Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2009 10:33 - За твое добро, откажи се..
Автор: victoriavselena Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3696 Коментари: 17 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 

Имаме си и добри приятели, такива, които винаги са до нас, винаги са готови да ни посъветват, да ни чуят, да ни потупат по рамото и да ни кажат загрижено:

"Остави това, братле, това не е за теб. За твое добро ти го казвам. Виж колко са опитвали преди теб и никой не е успявал. Не е сега времето за такива стъпки. Я си седни на задните части и си почини! Я пийни една бира, докато ти мине меракът." И т.н. и т.н.

Добрият приятел, винаги на разположение, винаги до нас, винаги загрижен за нашето добро за да... разбие на пух и прах нашите стремежи, помисли, намерения, планове, мечти, замисли,цели.

Винаги има някакви "разумни" и компетентни доводи защо няма са успеем, защо не е сега момента, защо това не е най-добрата идея, защо това не е точно за нас работа. И ако този приятел е близък и ни познава добре, ако му вярваме, тогава задачата му да ни откаже става още по-лесна за изпълнение.

Точно такъв приятел си имаме в нашето съзнание – нарича се Недоверие. Той непрекъснато произвежда и се храни с съмнения, тревоги, притеснения, неувереност, пасивност, липса на организация, липса на реализация, на далновидност. Това е  песимизма. Начетен, умен, убедителен, познаващ много данни, статистики, реалността, действителността, има самочуствие, знае всичко и за всички. Това е нашият приятел-съветник, когото избираме понякога за да се посъветваме с него преди да предприемем нещо ново. И съответно получаваме "Остави, това не е за тебе, ти няма да се справиш, има по-добри и смели от теб, които не са успяли. За твое добро ти го казвам." Но казано с такъв убедителен и приятелско-загижен тон, това действа бързо и ни е веднага сме готови да се предадем и да се откажем от идеята си.

Някъи го наричат Мързел, аз го наричам Недоверие. Защото смятам, че ако имаме доверие в себе си, в способностите си, във възможностите си, ако вярваме, че победата и успеха са възможни за нас, ние ще се развижим, ще направим всичко необходимо  и ще постигнем желаното.

Как да се справим с такъв съветник? Как да го избегнем, когато е навън или вътре в нас?

1.     Да знаем, че съществува – има такива хора, имаме и такъв глас в себе си.

2.     Да го чуем и различим.

3.     Да се сетим, че имаме избор – имаме още съветници, които си заслужава да изслушаме

4.     Ние сме тези, които решаваме

5.     Колкото повече и разнообразна информация съберем и обработим ще ни е по-лесно да решим. Дори и в съда преди решението, изслушват всички страни и свидетели .

6.     Този приятел, (вътрешен глас) дори и да не е злонамерен е само човек и неговото мнение е субективно.

7.     Той не е всезнаещ, не е по-умен, по-интелегентен и по-компетентен от вас

8.     Той е само част от вас и вие може да изберете да не го послушате.

9.     Да си изберете приятели, които вярват във вас и във вашите способности, които са готови да ви подкрепят, които виждат във вас човек, който расте и се развива, които са чисти от ревност, от завист, които не са ваши конкуретни и могат да се радват на вашите успехи.

10. Как да ги намерите ли? Първо създайте един такъв глас-съветник вътре в себе си. Повярвайте в себе си, в хората, развийте своето доверие, способността да можете да разчитате на себе си и на околните. Тогава вашите успехи ще са все по-малко зависими от хората около вас. Това ще ви засили морално и психически (а защо не е физически) и вие ще започнете да привличате себе подобните си.

11. Радвайте се на успехите на другите. Бъдете за тях такъв приятел, какъвто бихте искали да имате.

12. Развийте положителното си мислене. Вижте "подаръка", прекрасното във всяка една ситуация.

13. Тренирайте се на това, това е процес, който може да отнеме време, но е постижим, а и резултатите си заслужават трудът.

