Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2008 17:51 - Във всеки един от нас има по един Дядо Мраз
Автор: victoriavselena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7008 Коментари: 30 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всички обичаме да даваме подаръци. Всички обичаме да получаваме подаръци.

Ето как можем да бъдем и от двете страни на подаръка. Да бъдем собдствения си дядо Мраз

Наближава краят на годината и миг след това - началото на  следващата. Заети сме с подготовка, празници, подаръци, трапези, гостуване, срещи, веселби. Но това е и прекрасен период за равносметка. Точно като приключване на финансовата година – отчетност на това, което е било и планиране на това, което искаме да бъде. Начало и край. Или по точно – край и начало. Приключване и започване. Част от общата цикличност на Вселената. Като ударите на сърцето, като месечния ни цикъл, като кръвобръщението, като вдишване-издишване. Същата повтаряемост. Същото и не. Защото календарът  отново ще се повтори и през следващата  2009, месеците ще имат същите имена, сезоните ще се сменят със същата последователност, денонощието ще е отново само 24-часово. Отново ще сме заети, забързани, леко уморени, задъхани от това състезание с времето, отново ще използваме химични и физични средства за скриване на следите му по нас, ще добавим още някоя и друга козметична процедура, ще закупим от новия ефикасен крем от рекламите, ще потърсим нова диета, отново ще се почудим колко бързо умаляха дрехите на децата ни, отново ще трябва да планираме годишния си отпуск, да се справим с месечния си бюджет, с ежедневното приготвяне на вечерята, с ежеминутното си напрежение, с ежесекундното си притеснение, и отново.... и отново...

И на фона на тази повторяемост, която най-банално ни завърта  в еднообразното ежедневие, ще сме способни ли да намерим нещо различно, да създадем нещо ново? Нещо, което да пробуди тръпката у нас, да засили желанието ни за живот. Да си направим подарък  от нас и само за нас.

Анщайн казва, че при извършването на едни и същи действия, винаги ще постигаме едни и същи резултати. Т.е. ако и следваща година действаме по същия начин както през настоящата, тя ще изглежда точно като настоящата и разликата ще бъде само в броя на свещите върху празничната ни торта. И в това няма нищо лошо естествено. Чудесно е да запазим нещата, които сме постигнали в живота – прекрасни семейни отношения, успешна кариера, уютно жилище, приятели, колеги, връзки, пътувания, финансова стабилност, свежия си външен вид. Не у всеки от нас е развит приключенския дух и желания за ескремни преживявания.

Но от това, което знаем за еволюционното развитие е, че нещата никога, ама никога не се повтарят стопроцентово, няма пълна еднаквост. Цикличностната повтаряемост е във формата на спирала, а не на кръг. Защото ако се движим кръг, то резултатът може да бъде само един – зацикляне. Т.е. ако и догодина ние извършим абсолютно същите действия, то условията при които действаме ще бъдат различни, така че искаме или не, това ще повлияе и на процеса и на крайните резултати. Например, ако сте прекарали приказно през лятната си почивката на някакъв остров един път и искате да повторите преживяването си, вие правите същите резервации, отпътувате със същите хора, наемате същата стая, поръчвате същите процедури, ястия, напитки – всичко е същото, но уви! Нещо не е както е било, нещо се е променило. В пърия момент дори недоумявате – какво ли? С толкова старание сте повторили всичко? Дали все пак има нещо, което сте пропуснали? Да!  Това, което се е променило е във вас самите – клетките в тялото, съзнанието, начина на мислене, гледната точка... Ние сме живи организми, които са подложени на непрекъснат процес на развите. И този процес е даденост. Ние можем да го приемем и да вървим с крак с него и да го използваме в наша полза, а можем да изберем и да се борим с него, да му се възпротивим и воюваме. Отново изворът е само наш.

