Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2008 11:09 - От калта можеш да се сътвориш красота и живот
Автор: victoriavselena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5953 Коментари: 10 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ако животът ти поднесе лимон, направи си лимонада от него.

Ако някой или нещо те събори в калта, направи си статуя от нея, сътвори нищо ново, сътвори красота и живот.

Отдавна търсех някоя организация за да мога да участвам в нея като доброволка и да развия способността си да давам безвъзмездно. Всички мои познати - доброволци твърдяха, че те всъщност получават много повече отколкото дават. Това ми беше непознато като дейност и търсех място, където наистина да бъда полезна. Но все нещо ми пречеше да успея и да стигна до край. И това се повтаряше непрекъснато. Понеже аз съм в тъй наречения от мен Диалог с Вселената, при който тя в нейния си стил разговаря със загадки, които аз трябва да разгадая, се питах, какво ли ми е приготвила и този път. Вчера разбрах. Най-после ми се изясни. Това, което ми се случи си струваше цялото чакане и търсене. У-а-о-у!

Преди време получих информация за една организация, която подпомага на жени, преживяли насилие (всякакво – физическо, словесно, сексуално, финансово) да се върнат към нормален и независим живот, да си намерят работа, да възвърнат мястото си в обществото. Писах им, бях поканена на интервю, съотвестно одобрена и поканена да участвам в следващия проект. Вчера беше първата сбирка.

Събрахме се в една учебна зала около 40 жени. Готови да дадат своя принос на други жени. Имаше от всички прослойки на обществото, от различни професии и части на страната. Но общото беше, че тези красиви, успяли, умни, елегантни жени щяха да отделят от своето време, енергия и пари да подпомогнат на други непознати жени, които в този етап на живота си имат нужда от тях. Започнаха представянията на организаторите на поректа, различни организизации, които са спомогнали с дарения и помощи, жени участвали в предишни проекти, които щяха да ни подпомагат при трудности и въпроси. Представена ни беше и създателката на това доброволческо дружество „Женски дух”. Ще я нареча М.

Жена над 40-те, леко закръглена, със силно къдрава коса, много женствена, с усмивка, която пленява. Излъчваща светлина, сила, топлота, но и борбеност и граници. Нарекох я – Галеща мощ.

Започна да ни разказва за дейността на дружеството и как е създадено, кой го подпомага и други подробности. Накрая с тих глас ни каза : „И аз бях там. Но сега съм тук. От другата страна. Това, което искам от вас е в края на този проект да ми кажете, че  сме започнали с 40 самотни жени, които са били без работа, без поддържащ ги кръг, които са живяли дълго в зависимост и в замяна на някакво внимание са търпяли насилие и го завършваме с 40 жени, които са намерили своето място и са на път към своята независимост.”

Последва лекция от социална работничка, което ни обясни за някои характерни черти при работа с жени претърпяли насилие и по-специфично при тези, които са претърпяли сексуално насилие. Най-силно изразено при всички тях е чувство за самота, че никой не ги вижда и чува, че никой няма да им се притече на помощ и за това мълчат и не виждат никакъв смисъл да искат помощ. Мълчат и от срам. Дълго са пазели своята тайна, която искат да скрият, но от друга страна са убедени, че петното, което им е лепнато е толкова забележимо, че с нищо не могат да го изчистят и скрият, че всеки срещнат знае какво им се е случило. Другото, което ги преследва е чуството за вина , защото те са взели отговорност за отношението на някой друг към тях. Те смятат, че това им се е случило, защото те не са били достатъчно добри, че те са причината, те са предизвикали с нещо това насилническо отношение. Мълчат и търпят, защото се страхуват да не изгубят и малкото, което имат. Заблуждават се, че това е от „Любов”, „Ревност”, ”че нещата ще се оправят”, „че всичко се забравя и отминава”.

