерят и да стигнат до бананите. Тогава учените сменили една от маймуните .
Първото нещо, което направила новата маймуна било да се покатери на стълбата за да достигне бананите. Останалите маймуни ведната реагирали и я спряли с насилие. След няколко болезнени опита новата маймуна престанала да се опитва да стигне до бананите и да се катери по стълбата. Тогава учените сменили още една маймуна. С нея се случило същото – и той се опитал да достигне бананите и започнал да се катери по стълбата, но другите маймуни го спряли. Първата сменена маймуна също участвала в бурното насилие към новата маймуна. При третата смяна се повторила същата картина. Постепенно учените сменили всичките пет маймуни, които били в клетката в началото на опита.

В клетката се намирали пет маймуни, които никога не са преминавали през експеримента със студените бани и въпреки всичко продължавали да бият и спират маймуните,които се опитвали да се катерят по стълбата за да стигнат до бананите.

Ако можехме да ги попитаме защо го правят, може би щяха да ни отговорят
 "И ние не знаем, но винаги е било така... от край време..."



Тагове:   експеримент,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2554434
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697