Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2008 20:33 - Ролята на треньора
Автор: victoriavselena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4601 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 16.06.2008 08:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

При един от разговорите, ме попитаха дали  „водя клиента си за ръка” и аз се замислих дали съм достатъчно ясна, когато разяснявам  ролята на треньора в процеса на тренинга или Life coaching.

За това ми дойде идеята за една метафора:

Ако ние си вървим леко и спокойно по пътя на живота – крачим си, падаме, ставаме, скачаме от радост и т.н. със собствено темпо, всичко е наред. Пешеходци.

Но ако решим, че искаме да увеличим скоростта си и да напреднем , да се придвижим по-бързо. Тогава или ползваме градски транспорт или си купуваме кола, например. Тогава или си я паркираме пред дома и само й се любуваме и мием или искаме да си я караме. А в повечето случаи е второто. Тогава обикновено се записваме на шофьорски курсове. Учим теория и се качваме на учебната колата, завъртаме ключа, натискаме педалите, скоростите и ...напред.

Но за да избегнем проблемите на пътя, катастрофите е добре да караме по правилата и да изучим добре кормуването.

Треньорът е като инструктора по кормуване в учебната кола – има дублиране на  педалите, но кормилото е само едно и клиента си го насочва и решава на къде да кара и избира скоростта на пътуването, а инструктора го спира само при  ситуации, които наистина го застрашават.

Целта на добрия треньор и инструктор по кормуване е да направи собственото си присъствие излишно, т.е. да обучи клиента си толкова добре с Правилника на теория и приложнието му на практика, така че той да придобие правилни навици, които да го ползват и когато инструктура не в колата до него. Клиентът се тренира да кормува, да взема бързи и правилни решения, докато това не стане на подсъзнателно ниво. В началото е трудно, ново, непривично, но с практиката стигаме на ниво, че не се замисляме и взимаме решенията за смяна на скоростите почти автоматично, за части от секундата и без да се допитваме до седящия до нас спътник.

Понякога в живота сме принудени да увеличим скоростта, да се научим да управляваме при нови условия, при нови правила на движение и да ни се налага да вземаме решения бързо и правилно. Тогава е желателно да си вземем "учител по кормуване". Но и да помним, че ние сме тези, които карат колата и държат кормилото, ние  сме тези които избират посоката и скоростта и ние сме тези, които искат да изпитат удоволствие от пътуването и да стигнат до избраната цел.Успех.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. desisnow - bravo
15.06.2008 21:43
strahotna metafora :)
цитирай
2. victoriavselena - Има разлика
16.06.2008 09:37
при тренирането и псхоперапията и това е,че обикновено се наема треньор за постигане на контретна и измеряема цел. Например професионално ориентиране, намиране на партньор, подобряване на здравословно състояние, отношенията ни с определен човек, с тялото ни, постигане на бизнес успехи, отношението ни към парите или времето и т.н.
цитирай
3. victoriavselena - Аз съм завършила съм в чужбина две ...
16.06.2008 10:30
Аз съм завършила съм в чужбина две годишен курс, (който включва и стаж) при треньор с дългогодишен стаж и съставител на системата Сатия. Сатия е само една от школите за тренировки, обуснована на принципите, които съм описала в Посланието на моята професия.Но знам, че за тази професия съм се готвила цял живот още от времето когато съм следвала в Икономическия институт или съм работила в БАН.
Аз се занимавам с това вече две години и имам доста успехи.
цитирай
4. анонимен - Дали това дето сте го учили изобщо ...
16.06.2008 15:55
Дали това дето сте го учили изобщо има място за реализация на територията българия:))))))))))
цитирай
5. victoriavselena - Ако в България
16.06.2008 20:39
има хора, които искат да осъществяват целите и мечтите си и са готови за вложат в тях енергия под формата на пари и време -Да.
Колкото и да е изнедващо, мечтите струват пари.
цитирай
6. анонимен - искам да знам
04.06.2009 12:02
искам да знам повече за вас,как да се свържем
цитирай
7. анонимен - roliata na treniora
13.12.2010 13:54
iliana antoniou-mila mi viktoria (i malkata mi da6teria se kazva taka-pobeditelki) az sam v kipar moje li da mi pi6e6 kak da kontaktyvam s teb imam te i v moat fb-blagodaria!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545493
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697