И ако все пак си дадем сметка, че еволюционния процес е факт и ние не можем да го отменим, може би ще решим да го привлечем на наша страна. "Ако не можеш да победиш един враг, най-умното което можеш да направиш е да го привлечеш да съюзник" – цитирам по памет неизвестен (поне на мен) мъдрец. Как може да го направим на практика? Като се развиваме, като се поддържаме, като се учим, като напредваме. И най-важното като мечтаем. Защото това, което ни различава от всички останали същества на планетата са нашите лични стремежи и мечти.

И сега, когато наближават поредните край-начало, начало-край, поредното завъртане на  кръга от спирала, може би е време да се поспрем за малко, да се замислим за постигнатото през годината, да се усмихнем доволно и да се отдадем на мечти. Защото не забравяйте, че всяко нещо, което е създадено от човешка ръка се е родило първо като идея-мечта. И другото важно нещо, което трябва винаги да си спомняте преди да се отдадете на ежегодното си мечтаене е, че всичко е възможно – всяко нещо, което сте успяли да видите в съзнанието си е осъществимо. Щом сте затворили очи и то се е появило пред вас, значи то съществува – първо като мисъл, после преведено в думи, написано, начертано, нарисувано и след това преминало съвсем в матералния свят – произведено. И след съвсем кратко време се оказва, че вие вече можете да докоснете с ръка вашата първоначална мечта, да видите реализираната ваша мисъл. И тогава доволно ще се усмихнете, ще се зарадвате, че сте повярвали на мечтите, че не сте се отказали, че сте продължили, че сте осъществили.

Бъдете личния си Дядо Коледа и напишете в писмо до себе си какво бихте искали да постигнете, получите, бъдете, направите, закупите през следваща 2009 година. Представете си го с всичките подробни детайли, опишете по подробно, нарисувайте го, планирайте го и просто го осъществете. Помислете си какво би ви подпомогнало по пътя към мечтата ви, какви лични качества биха ви подтикнали да го сторите, кои хора, ресурси са ви необходими, какво би ви стимулирало и улеснило. Разпределете пътя на етапи и стъпки.  И действайте, действайте, действайте...

 

Няма малки и големи мечти, няма важни и неважни мечти, няма съществени и несъществени мечти, няма спешни и неспешни мечти – има само мечти, човешки мечти. Мечти, които движат човечеството напред. И с това, че  вие осъществявате вашите красиви мечти, вие допринасяте и за един по-красив свят. Нека помечтаем – всеки по отделно за личните си мечти, после заедно за груповите ни, семейни, колективни мечти, които ще прераснат в обществени, целодържавни, общочовешки...

И един ден, когато погледнете това нещо ново и прекрасно нещо, което сте сътворили ще кажете – "Да и аз бях един/една от тези, които мечтаехме за това и ето, че то се сбъдна!" и ще почувствате съвсем осезателно присъстивето на Дядо Коледа в себе си.

 



