Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2008 22:54 - отново същото
Автор: victoriavselena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1611 Коментари: 4 Гласове:
0



Добре. Вярвам, че се съгласихте с мен, че манипулациите са неприятно нещо и те ни развалят настроението. Не искаме да бъдем манипулирани,  да кажем, че не искаме и да манипулираме някого. Но какво да правим тогава, когато някой прави нещо, с което ние не сме, ама съвсем не сме съгласни?

Първо е хубаво да разберем дали той нарушава нашите интереси и изобщо дали си заслужава да го приемем лично. И ако е така? Пак имаме избор каква реакция да изберем:

-          Да си замълчим. Да преглътнем. Да забравим или да продължим нататък.

-          Да замълчим, преглънем, да запомним, да се обидим, да се ядем отвътре, да се гневим и да трупаме болести и да гледаме на криво целия свят.

-          Да се разсърдим и развикаме, да се скараме и обидим другия и да гледаме на криво целия свят.

-          Да кажем, да реагираме своевремено, свободно, спокойно с пълното съзнание, че е наше право да защитаваме интиресите си и всичко останало в собственото си пространство.

Добре, това е ясно, но какво право имаме да се намесваме в нещо, което не нарушава нашите интереси и не ни засяга пряко?

Ако приемем, че във Вселената всичко е обединено в една сложна и единна система, то тогава всичко, което става в нея ни касае и нас (Ефекта на пеперудата).Точно както това става в нашето тяло – всяка една клетка има своя специфична функция, но тя е и част от цялата система, наречена човешки организъм. Тогава какво се оказва, че няма нещо на което можем да махнем пренебрежително с ръка и да заявим „Не ми пука”?

Ние сме неразделна част от цялото човечество и като такава със своето съществяване оказваме своето влияние върху него. Аз се връщам на въпроса: Какво да правим, ако някъде по света, независимо колко близко или далечно това се случва става нещо, с което ние не сме съгласни?

-          Да загасим телевизора, да превключим програмата, да си отворим поредната биричка и да забравим.

-           Да решим, че за всяка работа си има хора и да продължим с горните дейстивия.

-          Да се поразпалим, да поговорим с този-онзи и да продъжим с горните действия.

-          Да видим какво точно в този проблем ни тревожи и притеснява и да преценим как можем да повлияем ние лично за решаването му.

Стивън Коби в книгата му за 7-те навици за ефективност пише, че имаме кръг на тревога и кръг на влияние. Обикновено кръгът ни на тревога е по-обширен от този на влияние. Има повече неща, за които се тревожим, от колкото тези, на които можем да повлияем. И това е нормалното състояние. Ако е обратното, както се случва с някои от политиците например, (те имат по-широк кръг на влияние от кръга на нещата за които наистина им пука), то става опасно за всички наоколо. Няма нужда да давам примери.

Нашата цел, пише той, е да намалим разликата в големината между двата кръга, т.е. ако има нещо които ни тревожи да не стоим безучастни настрана, а да се намесим решително и да окажем влияние със своите мисли, думи, действия.

Бях чела някъде, че болестта, която ще унищожи света не е никоя друга, а безразличието. И наистина е така. Виждаме нещо, то нарушава за миг нашия конфорт, свиваме рамене, смятайки се за безпомощни и продължаваме напред. А може би назад, в развитието си?

Ще се радвам, ако с нещо съм нарушила вашето безразличие и поне няколко от вас порярват  във силата си на влияние. Защото имате такава и тя е много, много мощна. А представяте ли си, ако се обединим?



Тагове:   Отново,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dialog - защо се повтаряш
06.10.2008 23:04
публикуваш същото?
цитирай
2. flyco - Стивън Коби
06.10.2008 23:05
Добре го е казал с кръговете, точно така е.
цитирай
3. victoriavselena - ще го публикувам
06.10.2008 23:06
до като не излезе сред избрани
цитирай
4. victoriavselena - До Флейко
06.10.2008 23:07
като го видиш образно
изглежда просто и логично
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545660
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697