Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2009 16:11 - Риск или шанс – къде е разликата?
Автор: victoriavselena Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3979 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Как едно събитие или някое наше действие може да бъде определено като риск или като шанс? Кога знаем какво е било точно? От какво зависи? От резултата. Преди да получим резултата , ние не знаем дали това ще бъде риск или шанс. В момента на вземане решението, например да предприемем нещо или не, ние не знаем точно какви ще бъдат последствията. Тогава как можем да го изчислим предварително така, че  да изберем – шанс или риск?

Ако сме хора, които преценяват и планират своите действия, тогава ще обмисляме, изчисляваме, записваме, програмираме до като сведем риска до минимум. Но ако сме от спонтания тип, ще си речем "каквото сабя покаже" или "мечка страх, мене – не" и ще скочим и в тъмното и ще поемем риска.

Според различни умни хора, най-добре е съотношението 80:20 в полза на планираността. Т.е. да поработим предварително, да се подготвим за съответното събитие и да оставим 20 % за непредвидими ситуации.  Когато предвидиш непредвидимото, то ти му вземаш най-голямата сила – изненадата.

Защото колкото и да сме се подготвили, колкото и да имаме опит, често ни се случват изненади – приятни или не. Но когато сме ги превдидили като съществуващи, независимо, че не знаем какво точно ще се случи, ние всъщност сме по-спокойни и по-подготвени за тях. Така можем и да изчислим до каква степен можем да поемем риск и да увеличим възможностите си и да го превърнем в шанс. Защото най-добрите ездачи са тези, които са се научили вече да падат от коня. Когато си специалист по падането и вече си го усвоил добре , можеш да напреднеш по-лесно към следващия етап – да се задържиш на седлото и да продължиш напред докато стигнеш до етап, че дори да изпиташ удоволствие от продължителната езда. Но когато за пръв път си се приближил до коня си поел риск, когато си се качил върху коня си поел още по-голям риск, когато конят се е развижил и тръгнал рискът е станал още по-голям, а когато конят е започнал да галопира риска от падане се е увеличил многократно. И ако си имал шанса да се задържиш и да преминеш през всичките етапи без да се предаваш, може би ще имаш и шанса да станеш добър ездач.

Същото е и във всеки друг спорт – скокове във вода, висок скок, мореплаване, кормуване, плуване и др. В спорта усилените и продължителни тренировки  успяват да доведат до отношението 80:20 в полза на планираното и  дори да намалят риска на по-ниско ниво от 20%. И тогава победата се превръща в нещо много по-реално и дори предвидимо. Може да се каже, че я планираш предварително.

Но само в спорта ли  е така? Не, разбира се. Така е и във всяка друга област на живота – кариера, семейство, междуличностни отношения, бизнес, преговори, срещи  и т.н. За това например в треньорството има специален разговор – подготовка преди важна среща или разговор, който увеличава шансовете на успех с 60-70%. Предварителната подготовка плюс планирана спонтаност увеличава шанса и намалява риска и естествено води до много повече победи и успехи.

Желая ви много шансове и малко... планирани рискове (само защото обичам приключенията).



