Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2008 10:51 - За един по-чист свят
Автор: victoriavselena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4057 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 09.10.2008 11:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес се отдадох на мечти - да мога да живея в свят, чист свят. Свят чист от боклуци, от консервени кутии, от пласмасови замърсители, без озонна дупка, без смрад от изгорели газове, без болести, заплахи, войни. Свят на чистата природа, на вкусната вода, на свеж въздух, на мирно съжителство, на единомишленици, на усмивки, подкрепа, на детски смях, на смирение и любов, на блаженство,на мирис на пресен хляб или кафе. Свят с вкус на горчив шоколад, оставящ траен вкус дори и след една, единствена хапка. Качествен свят. Чист свят. Свят , в който се влюбваш веднага, от първия ти миг. Утопия ли е? Или избор?

Глобалното замърсяване не е станало за един ден и няма да го спрем за един ден. Не го е направил един единствен човек и не може да го спре един единствен човек. Но то е започнало, то е факт и продължава да се увеличава, защото ние продължаваме за действаме в негова полза. Движим се по инерция. Продължаваме в същата посока. По навик. Четем вестници, слушаме новини, клатим глави и продължаваме.... да замърсяваме. Защото така си знаем. Защото така са ни научили. Защото винаги е било така...

А настина ли винаги е било така? А не ли е време за малко да поспрем и да се замислим. Всеки един от нас – малките хора, никому неизвестните хора, хората без правителствени постове, без милиони в банката, обикновените и в същото време необикновените шедьоври на майката природа – да се запитаме:

КАК АЗ МОГА ДА ДОПРИНЕСА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ТОЗИ СВЯТ?

С КАКВО МОГА АЗ ДА ДОПРИНЕСА И ДА СПРА ГЛОБАЛНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ?         

И то, глобалното почистване, започва от първата крачка – от по-малко найлонови пликове, от по-малко пласмасови кутии, от хартийка, хвърлена в коша, а не на улицата, от останалата неизпушена кутия цигари, от създаване на нови навици. От навици, действащи в посока почивстване, а не замърсяване. И няма нужда да влагаме повече енергия, да отделяме специално време, просто трябва да сменим посоката, към чистотата. И да се замислим преди да посегнем към нещо, да се спрем за миг и да се попитаме: ПОЧИВСТВАМ ИЛИ ЗАМЪРСЯВАМ?

И ако искаме чистота, най-лесно постижимата чистота е на езика ни. Във всяка казана дума. А думите са енергия, нали? И колко по- чист ще бъде светът, ако го почистим, от лоши думи, клетви, клевети, клюки, заговори и интриги? Най-лесно постижимата чистота – да говорим с човека, а не за него. Да се обърнем очи в очи и да си кажем думите, които са ни в сърцето, в душата и на езика. Да се изчистим от гняв, от мъст, от ревност, от завист. Просто да си кажем. Един на друг да си кажем. И да се освободим, да се почистим от тайни замисли, от ядни спомени, от сърдити забележки и подмятания. Да си кажем. Истината да си кажем. Защото истината не винаги боли. Истината е и злато. И когато е казана добронамерено, изчистващо, прочистващо, тя лекува, освобождава. Кажете я, направо, леко, красиво, доректно. Но чисто, с добро намерение. Както направих аз сега. Защото това, което ви пиша е истина и аз реших да ви я кажа в очите - Земното кълбо страда, болно е и ние, хората страдаме  заедно с него. Помогнете му. За да помогнем и на себе си. За един по-чист свят.

http://www.youtube.com/watch?v=8jP8CC2rKj4&eurl=http://svobodna.blog.bg/viewpost.php?id=241888




