Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2009 13:35 - Срамът от себе си
Автор: victoriavselena Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4703 Коментари: 16 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Срамът от себе си и от това, което сме и не можем да променим. Но можем да приемем и да приемем себе си точно такива. Ето един случай.

Към мен се обърна една млада жена да я подготвя за интервюто за работа, което й предстоеше да премине в близките дни. Уговорихме се за телефонната ни среща. В уговорения ден, тя не се обади. Потърсих я тя ми отговори, че е помислила, че сигурно съм забравила за нея. Първоначално се очудих, че е допуснала това, но тъй като тя не бе от редовните ми клиенти и не бе работила с мен преди това, може би носеше някакви свои очаквания и стар опит.

Започнахме разговора. Беше пълна с енергия. Разказа ми накратко за себе си и за срещата, която й предстои. По думите й тази работа бе жезнено важна за нея и тя "щеше да умре, ако не я получи". От друга страна каза "умирам да започна там работа"- Тъй като аз се отнасям към всяка казана от клиента дума, я попитах дали наистина мисли, че ако започне там работа ще умре, защото ако е така, кода за оцеляване, който се е в подсъзнанието й ще се задейства и ще направи всичко възможно да я съхрани и да я отстрани от смъртоносното работно място. Тя схвана бързо какво искам да кажа и се засмя. Каза, че това е добър урок, как езика създава действителност. Продължихме и когато я попитах какви свой стойностти смята да вземе със себе си на интервюто, тя започна да ги изброява и накрай добави "Аз разбира се, смятам да излъжа. Нали разбираш, не мога да им кажа истината. И толкова ме е страх, че ако ме приемат на работа при тях ще ме хванат в лъжа". Попитах я какво има впредвид и тя ми обясни, че е сирак и е отрасла в сиропиталище. Това е нещото, което възнамерява да скрие, защото "никой не приема на работа хора, отрасли по детски домове и без родители". Беше си измислила своя автобиография и смяташе да започне нещо ново и важно в живота си с лъжа.

Аз лично съм за истината, смятам, че най-просто и лесто се живее, когато казваш истината, защото когато използваме г-жа Лъжата, после започваме да й плащаме тежки данъци. Използваме лъжи и още лъжи и после още и се заплитаме и от там по-трудно се излиза. Става сложно. Аз обичам простото и лесното и красивото и за мен това е истината.

Бях много развълнувана от нейното твърдение и й казах моето мнение, че всъщност това, което тя смята за свой най-недостатък, всъщност е най-голямото и предимство. Това, че е расла сама, без подкрепа и родителска помощ и е успяла да завърши висше образование, да си намери работа, да си наеме квартира и сега се явява на нова работа вече по специалността си  е само един голям коз в ръцете й и тя не бива да го крие. Показах й, че може да бъде горда със себе си и с това, което е тя, че не трябва да носи срама и вината от постъпката на родителите си. "Ти си човек, който знае да побеждава и светът заслужава да е запознае с теб"- завърших аз.

Младата жена се развълнува от това, че аз се радвам за нея, че я подкрепям, че вярвам в нея, че е приемам такава, каквато е.

Накрая добави "Ти ме накара да се почувствам добър човек".

След интервюто ми се обади и ми каза "Представих се добре, незная още дали ще ме приемат на работа точно там, но знам, че ще успея, защото ако не там, аз ще продължа докато успея".

Този разговор с едно непознато момиче много ме развълнува, напълни ме с вдъхновение и за това реших да ви го разкажа.

  




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viki11 - ВСъщност всичко е протекло норм...
22.01.2009 14:33
ВСъщност всичко е протекло нормално.
Явно си много известна със съветите си. Сигурно се и заплаща, или е професия.
А това би трябвало да е разговор между приятелки, но уви. ПРиятелките се използват за лак и нокти, и мъже.
Всичко е идеално подредено в разговора.
С тази уговорка ,че момичето е право, малко са тези, които ще я вземат на работа като такава. Има причини.
Но точно това може и да й помогне, и това е верно, макар и рядко да става.

