Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2009 14:34 - Пожелавам си Умами
Автор: victoriavselena Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3519 Коментари: 7 Гласове:
12



Любовта - петия вкус на живота

   Счита се, че петия вкус, който се нарежда (не и по значение) след другите четири – сладко, солено, горчиво и кисело - е вкуса на Мононатриев глутамат  или... УМАМИ

 

Търсейки материали из интеренет попаднах на интересна информация за умами. За незнаещите – ето кратко описание:

Съществуват 5 основни вкуса – сладък, солен, кисел, горчив и умами. Умами е името на вкусовото усещане, предизвикано от свободните глутамати, които най-често се съдържат във ферментирали  и отлежали храни и в хранителната добавка мононатриев глутамат, който е открит като хранителна добавка през 1907 г. от Кукунае Икеда. Умами се смята за основен в японската и китайската кухня. Името му идва от umami (旨味 или うまみ),  японското име за вкусово усещане.  Йероглифите означават буквално „приятен вкус“. 

 До откриването на Умами се  е смятало, че съществуват само четири всука и че всички хиляди вкусове, които човек усеща са комбинация от основните сладко, солено, горчиво и кисело. Но след като Икеда обяснил тайната на съществуването на петия вкус и когато през 2000 г. списание "Нейчър" съобщава за намирането на специфичен вкусов рецептор за "умами",вече официално  го прибавят като пети вид към  другите вече известни основните вкусове.

 

И на друго място се допълва:

До днес няма официални клинични изследвания, подтвърждаващи вредата от употребата на натриев глутамат и други овкусители. Според мнението на редица изследователи обаче натриевият глутамат е вреден, тъй като предизвиква "синдрома на китайския ресторант"

главоболие, температура, учестено сърцебиене, парене и сърбеж по лицето и гръдния кош, изпотяване, слабост, виене на свят, безсъние, спазми и болки в корема, промени в зрението, води до привикване, влияе отрицателно на имунната система, спомага за преяждането.

Спирам до тук с обясненията за умами, но продължавам с обясненията за АУ-у-у-у, Мами! Точно така се провикнах, когато изведнъж ми "просветна". Еврика – Любовта е петия вкус на живота. Любовта е умами.

Та вижте сами:

– тя придава вкус на живота, и то какъв?!

- има същото свойство на самостоятелен вкус, но и от друга страна засилва и обединява другите вкусове. Т.е. всичко, които вършим с любов придолива нов вкус.

- въпреки многовековните изследвания не е доказана нейната вреда, но има изследователи, които твърдят, че предизвиква главоболие, температура, учестено сърцебиене, сърбеж по  по тялото, изпотяване, слабост, виене на свят, безсъние, спазми и болки в корема, промени в зрението, води до привикване, влияе отрицателно на имунната система, спомага за преяждането.

Точно е. От личен опит го знам.

Та какво е любовта? Най-баналния въпрос. Чувство, състояние, физика, химия, вкусови осезания, живот, светлина или още хиляди неща.

Но според мен, това е без значение, защото учените отново са прави – всичко, което преминаваме през живота си  (вкусваме) е само сбор от четирите основни елемента – любов (умами), споделена любов (сладко), раздяла след  любов (кисело), липса на любов (горчиво).

 

Пожелавам си изобилие от сладко Умами. ОУ-у-у! Мами-и-и!

 

   




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. benra - наистина-
28.07.2009 14:39
любовта е основния вкус на живота!
цитирай
2. eliana - Пожелавам
28.07.2009 14:40
ти ----Умами!
цитирай
3. malkiatprintz - Напълно съгласен :) И аз ти пожел...
28.07.2009 19:10
Напълно съгласен :) И аз ти пожелавам умами в изобилие :)
цитирай
4. net - :)
28.07.2009 19:24
преяждай и да ти е сладко.
цитирай
5. bambola - xaxaxaxa
28.07.2009 22:52
пожелавам ти умами :)
цитирай
6. iliada - Ето нещо -
29.07.2009 06:24
за лакомник като мен!:)Благодаря за информацията -вече ще търся само умами!:)
цитирай
7. victoriavselena - 9000
29.07.2009 10:14
човека само до сега за този месец
Благодаря ми за това че сте с мен, че ме четете, че ме разбирате, че ме поддържате,
че ме критикувате, че изказвате мнение,че сте съгласни ли не. Обичам ви-и-и-и--и
Бъдете щастливи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2554499
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697