Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2009 09:21 - Първичното ми зърно
Автор: victoriavselena Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3516 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 01.05.2009 09:48


Х-е-ей там в дълбокото, намерих си широкото, вмъкнато навътре, заключено и застопорено моето същинско аз, от което се бях отрекла, ама съвсем. Това мое аз е първичното ми начало, основата, върху която съм се изградила, първото мое семенце – моето животинско аз, моето животинско начало, моята най - нецивилизована част. Това е, което съм била в момента на раждане - малко диво животинче, което с години е било подложено на дресиране. А дресиране не значи ли отричане? Отричане на това, което съм, отричане на това, което ме влече, отричане на това, което обичам и ме радва, отричане на това, което ме прави щастлива. И се оказва, че съм платила такава висока цена само за да мога да се нарека – цивилизована. Скоро четох статия, която бе посветена на шкебе чорбата, т.е. против нея и колко тя не е "европейска" сравнение с класическата "английска" закуска. Един от доводите на авторката бе, че не отивало да четем английската преса, сърбайки чорбата на закуска. Тя призоваваше да пожертваме чорбата и чесъна (за който е доказано, че е едно от най-полезните растения) в името на същата тази Цивилизация или по-съвременно казано – поевропейчване. И отново сме изправени пред старата дилема – да бъдем естествени (оргинал) и да развием това, в което е най-специфичното ни и сме най-добри в него или да бъдем копие (фалшификат) на някой друг. Аз лично си мисля, че колкото и да ям английски закуски, да употребявам английски изрази, да пиша с латинска азбука, аз АНГЛИЧАНКА НЕ МОГА ДА СТАНА. Дори ако се отрека от българската кухня, от всичко специфично, което ме характеризира като националност, от името ми, от бългаския език, от кирилицата, от родното произведени стоки – ТОВА АНГЛИЧАНКА НЯМА ДА МЕ НАПРАВИ. Максимумът, който мога да постигна е да бъда нечие неуспешно копие, някаква не ясна смес. И тогава познайте, какво – естествено ще се намали качеството ми и стойността ми. Защото и при хората, както и при скъпоценните камъни и изкуството се ценят оргиналите.

Защо се отрича първичното? Някои го отричат и го наричат се животинско, низко, примитивно, пошло, евтино. Как Ви звучи "Задовляване на първичните инстикти", "засищане на първичния нагон", телевизонното шоу "първична сила"? Всичко това не поощрява връзката ни с първичното, напротив стимулира за все повече отдалечеване от оргинала. И резултатът от това промиване на мозъците ни е ясен – козметика, химия, пластични операции, лицемерие, двуличност, рекрами, замърсяване, преструване, интриги, клюки, срам, вина, гняв, болести, отказване от корените, емиграция, замърсяване на околната среда, затопляне на планетата и....

А то "първичното" е произлязло от Пръв, първо. А може би значи и оргинално, чисто, земно, връзка с корените, родословно дърво, истинско, естествено. Забързани в процеса за модернизация, цивилизация, социализация, урбанизация и др.-яция ние съвсем прекъснахме връзката си с първо-източника си, с първичността си, т.е. с това, което сме ние първо и с това, в което сме първи.

А първото и основното в нас е, че сме деца на природата, на планетата, на Земята, на Вселената. И за да се опазим като такива трябва да запазваме връзката си с тях, да мислим, говорим и действаме в синхрон с тях. А какво става, когато се отричаме от нашата първичност, когато загубваме връзката си с първичното ни зърно?

За това няма да пиша. Това можете да видите дори и като хвърлите  бегъл поглед около себе си се огледате. Това  е нашата действителност.

Но е хубаво да си спомним и това –

НИКОГА НЕ Е КЪСНО И ВИНАГИ ИМАМЕ ИЗБОР ДА СЕ СЕТИМ:

* КОИ СМЕ НИЕ В СЪЩНОСТ?

* КАКВО НАИСТИНА НИ Е ВАЖНО?

* В КАКВО ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ ПЪРВИ?

* НА КЪДЕ ВЪРВИМ?

* КАКВА ЦЕНА ЩЕ ПЛАТИМ?





