Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2008 10:11 - На инат
Автор: victoriavselena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5979 Коментари: 27 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ама голям инат си да знаеш. Ще ти пречупят ината и на теб, няма да я караш дълго така. Никой не харесва инатчиите. Престани да инатстваш. Трябва да се научиш да отстъпваш(да се отказваш).”

Добър урок. Полезен. Но за кого. Струва ми се, че само за лектора, за учителя, преподавателя, родителя. За теб самия какво ли може да ти допринесе да се откажеш от ината си? Или какво е това инат изобщо?

Постоянство — Упорство — Воля Твърдоглавие – Силно желание.

Безмислено, празноглавно, на пук на другите, ама иначе си е чиста воля. Силно и постоянно проявяване на желание, без да се отказваме от него за по-дълъг период на време въпреки трудностите.

И кажете ми, ако вие проявявате това силно и постоянно желание против интересите на някой друг, какво би казал той? Особено ако ви „обича”, не иска да се кара, бори или воюва с вас, ако е на ваша страна и ви „мисли доброто”? А какво ще стане в случаите, когато има и възрастова разлика и единият е родител на другия?

Да, на нашите родители, а и на нас като родители хич, ама хич не ни е приятно, ако ние (като деца) или на нашите деца (ние в ролята родители) прояваваме или проявяват силно и постояно упорство, воля, желания. Веднага ни (ги) обвиняват(обвиняваме) в твърдоглавие или инат. Разликата е от коя страна се намираме и към кого е отправено желанието – дали ние желаем нещо от другите или от нас някой желае нещо. Когато ние сме обект на желанието и ние никак, ама никак не искаме да го изпълним най-изгодният вариант е да убедим другата страна да се откаже. А ако вземем предвид, че ние ще живеем с тази друга страна години на ред, най- удобно в случай е да я възпитаме, научим, дресираме така, че да не иска, а да се задоволява само с това, което й дава. „Не е прилично да се иска така. Не е възпитано да си искаш – чакай да те поканят, да ти предложат. А и тогава не показвай много, много че искаш.” Да си искаш е страшно неприлично.  Дори често получаваш ръгане с лакътя в ребрата „той, моичкият не иска и  не обича”.

И така се научаваш постепенно да се отказваш, да отстъпваш на другите, да оставаш на края на опашката, докъдето обикновено не достига от тортата. (това го познавам не само от филмите ).

С времето просто забравяш какво искаш или не искаш, забравяш какво обичаш или не, забравяш да казваш ДА и НЕ.

Просто изпълняваш автоматично чужда воля. На другите не им се налага да проявяват инат с теб, защото ти бързо се съгласяваш или ако все пак проявиш  някакво несъгласие, бързо се отказваш от мнението си. Просто ставаш „изпечен”, перфектен изпълнител.  И нищо лошо. Светът има нужда и от такива. С тях лесно се работи. И това не е никакъв проблем, но само ако си щастлив или ако си късметлия и можеш да си осигуриш някой, който винаги да ти казва какво да правиш и за теб да остане само изпълнението. Напълно реално. Хиляди са случаите на живеещи с родителите, с всезнаещи съпрузи, съпруги, началници и др.

Но животът е пълен със изненади. Какво ще се случи, ако изведнъж ни се наложи да започнем да решаваме и избираме, да станем самостоятелни и независими, да пожелаем да напреднем и да постигнем нещо и да устояваме желанията си? Какво ще стане, ако обстоятелствата се променят и се налага да спортуваме, да спазваме диета, да напреднем в живота, да променим професията си, местожителството си или нещо друго?

Тогава просто трябва де се върнем назад, хей там в детството и да си възстановим ината, т.е. упоритото искане, съпроводено с постояннство. Някои го нарича амбиция, воля. Но коренът му е същия – първичното желание.

