Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2009 09:49 - Когато кучето подгони собствената си опашка
Автор: victoriavselena Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2826 Коментари: 8 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Познато ви е, предполагам. И не само от наблюденията на някое весело куче, което се заиграва като подгонва собствената си опашка. И ние, хората, безопашатите често го правим – навлизаме в един затворен кръг без всякакъв изход. "Безизходна ситуация". Стоим пред стена и не знаем как да продължим по пътя си. Да я пробиваме ли с глава? Да се връщаме обратно? Да чакаме нещо да ни чукне по главата и да ни дойде идеята как да се справим? Да викаме помощ? Да се въртим в кръг, докато капнем от умора?Варианти всякакви. Възможности за действие и бездействие също много. Но първото, което ни обзема, когато влизаме в "Безизходна ситуация" е паниката. Съзнанието ни се изпълва с тревога, страх, съмнения, притеснения и ние забравяме, че тези наши стари "приятели" не са най-добрите съветници при взимане на решения. За това първото, което ни казват и което ни вбесява съвсем е "Успокой се". Когато сме притеснени до крайност и ни е обзела пълна паника и някой се приближи тихичко, сложи приятелски ръка на рамото ни и ни прошепне "Успокой се" – това е момента на сигурно избухване. Целият ни гняв може да се изсипе върху този доброжелател."Та той нищо не разбира", "ако ми е приятел ще помогне" и т.н. Да, наистина има някой който не разбира, но това сте вие. И ако се успокоите, ще разберете. Настина някой иска да ви помогне, но вие не можете да го разберете. Гневът, паниката, стесът, притесненията, страха, тревогата, съмненията е комплекти от състояния, които НЕ СПОМАГАТ ЗА РЕАЛНИЯ АНАЛИЗ НА СИТУАЦИЯТА И ЗА НАМИРАНЕ НА ОПТИМАЛНО РАЗРЕШЕНИЕ. Лесно е да се каже, а как в момент на паника да се сетим за това .
  1. Запознайте се с г-жа Паника (използвайте въображението си и я визуализирайте)
  2. Опознайте я добре за да може да я разпознавате
  3. Сприятелете се с нея
  4. Говорете си с нея,
  5. Благодарете й, че е дошла
  6. Помолете я да ви освободи от присъстието си
  7. Намерете си заместник (в пространството няма вакуум, ако нещо излезе, нещо друго трябва да го замести)- например смешния образ на Споко.
  8. Започнете да се тренирате, всеки път когато г-жа Паника иска да се върне при вас (спомнете си, че дълго време тя е била ваша неизменна приятелка и е свикнала на гостоприемство) да я молите вежливо да напусне територията ви и поканете Споко. Та той е толкова сладък и смешен. И най-важното – действа ви добре.
  9. Не забравяйте да дишате.
  10. Успокоени и усмихнати, прегледайте отново ситуацията и вземете своето решение.
А кучето? Оставете на кучетата да си гонят опашките. Това ги забавлява и успокоява. А ние? Ние ... ще продължаваме да сме си безопашатковци.  



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - .....
21.04.2009 09:58
Не е задължително наличието на безизходна ситуация, за те навестява паниката. Паниката е точно това, тя представлява огромен, безпричинен, без рационално обяснение страх, който те парализира. Който я е изпитал истински, знае за какво говоря.
цитирай
2. victoriavselena - точно така е
21.04.2009 13:45
страха парализира съзнанието ти и преставаш да разсъждаваш и тогава ситуацията става безизходна, т.е ти я виждаш като такава."Безизходната ситуация" е следствие, а не причина. За това когато се научим да излизаме бързо от паниката и започнем да разъждаваме спокойно бързо намираме разрешение на въпроса.
цитирай
3. hara73 - много ми хареса
25.04.2009 12:52
това което си написала ...особено образа на г-жа Паника, както и смешния Споко. Благодаря ти и хубав ден от мен :-)))
цитирай
4. victoriavselena - благодаря ти
25.04.2009 15:20
аз обичам да давам имена и да визуализирам чувства и състояние. Така според мен е по-лесно д аги разпознаем. Желая ти приятни забавления със Споко.
цитирай
5. valsodar - В такива случаи, просто лягам да спя
29.04.2009 21:27
На сутринта решенията винаги са с едно в повече и нещата не изглеждат чак толкоз зле
цитирай
6. utopichno - а когато не виждаш изход и без да си ...
01.05.2009 16:57
а когато не виждаш изход и без да си обзет от паника? когато знаеш, че не е във властта ти да решиш определен проблем, защото си зависим от други?
цитирай
7. victoriavselena - до valsodar
01.05.2009 19:36
не случайно казват, че утрото е по-умно от вечерта.
цитирай
8. victoriavselena - до utopichno
01.05.2009 19:38
ако искаш пиши ми за конкретен случай тук или на лични съобщения и ще ти докажа, че винаги, винаги, винаги решенията ти и изборите ти зависят от теб.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2555312
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697