Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2008 10:27 - Послушно момиче
Автор: victoriavselena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4754 Коментари: 5 Гласове:
4



Това е, край! Омръзна ми да бъда „доброто дете на мама”, „послушното момиче на  тати, леля, чичо”. Стига вече! До тук! Колко време ми трябваше да разбера, че „послушните деца” си остават в ъгъла, незабелязани – никой не ти се кара, но не те и хвали. Просто никой не те забелязва. „А, тя ли? Тя просто е добро дете! Послушна, винаги прави това, което я помолят. Никога не прави бели”. И толкова. Никой не ти обръща повече внимание – забравена си. Стой си там свита в своята послушност. Гпсирана от страх да не направиш беля.

„Добрите момичета не правят така”. А как? „Просто правят това, което им кажат”. А ако няма кой да им каже? Просто стоят и чакат да се появи някой? Че то как иначе? Ако предприеме нещо сама, може и да сбърка, а сбърка ли, ще си развали „Доброто име” на „Добро момиче”.

Години, много години бях „Добро и послушно момиче” – съобразителна, тиха, помагаща, спазвайки закони и правила,зачитайки хорско мнение,поставайки другите пред себе си, отстъпваща....до днес. Стига! До тук!

Докато умните се наумуват, лудите се налудуват. Правилно. Страхът да не сбъркам, да не би да не направя нещо неправилно,да не се проваля, да не поемам рискове, толкова ме е ограничавал, че вече започнах да действам по правилото „Само, който не прави не бърка” и вместо да си резреша за бъркам, престанах да правя.

Но вече ще е лесно - Вече ще съм лошата, непослушна, няма да се съобразявам с никого. Не ми пука. (никога не съм го казвала, за пръв път ми е, толкова е вълнуващо) Непукизъм!

Какво значи според мен да бъдеш „Лоша и непослушна”?

Да се забавлявам, да се смея на висок глас, да постигам това, което искам, да отказвам, ако не искам, да се изказвам свободно, да си позвлявам да бъда център на внимание, да бъда водач на групата, да бъда палава, да нарушавам правила и закони, без да засягам другите, да отговарям на по-възрастните, са танцувам в центъра на дансинга, и изобщо да танцувам, да демонсрирам сексапил, да се храня, говоря, излагам мнението си, да присъствам  на обществени места, без да ме е страх да се изложа.(писала съм и преди – „излагам мнение” и „излагам близките си”например, е един и същи глагол???)

Да лудувам, да бъда спонтанна, недисциплинирана, с голяма уста, невъзпитана, нахална, отракана,(да си направя татуировка?). Да живея без да давам отчет за дейстивята си на никого? Какво облекчение, каква свобода! Позволено ми е. Кой ми позволява?Как си позволявам?  Аз, аз си позволявам, ей така, простичко, лесно, приятно, кефско.

Боже, навърших петдесет и започнах пубертет?

 



Тагове:   момиче,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Успех!
03.08.2008 21:20
Боже, навърших четиресет и направих същото! Знам, че имаш нужда от подкрепа. Аз също - от приятелското потупване по рамото, че всичко е правилно и полезно за нас, резултат от собствените ни решения за самите себе си. Успех!
цитирай
2. victoriavselena - Благодаря
04.08.2008 07:09
за хубавите думи, жалко за анонимността. Настина всичко е правилно и нашата действителност е резултат от нашите избори и решеиня
цитирай
3. valsodar - Никога не е късно
05.08.2008 15:49
да бъдеш свободен !
:)))
цитирай
4. анонимен - може би е хубаво...
10.08.2008 14:37
човек да се преоткрива от време на време...?! Не бих го нарекла пубертет.
Постингът ти е изпълнен с живот, а вероятно и ти с желание за такъв..
Рано или късно - в животът всичко се наваксва. Макар личният ми опит да не ми го е доказал, това си е едно от житейските правила.
А и човек не трябва да бъде "послушен", ако това противоречи на неговата природа.
Трябва да бъде себе си! Свободата е бурна и красива, носи ти много любов, радост и незаменими моменти, но..може да ти донесе и много разочарование и болка. Свободата не е безотговорност, а смелост и умение да поемаш отговорност дори за "безразсъдните си увлечения и постъпки" ;)
Много успех и бъди щастлива, бидейки себе си
цитирай
5. victoriavselena - Благодаря
10.08.2008 17:55
за хубавите пожелания. Наситна ми е важно за постигна нещата в съотнествие на това, което наистина съм аз.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545599
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697