Какъв вид инат аз все пак не харесвам? Когато употребяваме сили, средства, пари, време, постоянство за постигане на желания, само за да навредим на някой друг? А най-лошият вариант е, когато го насочваме към себе си. Когато ежедневно, ежеминутно постоянстваме и се връщаме към действия, думи, мисли, които ни вредят и ни причиняват щети на различни нива. И тези, мисли, думи, действия са обединени в общата група на вредни навици.  Когато действаме подсъзнателно и на автомат. Не е ли това инат? Да знаеш, че нещо ти вреди, че нанася щети на здравето, че засяга живота ти и ти продължаваш да го правиш. По силата на навика. Добре, чудесно. Хубавото на навиците е, че ние си ги създаваме и ние можем да си ги променим. Те са напълно във наше владение, а не ние в тяхно. При вас е обратното? Тогава се попитай те – кой е господарят на вашия живот? Кой решава,кой издава заповеди и нареждания? Ще ви изнанада ли ако ви кажа, че вие сте тези, които давате нареждане на мозъка да нареди на ръката за посегне към цигарата, към чашата с алкохол преди кормуване, към още една порция тлъста храна,към кокаина, хероина или марихуаната? Вие сте тези, които можете да направите списък на навиците, които искате да промените и от вредни да ги направите на полезни. Защото пак вие сте тези, които си миете зъбите преди лягане, правите кафе, целувате детето си за „лека нощ”, подреждате бюрото си, да спреш на червен светофар, натискате буквите по клавитурата, да си сложиш колана за безопасност, веднага щом седнеш в колата, да се усмихвате на колежката или съседката и още куп други „несъзнателни” операции, които ви действат добре и здравословно.

Най-хубавата страна на навика е, че може да се създаде и може да се промени. С малко или повече инат, воля, упоритост, постоянство, желание, обединени и изобилно полети с любов към себе си и другите.

 