14. Бъдете най-добрите си приятели на себе си. Вие заслужавате това.



Тагове:   недоверие,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. izlagazia - Доброжелатели
29.09.2009 10:42
омръзна ми от доброжелатели. Точно като от вица "Защо няма дяволи, които да пазят в ада казана на българите? Защото се дърпат един друг и никой не може да излезе" Това сме ние - криворазбрани доброжелатели. Я не искам на мене да ми е добре, я искам на Вуте да му е зле.
цитирай
2. kass - victoriavselena
29.09.2009 10:49
Чудесен постинг... Липсата на самоувереност е точно толкова пагубна за човека, колкото и прекалената самоувереност. Всеки случай е по-добре да опиташ нещо, отколкото да си песимистично настроен и да отхвърляш всяка възможност. Най-важното според мен е хората да изграждат вярата в себе си стъпка по стъпка. От малки цели към големи цели, само така ще натрупат опитът, който ще им е нужен...
Поздравления...
цитирай
3. dialog - действат под маска
29.09.2009 11:25
аз писах и при мен за тези "добри" приятели, които от загриженост те ритват в гроба ти. Доброжелател, който ме "закопа". Чете стиховете ми и реши, че ме познава достатъчно, че го разбира дотолкова, че може да ми постави "диагноза". Лошото е че действат страшно подмолно. Приятели-предатели.
Но за вътрешния глас не се бях замисляла. Благодаря.
цитирай
4. victoriavselena - проблемът в този случай е
29.09.2009 11:58
- че ги наричаме приятели и им вярваме
- че действат подмолно
- че действат чрез "погалване", скрит тормоз и тихо насилие.
- това се вмъква вм съзнанието ни и от там в подсъзнанието ни
- ние си мислим, че сме наистина такива, каквито те казват че сме
- ако имаме открит "враг", насилие, агресия, то тогава нашата защитна система се задейства, но тут в тази ситуация нашия "телохранител" спи, защото насреща ни има "приятел", т.е.е предателството става от вътре и за това е от най-опасните.
- ние сами предаваме "крепостта си" подложени на тънко внушение, чрез приятелско повторение и изкривяване на фактите.
- това че някой не е успял, не значи че всички не успяват и не значи че и вие няма да успеете
цитирай
5. victoriavselena - Когато нашата Душа ни напусне, т.е.
29.09.2009 12:00
не е с нас и на наша страна, тогава отваряме място за бездушието, а то е в състояние да ни убие.
цитирай
6. malkiatprintz - Както винаги, точно казано, Вик...
29.09.2009 15:47
Както винаги, точно казано, Виктория. Понякога обаче, ако човек не се чувства уверен и предприеме нещо което не се получи, това може да подхрани неговата неувереност в собствените му сили и да се получи нещо като порочен кръг. Затова може би понякога е необходимо човек да изчака – разбира се един не дълъг период от време, – през който да се подготви и да подобри увереността в себе си преди да направи следващата крачка.
цитирай
7. анонимен - от Елеонора
29.09.2009 16:08
"Ние сме тези, които решаваме"
"Той е само част от вас и вие може да изберете да не го послушате"
"Бъдете най-добрите си приятели на себе си. Вие заслужавате това."
Много точно и вярно казано. Вярата ти в хората и тяхната доброта и щастие е заразителна. Благодаря ти, Виктория!
цитирай
8. victoriavselena - до Принца,
29.09.2009 20:56
Пишеш - Затова може би понякога е необходимо човек да изчака – разбира се един не дълъг период от време, – през който да се подготви и да подобри увереността в себе си преди да направи следващата крачка.
1. Ако не опитите, то тогава какво може да подобри увереността му?
2. Всички искаме сигурна победа и успех от раз, но никой ни ни ги предлага с гаранционна карта
3. Пътят към успеха е поредица от опити, така че зависи от теб как гледаш на тях - като неуспехи или като поредния ти опит.
4. Да изчака - уморителна дейност. Т.е. аз не бездействам, аз не съм пасивен - аз съм зает с чакане
5. Да изкача какво? До кога? Срокове?
6. Какво друго ще му покаже че е готов да действа, ако не собственото му решение?
И аз в началото се колебаех кога ще бъда достатъчно добра като професиналист за да започна да работя като треньор, но ако не започна как ще знам дали съм добра? А освен това практиката ме подобрява непрекъснато?
За това просто реших и скочих във водата. И не съжалявам, с всеки един разговор аз ставам все по-добра :)))
Какво ме прави треньор - дипломата? броя клиенти? спечелените пари?
цитирай
9. victoriavselena - До Елеонора
29.09.2009 22:22
много ме развълнува разговорът ми с теб. Страхотна жена си. Заслужава си ад имаш една такава жена за приятелка - препоръчвам ти. ;)
цитирай
10. malkiatprintz - :) Хайде прочети отново думите ми ...
30.09.2009 03:20
Хайде прочети отново думите ми...