Тагове:   дядо,   НАС,   мраз,


Гласувай:
0



1. bashibozuk - Да бе
17.12.2008 18:45
ти първо попитай блогъра templar, който е написал следното нещо http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=266722, после попитай менкойто смята Дядо Мраз на комунистическа-атеистична измишльотина, отговор на езическия ръкотворен идол Дядо Колета, и тогава едва пускай такива постове!
цитирай
2. victoriavselena - не бях информирана
17.12.2008 21:20
своевремменно, че за да пускам постинг ми трябва нечие предварително разрешение. Изглежда, че ще трябва да се съобразявам с теб и с твоите мнения в следващите ми писаници.
А аз съм дете точно на това комунистическо-атеистично време и си ми беше хубаво с Дядо Мраз. Още ми е хубаво като се сетя за тези години.
цитирай
3. sparhawk - охх
17.12.2008 21:27
пак безумни коментари в иначе хубавата тема. Дядо Мраз е името в славянската митология на старецът, раздаващ подаръци на децата. Известен е с много имена. Точка. :)
Иначе поста на Виктория е много хубав.
цитирай
4. bashibozuk - о нищо не може да те спре
17.12.2008 23:57
да пишеш каквото си щеш, амо че от атеизъм и от чакане на някакъв комунистически фашизоид виж до къде я докарахме
цитирай
5. voinov50 - Поздравления!!!
18.12.2008 06:07
Много интересен и поучителен постинг, във всяко едно отношение.
Благодаря!
цитирай
6. victoriavselena - До Башибозук
18.12.2008 08:50
Виж ми картинката на блога - прав си, нищо не може да ме спре. Като лава съм.Само че моята лава не гори и не унищожава, а гради.
Не разбрах от къде видя атеизъм, коминузъм или някакъв друг -изъм в този постинг? А прав си - има ОПТИМИЗЪМ!
цитирай
7. compassion - Поздравление за хубавия ти постинг, victoriavselena!!!
18.12.2008 11:24
Отдавна не бях чела толкова удовлетворяващ ме текст. Като че ли аз съм го писала, така абсолютно съвпада с моите разбирания. Остава само да ти благодаря и да сложа малко повече ударение на вярата. Без вяра в успеха никоя мечта не е била осъществена. Повечето хора се чувстват самотни, с някаква празнота в душата си и търсят другия, търсят любов, търсят разбиране и приемне. Ако вярваш, че Бог е винаги с теб, че ще те подкрепя и защити, няма да те боли толкова от липсата на любимия/любимата до тебе (евентуално или друг близък човек) и ще намериш все пак сили да продължиш да живееш и да работиш, за да осъществиш мечтите си. Иначе смисълът се губи. Любовта е живот. Ако пропуснеш любовта, пропускаш живота. (нямам пред вид само интимната любов и любовта към хората, а още любовта към природата, Бога, любовта към истината, справедливостта, красотата, творчеството и т.н.)
цитирай
8. victoriavselena - Благодаря ти,
19.12.2008 12:13
че си тук, харесвам как пишеш, харесвам темите, които те вълнуват, харесва как реагираш на всеки посетител, накратко харесвам те и се радвам, че намираме общ език.
цитирай
9. malkiatprintz - Поздравявам те :):):)
20.12.2008 02:09
Хора, осъзнайте се, момичето ви говори за мечти, вие се дърпате за белите бради чия е по-измислена :):):)