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. victoriavselena - прав си
09.10.2008 11:29
анонимен - има боклуци сред нас и за това те...изчистих.
цитирай
2. sisithebest - Здравей
09.10.2008 11:39
аз от няколко дена съм на темата и съм адски бясна на всички и всеки!!! Не може един човек да не може да си пъхне хартийката в джоба и да я занесе до коша, а щото нямало наоколо да я изсипе на земята?! Това според мен е някаква наглост! ние сме просто потребители на Земята, не може така да се отнасяме с нея!!!! Трябва да се грижим за нея, защото няма да остане къде да живеем иначе. Мен ми е гнусно да ходя по улиците на "столицата" и на всяка крачка да настъпвам всевъзможни гадории... ужасно е ... не искам да живея в такъв свят, в който на никого не му пука!!!!
Хора!!!!
Сетете се, че Земята е вашата Майка и Родина! Грижете се за нея като най-скъпия си член на семейството, за да се грижи и тя за вас!!!!
цитирай
3. fenris - ех
09.10.2008 12:48
аз също избеснявам като видя някой да го прави! Да хвърля цигара например! И се чудя защо ли не мога да се преобразявам на върколак да му откъсна ръчичката с която хвърля!РРРРРРРРРРРРР!
цитирай
4. victoriavselena - Здравей Христина
09.10.2008 13:02
това, което пишеш е, че си "и съм адски бясна на всички и всеки" и е точно това за което говоря. Когато си адски бясна на накого ти също "замърсяваш" Вселената. Защото гнева е отрицателна енергия и замърсява. Това, което исках да кажа е ДА ПОГЛЕДНЕМ ТОВА КОЕТО НИЕ ПРАВИМ, А НЕ ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ ДРУГИТЕ. Благодаря ти за твоята заинтересованост от чистотата на Земята и те моля да се помислиш за своя личен принос.
цитирай
5. victoriavselena - Здравей Иване
09.10.2008 13:06
харесвам как пишеш и знам че обичаш природата във всякаквите й прояви, но ако ти се прерълнеш във върколак, с какво ще допринесеш лично за по-чиста планета. Ти вече го правиш с разказите си, а може би има и още пътища. Как ако откъснеш на някой ръчичката ще станем по-добри. Това е точно като израза "Война на терора" - а войната не е ли терор?
цитирай
6. sisithebest - да да
09.10.2008 13:40
идеята за "ако те ударят по едната буза - обърни другата" не ми допада. Просто аз каквото и да правя бива покварено от останалите... трябва някой да им го обясни... това , че има плам в мен не означава, че "замърсявам". Това е нещо съвсем различно. Това е желание да се покаже какво трябва да се прави и как! Не може просто аз да си правя добро и да чакам другите да се сетят и те... някой път трябва да се побутнат малко, за да тръгнат... трябва импулс! Точно такъв импулс искам да предам на хората поне около мен!
цитирай
7. victoriavselena - чудесно, това идеята
09.10.2008 13:44
Личният пример. И това няма нищо общи с "ако те ударят по едната буза - обърни другата", което си е примиренчество- Напротив да правим, да действаме. Но това, което имах предвид, че понякога сме толкова заети да гледаме, какво другите правят неправилно, като е много по-лесно да следим, какво ние да правим "правилно" и най-вече чисто.
цитирай
8. fenris - victoriavselena
09.10.2008 13:50
Всъщност, вълка в мен реагира по този начин, а аз в по-голямата си част съмч човек, не бих наранил никой за нещо такова, но бих му казал две думи за да се засрами, или да вдигна цигарата му пред очите му и да е хварля в коша, който е на метър от там! Така бих направил! Мисля, че ме разбра! Ако допринасям за по-чиста природа и взаимоотношения, радвам се и ще продължавам да го правя!
цитирай
9. victoriavselena - аз знаех че си
09.10.2008 13:54
точно такъв, но понеже говорих за чистотата на думите е важно и да казваме това, което мислим въщност. Хубаво е че има хора като теб, които ще спрат и реагират. Ще окажат своето влияние. А няма малко и голямо - има съществено. Благодаря че те има.
цитирай
10. valsodar - Леле, колко съм бил лош ?!
09.10.2008 14:03
Знаех си аз, че има нещо упадъчно в мене, но не знаех, че е свързано с фасовете от цигарите ми.
А не е ли, малко по-удачно да се направи така, че да има малко повече кошчета за боклук по улиците, за да улесним тези, които все пак искат да си изхвърлят боклука на нужното място ?!
Или няма да разберете какво означава да минеш 200-300 метра в търсене на здраво кошче за боклук ?!

