Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2009 11:47 - Длъжникът -3
Автор: victoriavselena Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1535 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 21.05.2009 07:24


На сутринта се събуди и веднага се сети, че вече е "притажател на банка". Имаше нещо забавно в тази игра. Цялата тази тайственост. Никой друг освен него не знаеше за "промяната", която направи тази нощ.  Стана, разкърши тялото си, поразгледа се в огледало и прекара ръка през наболата си брада. Кога ли е обрасъл толкова много? И как не го е забелязъл досега? Да-а-а и коремчето пораснало. Тананикайки си се обръсна и облече един стар анцунг. "Ще се поразходя" – подхвърли в движение към жена си и излезе. Вече не се сещаше кога е излизал за последен път. Беше се заврял в бърлогата си, но вече е време да се събуди от мечешкия си сън. "Току виж и съм стигнал и до мечешко тегло" – подсмихна се той на себе си и леко се затича. Най-неочаквано това му достави удоволствие. Беше като развижване на стара раздясала машинария. Продължи към парка. Едно дете с изцапана "муцунка" му се усмихна и мъжът усети как се разместват мускулите на лицето му и се разтягат в нещо отдавна забравено. Нещо наистина трепна. "В какъв човек съм се превърнал? Та аз съм забравил да се усмихвам?!" В главата му изникнаха някакви нови мисли - "Ако искаш да оцелееш, трябва да помниш къде не ти е било добре за да не се връщаш там. Ако искаш да живееш добре, трябва да си спомниш къде ти е било добре и да се върнеш там".До толкова се изненадаха, че дори се стресна и седна на близката пейка. Гласът, който "говореше" в него бе някакво ново и непознато явление. Толкова силно и ясно го чуваше. Беше невероятно. В едни момент се обърка. "Може би полудявам? Първо "купувам банка", а сега "чувам" и гласове?" Беше си страшничко. Но този път гласът не бе така страшен, като този дето чуваше вече години наред и който го обиждаше и го наречаше "некадърник,безотговорен тип, провалил се, неудачник, нещастник, глупак" и други подобни. Този глас бе приятелски. Мисълта се върна отново и той се запита "Къде ли наистина се е чуствал добре? Какво е правил тогава? Какво обича да прави? Какво му доставя удоволствие?Какво би чакал с нетърпение?Какво го изпълва с радост?Какво би го накарало да се събуди с усмивка?" Това бяха въпросите от статията. Дори не допускаше, че ги е запомнил. Отоворът на последния въпрос бе ясен – ако купи банка. Това вече го преживя тази сутрин. Дори мисълта за това го караше да се усмихва отново и отново. Но никога не се бе замислял какво обича да прави и какво го радва. Знаеше гору-долу какво не обича и от какво се страхува. Но какво обича? Ще трябва да помисли по въпроса. Това значеше ли, че изобщо не се познава? Или по-точно, че се познава едностранно? Следва...  


Тагове:   мисли,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malkiatprintz - "Това значеше ли, че изобщо не ...
18.05.2009 13:27
"Това значеше ли, че изобщо не се познава? Или по-точно, че се познава едностранно?" .... Май често пъти така се оказва. Хубав ден, Виктория :)
цитирай
2. victoriavselena - както казва Согиал Рипонче
18.05.2009 14:16
цитирам по памет
Ние не се познаваме себе си, защото е твърде близко, твърде дълбоко и твърде прекрасно
цитирай
3. watchtowerman - Интересни същества сте вие, земляните.
18.05.2009 17:00
Измислили сте си думичката "дълг", и гледате да й дадете съдържание. И комай всеки от вас я запълва по своему. Какъв дълг, ако обичам жена си и децата си. А когато децата се радват на моето прибиране и подскачат около мен дали те изпълняват съзнателно своя дълг към баща си?! И дали славейчето, което чурулика сред клоните на дървото под прозореца ми пее, защото знае, че ме "кефи" и така изпълнява дълга си към мен? Дългът към банката мой дълг ли е или на онези, които изработиха дълга от 10 милиарда, вложиха го в СВОЙТЕ БАНКИ, пък изплащането го прехвърлиха на народеца? Дългът е измислен като понятие за да накараш някого да се чувства виновен.
Когато едно същество обича, то не изпълнява дълг, а - любовта.
цитирай
4. victoriavselena - до watchtowerman
19.05.2009 16:56
Благодаря ти за коментара. Много ми хареса. Това, че всеки дава свой смисъл на думите е вярно и за това все ми се налага да питам "И какво искаш да ми кажеш с това? Какво имаш предвид?"
Наистина и дълговете може да си ги плащаме с удоволствие и с любов. И не е въпроса в дълга, а в това, какво чувстване към него - любов или страх.
цитирай
5. flyco - =
20.05.2009 23:54
оправи заглавието
цитирай
6. victoriavselena - благодаря,
23.05.2009 10:08
поправих го. Благодаря че ми показа грешката ми.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545748
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697