Само регистрирани потребители могат да гласуват   

Вашият глас беше приет   

16

 гласа

Посещения

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Умно, забавно и много по-учително!
01.10.2008 10:30
Четейки текста си казвам, че едва сега разбирам какво ме привлича в това общуване. Колкото е анонимно, толкова е по-предразполагащо към това да го приемаш лично, сякаш е писано за теб, когато четеш нещо, от което имаш "нужда". Само се питаш от своето време ли краде този човек "victoriavselena" или е непоправим алтруист!:)))))
Предстои да бъде прочетено поне още веднъж.Поздрави!:)
цитирай
2. victoriavselena - как мога да
01.10.2008 10:49
крада от своето време, та то си е мое. Този Човек, т.е. обича хората и най-после сега може да си позволи да прави това което обича и това в което е най-добър, т.е да изпълнявам своята мисия - да дам своя принос за един по-добър, чист и красив свят.Изпращам ти своята любов
цитирай
3. valsodar - Да обичаш на инат
01.10.2008 14:25
Имаше едно подобно филмче на времто, където въпреки всичко, а можи би и заради него, се видя, че ината може да твори и добро. :)))
Защо непременно трябва да влизаме в клишетата на ума , че ината е нещо лошо ?
Не , ината не е лоша черта , а само начина по който можем да го проявим и последиците от него могат да го окачествят като добър или лош.
цитирай
4. victoriavselena - спорен мен
01.10.2008 14:39
няма лоши и добри неща. Има неща, коит они подпомагат по пътя и такива, които ни спират. А според Н.Д.Уолш, авторът на Разговори с Бога, няма качества и недостатъци, има само черти на характера, които понякога са в по-голямо количество и ни пречат. Така е и с ината. Ако на мен не ми е изгодно твоето упорство, веднага ще те обвиня в инат. Ако е в моя полза, ще те похваля за амбициозност.
цитирай
5. basta - :)
01.10.2008 16:09
инатът в чистия вид, според мен, е, както казваш, волята ни да отстояваме желанията и целите си, независимо от трудностите, въпреки тях. кога става инат в "нечист' вид? когато има нещо изкривено в цялостната конфигурация. например: едно дете, над което дълго време е упражнявано насилие, в определен момент се превръща в "инат"-може да започне напук на насилниците си да отстоява своето, а не заради себе си, не защото вярва, че желанието му е добро само по себе си...това е защитен механизъм, става инстинктивно. всяко нещо има алтернатива, да кажем противоположност: ако детето не стане инат, става обратното- една малодушна и подтисната личност, свикнала да приема насилието за даденост и невиждаща другата алтернатива-да отстоява себе си независимо от всичко...заради себе си обаче, а не да направи напук на някого. разликата е огромна. при първия случай, когато го прави заради себе си, човекът е свободен (намерил е начин да бъде свободен), при втория вариант, когато прави нещо напук, човекът не е свободен, роб е на слабостта си, на безпомощността си, на насилниците си...нужно е човек да има ясна визия-кое какво е, и да разбере той самият кой е. това понякога отнема много време и усилия.
приятелко, приеми поздрави от една, която е била и от двете страни!
цитирай
6. victoriavselena - да правиш напук
01.10.2008 16:19
е нормално само в периода на пубертета по време на голямото разочарование от родителите и техните учение. Тогава отриваме разминаване между думи и дела, че "бялото не е чак толкова бяло" и отиваме при черното, което не е чак толкова черно. Но да правиш обратното на мнението на другите е точно това - нова зависимост (антипослушание) умножена по минус едно.
цитирай
7. valsodar - А когато другите не са прави ??!
01.10.2008 16:25
Кой е казал, че мнозинството винаги е право ?!
И че нямаш пправото да не си съгласен с него и да отстояваш гледната си точка , независимо от факта, че мнозинството те отхвърля, като различен ?!
И чии ще са минусите тогава, наши или на мнозинството ?! :))
цитирай
8. flyco - инат
01.10.2008 16:28
Това е самозащита.
цитирай
9. victoriavselena - за Валсодар
01.10.2008 16:52
напълно съм съгласна, а и от къде можем да знаем какво всъщност мисли мнозинството? От статическите проучвания? Но ти пишеш "наш или на мнозинството"? Не е задължително и да вървиш на всяка цена срещу течението.
цитирай
10. victoriavselena - Флейко
01.10.2008 16:55
да има и такъв вариант- за се спасяваш на инат или да задействаш кода за оцеляване. Но аз имах предвид друго - това че някои ни манипулират и ни обвинавят в инат, само защото не им е изгодно ние да си устояваме желаниата пред тях.
цитирай
11. dialog - Често
02.10.2008 19:53
съм оставала права само благодарение на ината си и съм продължавала по пътя си
цитирай
12. анонимен - jxIoIBGlNBvFYLWzrDX
24.05.2011 00:25
That saves me. Thakns for being so sensible!
цитирай
13. анонимен - CoPVyPDMGxJEEpXqmdC
24.05.2011 08:20
Never seen a bteter post! ICOCBW
цитирай
14. анонимен - jXeCFNPLkZfBcGPz
24.05.2011 10:01
Hey, good to find smoenoe who agrees with me. GMTA.
цитирай
15. анонимен - eivsXygngLfgOBjRCxg
24.05.2011 12:38
That's really thinking out of the box. Tkhnas!
цитирай
16. анонимен - QlGaYbykrkWNeUr
24.05.2011 13:54
Thanks alot - your answer solved all my problems after several days strgugnilg
цитирай
17. анонимен - glpoqgWzBcKoWnt
24.05.2011 15:03
1GXxkc <a href="http://tcknkbtzeylr.com/">tcknkbtzeylr</a>
цитирай
18. анонимен - WzvkQOWmrdlBnRBNZiC
24.05.2011 15:21
Ob83o9 <a href="http://cpgoqdbbgbhu.com/">cpgoqdbbgbhu</a>
цитирай
19. анонимен - LInzpJxmXglaRkkR
24.05.2011 17:43
Hey, sublte must be your middle name. Great post!
цитирай
20. анонимен - xXBKxCXxlTilWzeIcw
24.05.2011 20:25
Kl8uA5 , [url=http://aixskcwoahyd.com/]aixskcwoahyd[/url], [link=http://zsvjnglawqpw.com/]zsvjnglawqpw[/link], http://dbhadhewgtbx.com/
цитирай
21. анонимен - PlDSBIegjvtgDgHvV
25.05.2011 13:26
3cVZY1 <a href="http://yyncscukzqjh.com/">yyncscukzqjh</a>
цитирай
22. анонимен - QYgXifqYCbzJMQYF
25.05.2011 13:38
RvZ7Nw <a href="http://gaqxgtaacoxh.com/">gaqxgtaacoxh</a>
цитирай
23. анонимен - UOrSljIAlMBoamvtst
25.05.2011 13:44
IzTRZo <a href="http://flzwxjpjjxei.com/">flzwxjpjjxei</a>
цитирай
24. анонимен - ZDGAaqAVGYtDNPnbq
25.05.2011 17:44
e3zXAP , [url=http://hhtbxjktczii.com/]hhtbxjktczii[/url], [link=http://vwmufjxseoog.com/]vwmufjxseoog[/link], http://ixweoazcbpmx.com/
цитирай
25. анонимен - KkibVMFqcgzqOnn
25.05.2011 17:55
YMcqyN , [url=http://miukiyfwtqwa.com/]miukiyfwtqwa[/url], [link=http://ezqdwwsdmyfg.com/]ezqdwwsdmyfg[/link], http://gbkaympmeqzt.com/
цитирай
26. анонимен - nvrAexbSSo
28.05.2011 13:12
mKwERK <a href="http://khndhcpzoqji.com/">khndhcpzoqji</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2556262
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697