Да, изисква се много смелост и сила да разкажеш, да поискаш помощ, да решиш, че искаш да промениш живота си, да кажеш „Не искам повече такъв живот”, „Не искам да съм повече Жертва”, „Полага ми се по-добър живот”, „Аз вярвам”, „Аз мога”.         „Аз съм готова да взема в ръце собствения си живот и да поема отговорност за него, да бъда самостоятелна, независима, свободна”.

Гледайки тези събрали се жени, които с вълнение слушаха лекцията, бях горда, че съм една от тях, „от другата страна на насилието”. След това всяка от нас се представи и отговори накратко какво е довело в този проект. Някои от нас също казаха „И аз бях там”.

Да, при някакви обстоятелства, в различни етапи на живота си, по различни причини, някои от нас „падат в калта”. Но въпросът е какво ще направим след това – ще си останем там, омърсени и опетнени, страдащи жертви; ще излезем тихичко, ще се стремим да забравим и  ще пазим тайната си; ще избягаме далеч, там където никой не ни познава и не знае нищо за нас и само в сънищата ще се връщаме назад; ще поискаме помощ и ще се изчистим и ще започнем „на чисто”, отново или като  М. от „Женски дух”ще отидем още по далеч – от калта ще сътворим нещо ново, ще си изградим своята си статуя, своя образ и ще помогнем и на други да го направят.

Горда съм, че съм жена, горда съм, че съм „от другата страна”, горда съм, че вече не мълча, горда съм, че от калта сътворих себе си и сега придружавам и други по пътя към независимостта, отговорността и щастието си,  да живеят живота си така, както те изберат и сътворят.

 



Тагове:   красота,   калта,   Можеш,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rembo - Чудесна статия! Успех в борбата с ...
05.09.2008 11:21
Чудесна статия! Успех в борбата с агресията!
цитирай
2. анонимен - Страхотен постинг :):):)
05.09.2008 12:28
Не можем да очакваме, че проблемите ни ще се решат, ако си заровим главата в пясъка... Желая Ви много успех и удоволетворение !!!
цитирай
3. victoriavselena - благодаря ви
05.09.2008 13:20
за поддръжката и хубавите думи. Агресията според мен е нещо друго - това е нещо вътрешно, което може да се превърне в насилие, но може да ни даде и сила да свършим нещо положително, да се защитим, да правим спорт, да покоряваме върхове.
цитирай
4. victoriavselena - сега ми писаха и това
05.09.2008 13:27
Лотосът е цвете, което расте в калта. Колкото по-дълбока е калта, толкова по-красив е лотосът."
цитирай
5. rozavelka - Страхотно!!!
05.09.2008 16:24
Радвам се че има хора, които мислят така :)
цитирай
6. victoriavselena - получих
05.09.2008 21:11
коментар, с който не съм съгласна и за това го изтрих. Той представя нещата в съвсем друга светлина и променя и изкривява смисъла на моя постинг. Извинявам се пред автора, но си запазвам правота на собственост на моят блог, като лична моя територия и аз да решавам какво ще бъде публикувано и какво не.
цитирай
7. glarus - Това
06.09.2008 18:02
което си направила е истински подвиг. Радвам се за теб, че си удовлетворена. Малко хора го могат!
цитирай
8. victoriavselena - Според мен
06.09.2008 20:41
това една ли може да се нарече подвиг. Правила съм и по-смели крачки в миналото си, за това оценявам тези жени. Това е като да скочиш от самолет и да не знаше дали ще ти се отвори парашута.
цитирай
9. merita - Самия факт че търсиш начин да пом...
08.09.2008 08:31
Самия факт че търсиш начин да помагаш и да даваш на хората говори за това че имаш добра душа и дано каузата за която ще работиш ти даде удоблетворение.В мъдрата книга Библията Исус Христос казва , че по- блажено ечовек да дава отколкото да получава , аз самата също съм се убедила в правотата на тези думи!Желая ти искрено всичко най - добро!
цитирай
10. victoriavselena - да важно е да дадем
08.09.2008 12:04
защото, колкото повече даваме, толкова повече се извисяваме духовно. Това ни изчиства и разширява. Всеки един е като извор, колкото повече дава, по силен става.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545519
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697