Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2009 08:04 - Защо децата пипат огъня?
Автор: victoriavselena Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4006 Коментари: 23 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В отговор на този въпрос, зададен ми от Ка4ак
Защо децата пипат огъня?
 

Какво е пламъкът? Той е рожба на огъня – извива се, движи се, пълзи, изчезва и пак идва. В пламъкът и неговото непостоянство и непрекъснато движение има някаква магичност, която привлича. От както са го видяли за пръв път хората са го харесали и са се стремяли за го запазят. Той им дава светлина, топлина, защита. Защото нощите без огън са опасни. Когато той загасне настава тъмнина и студ. А когато не виждаме в тъмното настъпва неизвестността, която поражда страх. А страхът от своя страна ражда паника, стрес, вкочинясване, студ, гняв, насилие, противодействие, болка, страдание. От страх бягаме или нападаме. Или парализирани се крием. Това ни е закодирано в защитната ни система.

Децата (или малките на животинския вид човек) също така са привлечени от светлината и топлината на огъня. Но за разлика от дригите видове животни при тях инстиктите за самосъхранение са намалени в следствие на живота им в цивилизацията. Това, с което разполагат не е достатъчно да ги предупреди за опасност.

Защо децата търсят огъня? Защото в определн етап на живота си са точно като нощните пеперуди – попадат в тъмното. Загубват се. И когато  виждат светлина в дъното на тунела тичат на там, без да се замислят. Защото в паметта, която се е предавала през поколенията  на човешкия род – огънят е светлината, топлина и защита. Техните защитни инстикти не ги предупреждават за нещо друго.

 

Сега като излезем от тази метафора искам да се прехвърля на темата – децата и наркотиците. Проблемът ни като родители е в това, че оставяме децата си САМИ в тъмното, в неизвестното, в студеното. Дацата не ни напускат сами. НИЕ ПРОСТО СМЕ ТВЪРДЕ ЗАЕТИ ЗА ДА ГИ ЧУЕМ КОГАТО ТЪРСЯТ ТОПЛИНА, СВЕТЛИНА И ЗАЩИТА ПРИ НАС.
 И тогава те започват да търсят топлина, светлина защита извън семейството, навън, на място далечно от родителите. Нашата отговорност се състои в това, да дадем на децата си светлина, топлина и защита винаги когато поискат. И ние точно това правим, когато те са малки. Но когато  порасват и се откъсват от нас, те имат нужда от своя собствена светлина, топлина и защита. И точно за този момент ние трябва да ги подготвим от момента на раждането им – на САМОСТОЯТЕЛНОСТ И ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ.

 Възпитанието е процес и е точно както в старата приказка:

Отишли двама родители при мъдреца да го попитат как да възпитат правилно детето си. Той ги попитал "На каква възраст е детето?", "На седем дни"- отвърнали родителите. "Много късно сте дошли" – отсякъл мъдреца.

Децата се възпитават още много преди да се родили, преди да се заченали, преди да са запланували. Да бъдеш родител е отговорност и работа, много работа. И знания и учене. За  цял живот. Трябва да знаем кога да освободим децата си и как. Не да им кажем "Вече си голям – оправяй се сам" или "Стой си при мама и татко на топло", а да ги освобождаваме постепенно, по етапно и да започнем с това от момента на отрязване на пъпната връв.
Трябва да ги научим да намерят топлината, светлината и защитата вътре в себе си. И това става с много внимание, търпение, време, изслушане и.... поливане с радост и любов. Нищо друго.
Качак, благодаря ти за темата. Много те обичам и те поздраявам за всичко това, което парвиш.

 

 



Тагове:   огън и деца,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ka4ak - victoriavselena- говорим,по същество,за едно и също и продължаваш да не отчиташ,че и теб мога да направя зависима,само за 10 дни/вярно вързана/
16.08.2009 08:47
но като те развържа ще ходиш,да си търсиш дрога сама!А за обичането и аз си те обичам и не виждам начин това да можеш,да го промениш!!!