Много добре казано, victoriavselena, напълно съм съгласен с теб, мечтите са си мечти и те нямат еталон за оценяване. На пръв поглед всичко си остава непроменено и същото, каквото си го знаем, но трябват очи за да забележим фините частици промяна, които привнасят искриците обаяние в живота :) Но хората са си такива – "децата трябва да бъдат състрадателни към възрастните" :):):) Хубаво е, че все пак се срещат хора, които не са престанали да се радват на небето, въпреки локвите по тротоарите :) Това потвърждава, че има смисъл да продължим да носим фенера на Диоген... Всички сме тук, на полето, така че не се сърди, човече, защото от теб зависи дали ще се радваш :):):)
цитирай
10. victoriavselena - Добре дошъл принце,
20.12.2008 09:15
Благодаря, че ме нарече момиче. Много ми е приятно да го чуя, защото аз все повече се "вдетенявам", т.е. изчиствам от страхове и излишни тревоги.
Благодаря, че прочете написаното, защото ми се струва, че има и такива, които реагираха само на заглавието.
Много съм щаслива, че ние ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ И ВЯРВАЩИТЕ ставаме все повече и повече. Желая ти много щастливи мигове.
цитирай
11. vselena - Да, така е чудеса се случват, дос...
21.12.2008 10:50
Да, така е чудеса се случват, достатъчно е само да последваме упорито мечтите си и да вярваме истински. Това го пиша от личен опит и съм щастлива, че намерих Пътят. Знам, че ВСЕКИ заслужава щастие и може да го открие стига да почвствс Дядо Коледа в себе си.
цитирай
12. victoriavselena - добре дошла Вселена
21.12.2008 12:15
радвам се че си тук. Да чудеса се случват. Единственото, което се изисква от нас е да повярваме в тях. Желая ти прекрасни чудеса на Вселенско ниво.
цитирай
13. victoriavselena - честита и на теб
25.12.2008 21:28
и много весели празници
цитирай
14. voinov50 - Честити Рождественски празници
26.12.2008 02:42
и Щастлива Нова Година!!!
цитирай
15. victoriavselena - Войнов
26.12.2008 07:46
желая ти много творчески успехи и да успееш да изкараш на светло и реализираш замислите си.
цитирай
16. анонимен - wAryHppTI
24.05.2011 07:02
Very true! Makes a chngae to see someone spell it out like that. :)
цитирай
17. анонимен - erNKcUEBOWBL
24.05.2011 07:35
Hahahaha. IВ’m not too birhgt today. Great post!
цитирай
18. анонимен - qLxxquVzcqjl
24.05.2011 15:21
wOlLkx <a href="http://obtrnimzdmsm.com/">obtrnimzdmsm</a>
цитирай
19. анонимен - BvoYSExSqopedVZWh
24.05.2011 15:35
fySgnU <a href="http://ykhpdrkwyolh.com/">ykhpdrkwyolh</a>
цитирай
20. анонимен - RylmRenrNrkv
24.05.2011 20:20
This forum needed shaikng up and youВ’ve just done that. Great post!
цитирай
21. анонимен - yapuqBfWgGeHFOHLq
25.05.2011 13:37
S9k3kC <a href="http://bfkwbujkwfxm.com/">bfkwbujkwfxm</a>
цитирай
22. анонимен - FdvPPwbdWlqtSn
25.05.2011 17:35
YMMD with that awnesr! TX
цитирай
23. анонимен - DyGhsvCaGjaCM
25.05.2011 18:24
6rSkFU , [url=http://xykyrkfmgfgz.com/]xykyrkfmgfgz[/url], [link=http://vufepsvmpjei.com/]vufepsvmpjei[/link], http://mkyiqdshmird.com/
цитирай
24. анонимен - vVvYuvOD
25.05.2011 18:35
Yev4tb , [url=http://bfctimoxbbgl.com/]bfctimoxbbgl[/url], [link=http://rrcwqovzttyv.com/]rrcwqovzttyv[/link], http://eivukazmvzsb.com/
цитирай
25. анонимен - szTfoGyWjyDatlbKAFp
25.05.2011 19:07
Very true! Makes a change to see smooene spell it out like that. :)
цитирай
26. анонимен - lyJqcKoECdwKynuhRR
25.05.2011 20:05
q8Iqc6 , [url=http://mhfpjvnnywbp.com/]mhfpjvnnywbp[/url], [link=http://kjtbtliqinog.com/]kjtbtliqinog[/link], http://xzewzbsiukcq.com/
цитирай
27. анонимен - xrvXsCWVRTbDOXtuh
26.05.2011 13:43
yMM0Nn <a href="http://dqbfwoydeckm.com/">dqbfwoydeckm</a>
цитирай
28. анонимен - ClncqJrNAzBPD
26.05.2011 14:15
Mmfzhb <a href="http://jikzsmwjgjkh.com/">jikzsmwjgjkh</a>
цитирай
29. анонимен - hxDPsMXo
26.05.2011 19:36
WJb9Ma , [url=http://npoateqvbqae.com/]npoateqvbqae[/url], [link=http://rmpcdugupzwk.com/]rmpcdugupzwk[/link], http://mnefhzmbddww.com/
цитирай
30. анонимен - OYmcbvGeeSz
26.05.2011 20:00
mLcKCy , [url=http://pebioizoulau.com/]pebioizoulau[/url], [link=http://etivoxxohkxl.com/]etivoxxohkxl[/link], http://wedyqenjithd.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545688
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697