Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2008 07:48 - Една нова професия – life coach
Автор: victoriavselena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7704 Коментари: 10 Гласове:
2

Последна промяна: 06.07.2008 09:03


Кой съм аз в своя живот? Кой решава и избира в моя живот? Кой съм аз, когато взимам решения? Как аз правя своите избори и решения? Винаги ли са в моя полза? Ефективни и правилни ли са те?

Животът е непрекъсната поредица от избори и решения. Тези, които сме днес, е резултат от нашите избори и решения, които сме взимали в миналото и тези, които ще бъдем в бъдещето ще е резултат от избори и решения, които правим днес. Причинно-следствена връзка или т.нар. карма.

Има случаи на лесни решения:

-Какво ще пиеш ракия или вино? – пита единия приятел.

-И бира също – отговаря другия.

Но понякога е трудно да изберем:

Лъвът събрал всички животни на една поляна и заповядал: 

”Красивите да застанат отляво от мен, а умните – от дясно.”

„Е, сега на две  ще се разкъсвам?”- отвърнала жабата. 
 

 

Често се оказваме в ситуации, в които други изпълват нашия живот и  се разполагат в него. Дотакава степен, че понякога почти не е остава място за нас в собствения ни живот. А ние? Къде? Накъде? В природата не съществува вакуум и за това се принуждаваме да навлезем в живота на някой друг и да живеем живот, който не е наш, да осъществяваме чужди мечти и планове, да се обличаме по чужд вкус, да изпълняваме чужди желания, да оставим друг да решава и избира вместо нас. И няма значение дали това са родителите ни, съпруга, началника, децата ни, хорското мнение, приятелите ни, личният ни лекар, консултант или всеки друг. Това просто не сте ние. Ние не сме тези, които избират и решават кои искаме да сме, какво искаме да облечем, ядем, учим, работим. Ние не разполагаме и с минута от нашето време. Всичко е разпределено и поделено от другите за другите. Познато ли ви е?

До скоро бяхме свикнали, че родителите взимат почти всички решения за децата си на всяка възраст – от това какво да ядат и да обличат, какво да учат и работят, до това кой е най-подходящият им партньор и колко деца да родят. "Аз знам най-добре кое е добро и правилно за моето дете". Допълнително обстоятелство, което е попречило за развитието на мускула ни за взимане на решения и избори в съзнанието ни, е периода на социализма, който се характеризираше с обстановка на дефицит и липса на избори на всички нива. Преходният период, започнал през 1990г. и периода на Пазарна икономика, в който се намираме сега,  се отличават с чести промени и нестабилност. Това ни предизвиква да правим непрекъснато избори и вземаме бързи решения. В семейният живот статуса на жената и децата също се промени и те се превърнаха в равностойни при взимането на решенията. Съвременната жена, а съответно и деца са много по-самостоятелни, независими и решителни. Това доведе до ново ниво в развитието на взимането на решения – от еднолично, до общо-семейно, групово. От силно проявен патриархат до свободно съжителство на семейни начала, от монархия, през едноличното управление на соцализма, до развита демокрация, т.е. реално използване на избирателното права на всеки един гражданин.

Но аз се връщам на моя въпрос "Кой съм аз  в своя собствен живот? И имам ли място в него?" За съжаление при тази прекалена заетост и едновремено изпълнение на няколко значителни роли в живота си, изискващи време, усилия, енергия, днес ние заплащаме висока цена. Лишаваме се от семейство или деца, приятели, свободно време в името на кариерата, или обратно, от удобно жилище в името на живот в големия град с цел осигуряване на прехрана. Поради бързото темпо на живот, изискващо бързи решения и избори най-честа жертва на постояния стрес е нашето здраве – физическо, психическо, душевно.

Животът е наниз от решения и избори и това, което сме ние днес е резултат от решения и избори, които сме направили в миналото си и това, което ще сме в бъдеще ще бъде повлияно от решенията и изборите, които правим днес. Съзнателно ли не, ние всеки миг от живота си ние правим избори и взимаме решения. Да не решаваш или да оставиш друг да реши вместо теб също е  решение. Да не избираш или да отложиш избора си, също е избор.