10.02 02:39 - още за децата и наркотиците

Както Ви обещах в коментарите на предишния постинг,ще се спра по подробно на това как започват да приемат дрога,кои са пионерите,кой ги зарибява,какви са характеристиките на децата и семействата,
има ли рискова група,има ли значение образованието,възпитанието,либералното отношение,кариера-
та,нашите прекалени амбиции,комплексите и т.н.
Преди да започна по същество,в смисъл да опиша нашите изследвания и наблюдения,ще Ви запозная с едно иследване по поръчка на Английската кралица,което е погълнало 873,000,000 паунда за изследването на 913 лица родени в Кралството в една календарна година,с подписани декларации от родитлите,че ще бъдат изследвани и проучвани в продължение на 20 години за производството от тяхните организми на един от човешките наркотици ендофин.Всички са били убедени след като са открили сходството на ендофина с морфина,че са намерили начин,да се справят с пандемията по това време в Англия и са намерили панацеята за решаване на проблема.За да Ви е поясно те са ги разделили в три категории.Първата е с понижено производство на ендофин,втрата с нормално,а третата със свръх производство.За да Ви е по ясно,ние сме трима приятели и отиваме на кръчма с жива музика,нормалния потропва в ритъма на музиката,този със свръх производството се качва на маста,а този с пониженото производство,седи като кютук.Били убедени,че тези със свръх производство-
то никога няма да посегнат към наркотик,защото го имат в изобилие,но тези които са с понижено производство,до един ще станат наркомани,защото са смятали,че тогава те за първи път ще се почустват в норма.Когато приключили изследването,теорията им се разбила на пух и прах,оказало се че най засегната е групата на нормалните,а за най голяма изненада се оказало че тази група с повишено произвоство,биела групата с понижено с 2 човека!!От тогава се правят всякакви изследвания и до сега все още не е намерена друга рецепта,освен тази която аз Ви казах!!Затова продължавам да твърдя,че може да си супер предразположен,ако няма от къде да вземеш,ще си умреш като супер преразположен!Но да не се отклонявам,казах Ви че се посветих на проблема и с моя екип,започнахме да правим интервюта,да набираме нови сътрудници,докато не покрихме територията на страната.Страшно много ни помогнаха момчета и момичета влезли в капана./от тука са ми данните за употребата и смъртните случаи/извинявайте,но имам и злонамерени читатели,това е за тях! Основното
което установихме е че първите /пионерите/са деца водачи.За да ме разберете отидете в детска ясла и наблюдавайте група от пет-шест деца как си играят.Без да сте преднамерени ще установите ,че едно от тези деца ги ръководи.Е точно тези деца са пионерите,които за първи път се докосват до наркотика,те са тези които се различават от масата,умни,всичко им се удава,все едно са го репетирали н пъти!Без да
са го искали,те стават лидери и в един момент те го усещат и явно това е звездната болест,защото за-
почват да защитават тази си позиция.В стремежа си да бъдат по различни и винаги интересни,започват
да прибягват и до неща които са забранени,но просто за да са интересни и неповторими.Сред тях се забелязва стремежа на всяка цена да не отстъпят лидерската си позиция и независмо какво правят те са примера за така наречената маса.Започват да формират група около себе си и за да са интересни стават шаманите на племето и стигат до наркотика.Стават герои на племето и всеки който
иска да е като тях се включва в племето.Тука е разковничето.Забелязахме,че не отива да те зарибява някой възрастен,а обикновенно е най добрия приятел или другарчето на което завиждаш!
И тука се появяваме ние,до колко сме създали реална представа за неговите възможности,в много случаи прекомерната амбиция и непостигнати за нас възможности,комплекси които ги имаме,се опитваме да присадим на нашите деца и те в стремежа си да не ни разочароват,да ни угодят,правят грешни стъпки за да са обичани и гордост за семейството.Друго което е характерно за тази възраст е ,че всеки неуспех се приема,като провал,ние ги възпитаваме като победители,но не ги учим да губят,а всяка загуба е неуспех,който трябва да има обяснение и той,тя започват да се самоунищожават и е достатъчна една дума от родител,възпитатал,бизък човек,за да почнеш да се самообвиняваш,че не си кадърен,че не ставаш и т.н. и спасението е в наркотика,защото само тогава ти се чустваш добре!За това искам тестове,защото не винаги може да прецените правилно държането и поведението на Вашето дете!Много пъти се явяваме като садисти,не искаме да приемем,че възможностите на нашето дете не отговарят на нашите желания и го измъчваме само и само да стане на нашето и то се старае но......
Да Ви кажа за рисковата група,тази група е на семейства в развод,когато няма комуникация между родителите,ниско интелигентните за които материалното е ценно и за тези които се оправдават че имат много работа и са си свършили работата като са осигурили много добро финансово съществуване,но се виждат с децата си от дъжд на вятър!Другата група е хора с нисък морал,които
мачкат всичко около себе си и децата им чустват вина заради отношението на родителя към другите.
Имам страшно много случаи на образцови семейства с тргични изходи,но ще ги оставя по за там,от вас искам да погледнете на тази опасност,съвсем сериозно и така да действате ,че никога да не Ви се случи!!!!!

Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 5488 Коментари: 30 Гласове: 1

цитирай
2. victoriavselena - няма съмнение че сме на едно мнение
16.08.2009 13:13
рисковата група,тази група е на семейства в развод,когато няма комуникация между родителите,ниско интелигентните за които материалното е ценно и за тези които се оправдават че имат много работа и са си свършили работата като са осигурили много добро финансово съществуване,но се виждат с децата си от дъжд на вятър!Другата група е хора с нисък морал,които мачкат всичко около себе си и децата им чустват вина заради отношението на родителя към другите.
Това е положението, а сега какво?
цитирай
3. ka4ak - Сега трябва да направим така,че сред здравите деца на България да няма вирусоносители!!!
16.08.2009 14:58
Конституцията повелява всички български граждани да ходят на училище ЗАДЪЛЖИТЕЛНО до 16 години!!!
Въвеждат се безплатни задължителни тестове в училищата и проблема е ликвидиран!!!
цитирай
4. victoriavselena - тук е разликата
16.08.2009 16:03
а не вярвам в задължениета, аз вярвам в правата.
Нека всяко дете да има права, които да се зачитат. Закон за защита правата на детето.
Знам, че има работа, много работа. Важното е да се събудим, да действаме. Всеки със силите си, всеки според възможностите, но в една посока - спокойно и здравословно бъдеще на нашите деца.
И какво ще стане, ако едно дете е наркоман, според теста, но е длъжен на присъства в училище?
цитирай
5. ka4ak - С тестовете,ще бъдат парирани първите опити,на детето да се разболее!
16.08.2009 16:14
Ще бъдат алармирани родители,учители,МВР!
При втори освен глоба за родителите и цялата общност!
При трети освен всичко по горе,се започва процедура за отнемане на родителските права!
Следващата стъпка е предаване в семейство в което,ще има всичко това което пишеш в поста си по горе!
цитирай
6. victoriavselena - няма училище за родители
16.08.2009 16:55
родителите правят това, което знаят. Те просто не знаят друго. Това са научили от техните родители, от училище, от учители, съседи.
Преди да ги лишават от родителски права (а и какво ще прави държавата с толкова много деца - интернати, общежития,безпризорност, бягане о къщи?) трябва да ги научат да бъда родители.
Аз съ за курсове, срещи, обучение, семинари за заздравяване на връзката деца родители-учители.
Трябва да се образоваме, да се учим, преди да наказваме.
цитирай
7. ka4ak - Всичко това е съпътстващо и е свързано в законова рамка!
16.08.2009 18:14
И не ти говоря за интернати и т.н.а за семейства!
"Следващата стъпка е предаване в семейство в което,ще има всичко това което пишеш в поста си по горе!"
А докато си се учиме да си ги погребваме за разнообразие!!!
Аз не съм съгласен и за това искам безкомпромисна война и нито една детска жертва!!!
цитирай
8. victoriavselena - безкомпромисната война e пълна с жертви
16.08.2009 22:07
детска или не - жертви.А всички ние сме деца на някого и родители (настоящи или бъдещи) на някого. Това значи насилието и жертвите да продължават и следващите поколения, защото и днешните деца и бъдещи родители ще са запознати отново САМО с пътя на войната.
Докога войни? според мен Целта НЕ оправдава средствата.
цитирай
9. ka4ak - неразбирането води до това!!!
16.08.2009 23:47
04.03 13:47 - на вниманието на съдиите