Да, добре е да сме стриктни в малкото, за да достигнем голямото, но не забравяте ли за най-важното ?!

Основен причинител на глобалното производство са мръсните производства, чийто краен потребител се явявате и вие.
( ако има глобално затопляне де - все още не е безспорно доказано ).
цитирай
11. victoriavselena - До Валсодар
09.10.2008 14:13
1. Тъният ти цинизъм изкочи и тук. Отбелязвам го само защото постинга е за чистотата и на езика.
2. Аз тренирам хората да бъдат това което са избрали да бъдат независимо от обстоятелствата, т.е. в случая липсата на кошчета са само обстотелства. Ако решиш наистина да бъдеш чист най-просто, коет оможеш да наарвиш е да се откажеш да пушиш. Няма цигари, няма фасове, няма проблем има само чисти дробове и чист въздух.
3. Аз не говоря за глобалното затопляне, а глобалното замърсяване - сам осе огледай и ще се окаже че няма да имаш нужда от научно или статистическо доказване.
4. Благодаря ти че не остана безразличен и не отмина темата.
цитирай
12. victoriavselena - До Stiven Krean
09.10.2008 14:16
Господин Свиневъд, не публикувам коментарът ви, защото темата е за чистотата и в частност чистотата на езика. Благодаря ви за това че не останахте безлазличен.
цитирай
13. анонимен - Здравей !
09.10.2008 15:20
Хареса ми написаното от теб ! Отдавна искам да ви кажа на всички ,че има такъв свят -чист в думи ,помисли и единен в действия .Но понеже на нас ни е чужда всяка истина и страдаме от комплекси болни за знания и превъзходство ,които са ,като балони ,не вярваме ! Има го този свят и той е на север ,за който не знаете нищо и не го възприемате ,като реалност .Поздрави и дано всеки прочел постинга ,се позамисли над положителните размисли на автора ,а не лети в измисленият си смешен свят и затъва в собсвената си мърсотия !
цитирай
14. victoriavselena - Има такъв свят
09.10.2008 15:34
и той е реален. И там на север пак хората са го създали. Значи е възможен. Аз вярвам, че той не зависи от географската си положение, а от съзнанието на хората. Благодаря ти, че ми писа. Точно започнах да е отчаявам и да се чувствам страшо неразбрана, неприета и чужда. Защо непраните гащи на съседите ни интересуват много повече от собствените ни възможности и стремежи?
цитирай
15. basta - :)
09.10.2008 22:13
здравей, Вики! темата за боклуците е определено интересна тема. сънувах един сън наскоро. ще ти го разкажа: сънувах, че подреждам дамската си чанта. тя не е особено голяма, по принцип не обичам да нося големи чанти. в съня си се учудих от това колко беше претъпкана с боклуци, за повечето от които дори не подозирах, че са вътре. доста неща се наложи да изхвърля. накрая чантата ми стана една спретната и подредена, много бях доволна и щастлива...
това беше сънят ми. та в този смисъл ето какви са размислите ми: боклуците всъщност са най напред вътре в нас, а тези, външните, които хвърляме в природата, са следствие от вътрешните ни възприятия и вътрешното ни съдържание...и аз мисля, че има такъв свят-без боклуци. въпрос на избор е...
поздрави.
цитирай
16. vselena - И да не забравяме, че само с усмивка и ...
10.10.2008 00:45
И да не забравяме ,че само с усмивка и положително въздействие другите ще ни чуят.
цитирай
17. victoriavselena - хей Баста, колко хубаво
10.10.2008 00:55
точно така. Мъкнем в себе си много боклуци, ненужни неща, толкова много информация за другите, кой какво си е купил или колко пари има, в каква къща живее и пр., а забравяме да вземем със себе си своите ценности, да ни тоблят и осветяват пътя. Колко хубаво е че си изчистила чантата ти. Гордея се с теб.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2556515
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697