Осъзнавайки това и връщайки се назад в минало, ние можем да  видим какъв е резултатът, когато не сме били в състояние на вземем самостоятелно, навреме и на място решения, които да са ефективни и полезни лично за нас. Обикновенно това ни отнема повече от времето, с което разполагаме и се сещаме как да постъпим "след това". Прекарваме часове в колебания или събиране на мнения, които често ни объркват още повече. Виждаме шансовете, които сме пропуснали, само защото не сме реагирали на време и на място.

Аз лично направих този прегред на миналото си и реших, че искам да се науча да взимам правилните и ефективни за мен решения, навреме и  на място.  И... който търси, намира.

И аз намерих, изучих и днес практикувам своята нова професия – Life coaching. Тя е доста разпросранена в западните страните и най-вече в САЩ. В какво се състои? Идеята е дошла от спорта – за да постигнеш желания от теб резултат и успех си наемаш  треньор – и се е разпространила във всички области на живота. Трениращият избира своята цел (или цели) и заедно със своя треньор търси пътя за постигането й по най-ефективния, лек и приятен за него начин, съобразен с личните му качества, особености, желания, морални ценности. Изработване на индивидуална техника за вземане на решения  и избори и практикуването й, т.е. развиване на мускула за решения и избори на всички нива и във всички области на живота чрез тренировки, е процес, чрез който сравнително бързо се постигат желаните резултати по удобен, лек и ефективен начин без необходимостта от "жертви", компромиси, лишения, борби, войни.

С личната си формула за успех  всеки един от нас, може да бъде това, което поиска, да изглежда както поиска, да постигне това, което иска, да притежава това, което пожелае и то по пътя на удоволствието, любовта, смеха, забавлението, удовлетворението, реализацията, радостта и щастието.

Полага ни се. На всеки един от нас.

Направете своя избор. Изберете своя живот.

 



Тагове:   Life,   нова,   професия,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feq - Изберете начина си на живот!
09.07.2008 08:48
Бих казала аз... така или иначе, Той - Животът ни е даден!
Благодаря за постинга!
цитирай
2. victoriavselena - Да, но ние
09.07.2008 08:55
решаваме каво да правим с него, защото не винаги има указания за ползване.
цитирай
3. candysays - ..
09.07.2008 10:08
Пореден хубав пост от теб, размислите ти текат в съвсем правилна и логична насока, според мен.. И на този фон- "няма нищо ново под Слънцето", нали :)

Но имам един конкретен въпрос - да, тази нова професия е вече доста популярна в САЩ и други западни, развити страни, както сама казваш.. Но има ли "почва" за нея у нас, в България? Има ли работа за теб тук, като такъв ..специалист, да речем? Хората тук не са ли твърде скептични към тези неща? Или вече има и такива, склонни да дадат пари за такава модерна услуга, по образец на западните люде?
Или ти не си в България всъщност?

П.С. Любопитствам просто, надявам се това да не те обижда по някакъв начин :)
цитирай
4. victoriavselena - аз съм
10.07.2008 11:57
учила в чужбина, но тренирам хора и от България и от други страни. Очудващо е колко общи неща имаме, независимо къде сме родени
цитирай
5. анонимен - life coach
06.10.2008 19:25
Илиана пита има ли в България курсове или учебно заведение за ife coach ?
цитирай
6. victoriavselena - Здравей Илана,
06.10.2008 20:52
жалко че си писала като анонимна. Не, в България не съм запозната за има училище за треньори, аз съм завършила в чужбина. Ако искаш пиши на лично съобщение да ти кажа подробности
цитирай
7. анонимен - Една нова професия
02.10.2010 21:55
Искам да я практикувам, Мая Николова
цитирай
8. анонимен - NmPedmpLwveGuso
24.05.2011 14:31
Glad I've fnially found something I agree with!
цитирай
9. анонимен - UCNEZLzJpOhH
25.05.2011 13:20
6WRc6o <a href="http://buboyiqzmqyu.com/">buboyiqzmqyu</a>
цитирай
10. анонимен - kBTkLynYKFwfnefzLbo
25.05.2011 18:03
JDTZPB , [url=http://hvayimhpphyp.com/]hvayimhpphyp[/url], [link=http://gkvxtxlueaoo.com/]gkvxtxlueaoo[/link], http://zunbjgxmkqlj.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545376
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697