Тагове:   шанс,   риск,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kalbotobg - ;)
07.02.2009 16:47
Аксиомата "4:1" може да е вярна ,но за голям брой опити
цитирай
2. victoriavselena - точно това
07.02.2009 18:05
искам да кажа, че понякога ни трябват по-голям брой опити за да доведем нещата до успех. Но от нас зависи как ще погледнем на възможността, която се е отворила пред нес - като на риск или като на шанс
цитирай
3. evrazol - Чудесна тема
07.02.2009 19:01
Във всички случай обаче има и друга страна. Добре е да си натрениран, да си усвоил основните техники. Добре е да си планирал.
Плановете обаче са коварно нещо за хората които сляпо им се доверяват. Всяка нестандартна / и естествено не подлежаща на планиране / провокация те прави отново чист новобранец. И ако държиш да се върнеш към предварително начертания план започваш да трупаш грешка след грешка.
цитирай
4. victoriavselena - да така е
07.02.2009 19:09
е за това трябва предварително да заем и да "планираме" изненадите по пътя. Когато знам, че има изненади, тогава психически ще сме в състояние готовност. Ако сме убедени, че сме премислили всичко, можем да се провалим при изненадите. Важно е да се развие своеобразна гъвкавост към провокациите, препяствията, изобщо всичко, което не сме могли да предвидим. Защото ние можем да се подготвим само за нещата , които познаваме, а има толкова още неща, за които не сме и допускали че съществуват.
цитирай
5. dialog - ако сме готови да паднем,
08.02.2009 14:51
ще сме готови и да скочим. Искам да се тренирам при теб. Как може да стане това?
цитирай
6. victoriavselena - благодаря за доверието
08.02.2009 19:42
Искам да те поздравя за решението ти да подобриш живота си, да бъдеш негов Капитан и да вземеш кормилото в свои ръци. Аз провеждам тренировъчните си разговори по телефона, скайп или в писмена форма по интернет. Техниката по която се провеждат е въпроси и отговори, като аз вярвам, че всичик отговори се намират в теб, аз просто трябва да ти задам правилните въпроси.
Първиият етап е провеждане на опознавателен разговор, в който да ти разкажа за себе си и своя път, за какво е това тренинг, кои са неговите принципи, как точно се провежда,подписване на споразумение за отношенията между нас.
Вторият етап е разговор, в който аз ще имам възможност да те опозная по-добре, твоят свят, принципи,ценностти.
Третият етап е определяне на целите и посоките на разговорите.
Четврътия етап са самите разговори.
Пети етап е приключващ разговор.
Ако имаш още въпроси можеш да ми пишеш тук или да ми изпратиш ЛС.
Ще се радвам да те тернирам. Сигурна съм, че с теб ще се получи добър Диалог ;)
цитирай
7. dialog - Ще ти пиша
09.02.2009 08:01
трябва ли да имам контретна тема за трениране?
Ще ти изпратя ЛС.
цитирай
8. venercheto - умно!
17.02.2009 02:52
но пък 80:20 е прекалено планиране за мен. моят опит показва, че за спонтанните хора и 60:40 работи! :)))))
цитирай
9. victoriavselena - До Венерчето
17.02.2009 14:02
има хора, които казват, че колкото си по-планиран, толкова си по-свободен. Но аз не съм въобще против спонтаността, напротив, това, което казвам е че е хубаво да се планира процент на спонтаност, така ще бъдем по-готови за "изненадващите подаръци" на живота.
цитирай
10. venercheto - :D
19.02.2009 17:29
" да се планира процент на спонтаност"- о иееее, ахахахаха :))) чуждо ми е тoва...

колкото до свободата- ами не знам. от една страна със сигурност плануването спестява време и нерви- виждала съм го при приятели, колко им е по-лесно, отколкото на мен :)
от друга- никoй от "плануващите" хора не ми прави впечатление на особено свободен човек. напротив, те винаги са затрупани със задължения (повече от другите хора, искам да кажа) и сто неща в минута, за които да мислят. обикновено се получава така, че даже и да са на почивка, не могат да се отпуснат. е, не всички, разбира се :)

тайната според мене е в баланса- към всичко. и най-трудно изпълнимото нещо, не мислиш ли? :)

поздрави, венерчето
цитирай
11. victoriavselena - зависи от къде започваш планирането
19.02.2009 20:13
моя приятелка го започва с отпуските и почивките. Взима годишен календар - планира първо годишния си отпуск и от там всичко останало. Дневния си план прави като първо планира следобедния си сън. Това са нещата, с които не прави компромиси. затова е щастлива с плановете си. За си планиран незначи презает и да вършиш 100 неща на веднъж, а напротив. Но може би те са си планирали точно такава заетост, не мислиш ли?
цитирай
12. venercheto - :)
20.02.2009 04:15
интересна мисъл.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545394
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697