Според нашите изследвания в около57-63%ОТ ВСИЧКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СА ЗАМЕСЕНИ НАРКОТИЦИ!
С голямо учудване чета обвинителен акт:"На обвиняемият....................е назначена съдебно психиатрична експертиза от която е видно,че същият не боледува от психична болест,налице е наркотична зависмост от опиев тип,по време на извършване на деянието уличения е могъл да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си!"
По голяма извратена компетентност не съм виждал или чувал.Зависимият има една основна цел-да си набави пари,за да си купи наркотик и него не го интесесува нищо друго-той или тя,трябва в този момент и на всяка цена да си достави нужната доза!Няма
забрани или ограничения,Командата е набави или умираш!И той-тя,набавят!Командата
не е вярна,но точно в това се изразява болестта ЗАВИСИМОСТ!Командата не се различава от тази при здравия човек,който е под водата и неистово се бори да излезе и да си поеме въздух!Точно за това,проблема не се разбира и хората се отнасят със зависимите,като с прокажени!Помоща към зависимите е да им помогнем да спрат да взимат дрога,а към здравите,да не допуснем да станат зависими!
За това трябва да има специализирани съдийски състави,които да са запознати с проблема!Когато се установи зависимост,да се издава тежка ефективна присъда,която да може да се заменя,по желание на подсъдимия в настаняване в места тип комуни,осигурени от държавата, в които да се освободят от зависимоста си с труд и без медикаменти,примерно за 2 години.Ефективната присъда седи в сила 10г.След като през тези десет години няма рецидиви,се заличава от досието на подсъдимия!Това е помощ!А хора като Митьо Очите,косвено убил поне 10000души и разбил съдбите на десет пъти повече,да се Tретират като масови убийци!
Не може жертвите да ги принасяме в жертва,за да отчитате че си вършите работата!

Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 4856
цитирай
10. victoriavselena - добре и с какво
17.08.2009 08:33
мога аз да съм полезна? Аз такава, каквато съм - с моите възможности, знания, професия, способности, качества - с какво мога да допринеса за намаляване на жертвите от наркотици сред децата? Виждаш ли нещо, което мога да направя на този етап?
цитирай
11. ka4ak - victoriavselena-Ти много хубаво правиш,показваш един начин,не много популярен,но определено много добър!
17.08.2009 18:33
Другото и основно,което трябва да прави всеки от нас е да не дели децата на мое и чуждо!!!Ако предпазиш комшийското,без да искаш защитаваш и своето!Идеята е първо,моя апартамент,после моя етаж,после моя вход,после моя блог и т.н.Всичко това става около нас и пред очите ни,не трябва да живеем така,все едно сме сами!Това е изкуственна болест и трябва да опазим здравите деца на България!Престъпление е в един момент да казваме"А бе този боклук да умира" ,ние нямаме защита,а пък децата съвсем!!!
цитирай
12. victoriavselena - това, което съм готова да направя
17.08.2009 22:47
да тренирам едно семейство - баща, майка и дете, заедно и поотделно на доброволни начала, за заздравяване на отношенията в семейството.
Ако имаш някой предвид, ще се радвам ако дойдат с твоя препоръка. Това трябва да бъде семейство, което е готово да работи и да се самоосъзнава в името на общото си бъдеще.
цитирай
13. ka4ak - victoriavselena - аз защо искам война?Знаеш ли че на оправени момчета,само на две сватби са ме канили,а на другите само жена ми,за да не ме разпознаят!
18.08.2009 00:27
Знаеш ли че от над 3000 които са погребали децата си,само 2 го обявяват официално и трима под сурдинка?Знаеш ли че,като кажа на някой родител,да обърне внимание на детето си,спират да ми говорят и все едно никога не сме се познавали и ако до 3-4 години не е умряло детето му идва да ми се моли да го спася?Знаеш ли че като някое от момчетата се прибере преди срока,вместо да ми говърнат,решават че се е оправил,щото е качил 40 кг и след време го погребват?Знаеш ли.......................................................................................................................?ЩРАУС ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е?
Знаеш ли Бойко Борисов го ям,още като главен секретар,после като кмет 2 години,после като кмет пълен мандат,сега като премиер и съм обещал още малко да си потрая?
Защо не слезеш на земята?
цитирай
14. victoriavselena - Защо не слезеш на земята?
18.08.2009 08:05
защото аз вече съм тук - земна и реална. Но предлагам нещо ново, различно,още непознато (може би чуждоземно), но земно.
Знаеш ли че това, което правя има ефект? Знаеш ли, че хората подобряват своето здраве?
ЗНаеш ли, че се подобряват отношенията между родители и деца? Знаеш ли, че хора, които са искали да се развеждат са се преоткрили отново и са щастливи заедно? Знаеш ли, че бизнеса на хората се разцъфтява и прогресира? Знаеш ли, че когато поливаме нещо с любов и внимание то цъфти и вирее здраво и щастливо?
Знаеш ли, че за това искам да процъфти моето училище за щастие, защото хората са се отчаяли и са се отказали от него?
Има достатъчно хора в Б-я и по света, които спомагат на хората да се чустват зле, аз искам да спомогна не само да се чустват добре, а да са щастливи и не само в кратки мигове от живота си, а постоянно. Това е моята земна и реална меча и аз вярвам в нея.
Това, че ти не познаваш хора, които са готови да вложат време и енергия са спасяване а децата си, не значи че не същестуват.
АЗ ОТПРАВЯМ ПОКАНАТА СИ КЪМ СЕМЕЙСТВА, КОИТО ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ТРЕНИРАТ СЪВМЕСТНО ВСИЧКИ КАТО ГРУПА И ПО ОТДЕЛНО ДА СЕ ОБЪРНАТ КЪМ МЕН.
Защото аз вярвам, че това е възможно и защото вечме практиката го показа.
Качак, ти смяташ, че трябва да се отделят децата от семейтвата им за да оздравеят, аз смятам, че трябва да се сплотяват семейства, да с епочустват заедно.
Ти говориш за правителство,на национално ниво, аз говоря за обикновения човек, на ниво семейство.
Защото това са ми силите, вазможностите, способностите, талантите, но ги имам и резултатите от моя труд вече са налице.
цитирай
15. ka4ak - victoriavselena -Знам за какво говориш и съм супер за!!!!!
18.08.2009 11:40
Само ти казвам,каква огромна пропаст има и колко огромен,колосален път има пред нас и войната е част от този път!!!
цитирай
16. victoriavselena - Пропаст
18.08.2009 11:46
Докато разбрах, че докато аз съм се вторачила и виждам пропастта(пречките), пропускам пътищата (възможности и шансове) Така,че в реалния живот има и пропаст и възможности да я преминем (ако няма мостове, ще ги построим) зависи на къде си насочим вниманието.
цитирай
17. ka4ak - victoriavselena -Повече от 15 години се опитвам да запълня тази пропаст и хората не могат да излязат от упойката!
18.08.2009 13:07
Мост се гради от човеци!Хора много,а човечетата загиват!!!
цитирай
18. victoriavselena - а мост между нас двамата
18.08.2009 13:24
можем ли да построим? Да започнем от малко, крачка по крачка. Има ли мост на разбирателство между нас?
цитирай
19. ka4ak - Аз мисля,че направихме първата крачка!
18.08.2009 17:48
Казах ти че сме заедно и подкрепям целта!!!
цитирай
20. victoriavselena - ето, че сме вече двама
18.08.2009 17:51
от една и съща страна на пропастта. Много се радвам, че съм точно с теб на път. Смятам, че си добър и опитен пътешественик.
Има ли и други желаещи?
Нека който ни поддържа да се присъедини.
цитирай
21. victoriavselena - много ме размисли се тази пропаст
22.08.2009 11:26
как се пропаст запълва? Като хвърляме камъни един по друг? Търся отговора, но още не мога да го намеря.
цитирай
22. ka4ak - victoriavselena Умишленно не ти отговарям!
25.08.2009 20:24
Първо чаках да се присъединят някой,тоя пост бе и на дискусия при пегас,след това ти се запита,отговора го има в поста,но просто не искаш да го видиш,както и много други!А аз продължавам да съм до теб!
цитирай
23. victoriavselena - как се пропаст преминава, запълва
26.08.2009 19:32
1. Като хвърляме камъни
2. Като я прескочим
3. като построим мост
4. като се спуснем до дъното и се изкачим от другата страна
5. като и обърнем гръб и продължаваме да се изкачваме на горе
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2556400
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697