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malkiatprintz - Златната среда, Виктория, пустата ...
04.05.2009 19:16
Златната среда, Виктория, пустата златна среда... не можем да живеем съвсем диво, затова сме се цивилизовали. В това няма нищо лошо, стига да не прекалим, но именно изнамирането на границата и съчетаването на първичното с цивилизованото е тънката магия на съществуванието...
цитирай
2. victoriavselena - Разбира се, принце
04.05.2009 19:32
златна среда, съчетаване и това и това, без крайности, фанатизъм и т.н. Но границата наистина е тънка и е лесно да с еотплеснем в една или друга посока.
Аз не говоря за дивото, а за първичното, за корените, за дълбоката истинска естествена същност. Според мен има разлика.
цитирай
3. malkiatprintz - Разбирам те. Тънко е изкуството за ...
05.05.2009 13:44
Разбирам те. Тънко е изкуството за уравновесяването на четирите елемента зада се прояви квинтесецията... Но е важното да се стремим към това.
цитирай
4. victoriavselena - ние се стремим
05.05.2009 18:02
към хармония, пълно уравновесяване и покой и е хубаво, че ги постигаме чак накрая на живота си, защото когато си в пълен покой просто се превръщаш в....покойник. Така, че абсурда е че се стремим към това, от което поне повечето от нас се страхуват - смъртта.
цитирай
5. mamas - Много хубав постинг!
06.05.2009 20:04
Поздравления!
Трудно се постига хармония в живота. Трябва първо в душите си да я постигнем...
цитирай
6. анонимен - ммммм
14.05.2009 19:54
Всъщност тази цивилизованост са я създали хората. Вероятно за да се предпазят от проявите на дивото в себе си, като го подтиснат, онова, което са отрекли, от което ги е страх, което не разбират. И си създали те цивилизация. Интересното е, че децата, които още не са се цивилизовали, живеят повече в мир, любов, разбиране и приятелсвто, от възрастните цивилизовани - войни, омраза, изневяра, скандали, измами, предателства и т.н. Сякаш човек жертва едни от най-хубавите си качества и черти в името на една изкуствена цивилизация завещана му от така любящите го родители, които му мислят доброто. Дори и да ти мисли човек доброто, когато той не е себе си, а се опитва да бъде някакво изкуствено копие, тогава нещата мн. се изкривяват. И така ако човек отново намери себе си, онова дивото, естественото, истинското и съумее да го запази в сърцето и душата си е чудесно. А колкото до цивилизования свят - ами може да има отношение към него и разбирайки, това към което има отношение, да работи с него и да го променя неговото естество, а не изкуственото копие, което да предаде и на останалите, това опитомяване, дресиране и т.н.
Може би това е златната среда - да бъдеш себе си, но да разбираш и нещата от света към които имаш отношение и така да се оправяш в него.
az-moga.com :) да си се подпиша :)
цитирай
7. victoriavselena - до Принце
12.08.2009 10:26
намерих свое понятие как да разпозная златната среда "В рамките на добрия вкус", там където ми е вкусно и приятно, където се чуствам добре. Това е моята нова мерна единица - да се чуствам добре.
цитирай
8. анонимен - UqbesJvoeBswGNmoa
24.05.2011 02:13
You have shed a ray of snsuinhe into the forum. Thanks!
цитирай
9. анонимен - OSuYgRvCDQzFD
24.05.2011 04:55
I thank you humbly for sharing your wdsiom JJWY
цитирай
10. анонимен - HcUPEXrWrwznrSBj
24.05.2011 14:01
BION I'm ipmsreesd! Cool post!
цитирай
11. анонимен - pTUXYmTnncBxd
24.05.2011 14:49
W781U6 <a href="http://dpeecpraoggf.com/">dpeecpraoggf</a>
цитирай
12. анонимен - euTYrdhKJps
24.05.2011 15:37
GOjK4g <a href="http://pezrninejxpb.com/">pezrninejxpb</a>
цитирай
13. анонимен - blhByKLOnXzCeUk
25.05.2011 13:54
VcJewF <a href="http://rnmqrqtvoser.com/">rnmqrqtvoser</a>
цитирай
14. анонимен - gSloJbrRQqloqTxWX
25.05.2011 18:05
3oLmwj , [url=http://dsvmadlqnidj.com/]dsvmadlqnidj[/url], [link=http://xjtwlnrgsvvd.com/]xjtwlnrgsvvd[/link], http://yyoirigvcaka.com/
цитирай
15. анонимен - bUDpoVPfoGrLZoRdGQz
25.05.2011 18:13
OtgPDk , [url=http://hncmynjubhua.com/]hncmynjubhua[/url], [link=http://moutdtxxzuya.com/]moutdtxxzuya[/link], http://ytpxaqoatxsz.com/
цитирай
16. анонимен - KxwuaJtasvKFQeE
25.05.2011 18:27
hauLPi , [url=http://afxaxloukutv.com/]afxaxloukutv[/url], [link=http://mmdqrfsjvmsj.com/]mmdqrfsjvmsj[/link], http://cqgqorvsabmr.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545672
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697