Ти с право си я посъветвала, че така е правилно прието, но тя е права сама да реши, кое и къде ще я устрои повече. Защото много хора с измислени автобиографии са в по-добро състояние от едно дете от дом за сираци, което не може да върже двата края. И тя заслужава да си стъпи на краката, а после да показва характер. Защото на първо място е оцеляването. А ти явно от него не разбираш. И от други неща. Затова и не обичаш да те коментирам.
Все пак, доста консултанти има като теб, които не са достатъчно изпатили, за да могат да спасят човека с консултацията си. В България няма такива специалисти, но поне има някакви. Дай Боже някога...
цитирай
2. viki11 - И заглавието ти не е вярно. Дори да не ...
22.01.2009 14:34
И заглавието ти не е вярно.
Дори да не се срамува от себе си, тя е длъжна в стремежа си да оцелее, да скрие някои неща.
Остава да каже на всички , че е изнасилвана в дома, за да не се срамува от себе си,а? Или тези теми не са ти по вкуса, макар че детето е минало през тях.
Както каза една жена, излязла от там, аз бях грозна, та се измъквах само със свирки.
цитирай
3. viki11 - Показах ти другата страна, която от ...
22.01.2009 14:40
Показах ти другата страна, която от страх избягваш. Ако беше представила и нея, нямаше да се меся, ако беше представила лошата, щях да ти напомня за добрата.
Просто трябва да сме пърноценни.
цитирай
4. viki11 - . . . защото от това зависи понякога ...
22.01.2009 14:40
...защото от това зависи понякога цяла човешка съдба.
цитирай
5. ontos - Много интересно, много приятна ...
22.01.2009 14:54
Много интересно, много приятна история, харесва ми :)
цитирай
6. ontos - Много интересно, много приятна ...
22.01.2009 14:54
Много интересно, много приятна история, харесва ми :)
цитирай
7. ontos - Много интересно, много приятна ...
22.01.2009 14:54
Много интересно, много приятна история, харесва ми :)
цитирай
8. malkiatprintz - Показателна случка :) Ще се радвам ...
22.01.2009 14:55
Показателна случка :) Ще се радвам за тази жена, ако успее да пробие. Иначе темата е интересна, още повече, че и това явление май се насажда предимно от околните.
цитирай
9. victoriavselena - До Вики 11
22.01.2009 16:48
благодаря, че сподели мнението си и че намери за нужно да отделиш време да ми дадеш оценка и на мен лично и на работата ми.
цитирай
10. victoriavselena - До Принца,
22.01.2009 16:52
да темата е интересна и смятам да я развия още, защото смятам, че срамът е един от факторите, които ни спират най-много задно с вината, гнева, завистта, ревността. Адам и Ева са напуснали Рая защото са изпитали срам от себе си и от тогава са обречени на страдание-
Срамът е чувство, което ни гони от Рая в себе си.
цитирай
11. dialog - тъжно е когато
22.01.2009 20:35
се срамуваш от нещо, което всъщност не зависи от теб и не можеш да промениш. Обикновено това е нашето минало. То е факт и не можем да го променим, но можем да намерим начин да го приемем и да не се срамуваме и да не бягаме от него, защото е навъзможно. То винаги ще ни настигне.
цитирай
12. victoriavselena - от миналото
22.01.2009 21:11
колкото и бързо да тичаш и да се криеш винаги те намира и настига
цитирай
13. laura - Странно...
23.01.2009 10:26
По интервюта обикновено никой не те пита кои и какви са ти родителите. Поне аз нямам такъв спомен. Явно дотолкова е загнездено това като комплекс в нея и мисли, че й е изписано на челото. В такива случаи се сещам за думите на Горки: "Всеки ден трябва да изстискваме роба от себе си."
цитирай
14. victoriavselena - Много си права
23.01.2009 11:38
после я попитах дали са я питали за родителите й и тя отговори "Не, но можеше да ми се случи"- Когато решим че нещо е наша тайна и ни се струва, че всички искат да я разкрият,а ние трябва да я скрием на всяка цена, започваме да й служим, да я опаковане, да я крием, да я обвиваме с лъжи и потъваме в нея. Тя започва да расте и да заема голямо място в живота ни. Най лесо се освобождаваме от робството ни към тайната като е споделим на висок глас с много хора.
Сега аз съм на път да споделя "най-големите си тайни и грехове" на всеослушание и да се освободя от тях. Тогава със сигурност ще съм се освободила от робуването си на Тайната.
цитирай
15. seir - ДА ИЗХВЪРЛИМ БОКЛУКА!
26.02.2009 13:53
СКЪПИ КОЛЕГИ ФОРУМЯГИ И ДРАСКАЧИ!Заповядайте да пишете в моя блог озаглавен:"Да изхвърлим боклука!"Гарантирам Ви,че нито едно Ваше мнение няма да бъде изтрито!При мен е желателно да пишат всички "разбирачи",на които винаги им извира отвътре да раздават безбройните си компетентни мнения по най-различни въпроси. Категории:1)Доморасли,емигрантски и чуждестранни политици и политикани,в това число алчни,крадливи и нагли комунисти,мазни ДуПеСа-ри,лукави и коварни ДеСеБа-ри,шизофренични и шизоидни атакисти,националисти,нихилисти и въобще цялата богата палитра от родния политически спектър. 2)Футболни фенове,ултраси от всички отбори,метъли,скинари,пънкове и цялата гама останали хулигани и лумпени,както и миризливи мангали. 3)Разбирачи и ценители на женския сексапил,и всевъзможни полови атлети. Въобще истински достойни граждани и селяни на България,за които е въпрос на чест да разбират и коментират тези неща!Противно на условията в други блогове,тук ще се толерират груби и непремерени изказвания.Допуска се както нечленоразделна реч,така и груби псувни и ругатни, също и заплахи и закани за саморазправа.В този блог ще се обсъждат политически партии и фигури,други"светски" звезди ,както и футболни мачове и отбори.При тези обсъждания,както и в общуването помежду си е желателно да употребявате колкото е възможно по-цветист речник,изобилстващ с епитети,художествени сравнения,метафори и други обиди!Стилът на писане трябва да бъде злобен,язвителен и изпълнен със сарказъм и чувство за хумор-,желателно черен!Очаквам Ви с нетърпение.ДА НАДМИНЕМ СЕБЕ СИ!
цитирай
16. victoriavselena - благодаря за
26.02.2009 16:38
поканата. Не мисля,че отговарям на изискванията ви за стил на писане. Но благодаря за вниманието.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2554449
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697