Ето част от изречението ми, което ти си цитрала:

"...през който да се подготви..."

1. "Ако не опитите, то тогава какво може да подобри увереността му?" – неговото убеждение.

2. "Всички искаме сигурна победа и успех от раз, но никой ни ни ги предлага с гаранционна карта" – именно понеже няма гаранция е необходима съответната подготовка.

3. "Пътят към успеха е поредица от опити, така че зависи от теб как гледаш на тях - като неуспехи или като поредния ти опит." – Така е, но ако бурната река е обърнала лодката ти още в началото, е по-разумно да отделиш време за направата на по-добра и голяма лодка, или да изчакаш придошлите води да спаднат, отколкото веднага пак да се хвърляш във водовъртежа.

4. "Да изчака - уморителна дейност. Т.е. аз не бездействам, аз не съм пасивен - аз съм зает с чакане" – не, аз съм зает с подготовка.

5. "Да изкача какво? До кога? Срокове?" – хмммм.... Първата битка в историята на Античния Рим е била през 390 г. пр. Хр. при Алия, между Галите под водачеството на главатаря Брен и римляните, под командването на трима генерали: Сервий Фиден, Квинт Сулпиции и Корнелий Малугиненс. Галите така са разгромили римляните барабар с тримата им генерали, че следващата битка, в която Рим влиза, е чак 110 години по-късно, през 280 г. пр. Хр. при Хераклея с епирците. Но след 280 г. Рим води битки почти всяка година и завладява света. Според теб какво са чакали римляните цели 110 години след първата им – неуспешна – битка? Били са заети с чакане? Хайде да не навлизам в подробности за военните реформи, които междувременно е въвел Флавий Камилии.

6. Какво друго ще му покаже че е готов да действа, ако не собственото му решение? – както отговорих в т. 1. – неговото убеждение; решение може да се вземе и с ези – тура.

"А освен това практиката ме подобрява непрекъснато?" – така е; почти непрекъснатите битки също са подобрявали уменията на римските легиони... след 110 годишното "чакане" :):):)
цитирай
11. victoriavselena - До Принца,
30.09.2009 08:26
Колко обичам да разгварям се теб :)) Това е разговор-удоволствие.
1. Ти го наричаш убеждение, аз го наричам решение. Значи той(ти) си зает с подготовка, това не е пасивност и не е чакане, а събиране на информация, трениране и т.н. подготовка-действие. Съгласна.
2. Аз имам модел за взимане на решение и това е първия етап - събиране на информация, след това идва обработката и т.н. Т.е съгласна съм че има неща, които трябва да узреят.
3. Ти говориш за войни и битки, аз говоря за постигане на цели по мирен път. Смяташ ли че има начин нещата да се постигат и чрез преговори и да не се стига до войни?
4. Добрия капитан (генерал) не взима решенията си с ези-тура. До осъзнато и самостоятелно решение се стига след подготовка(събиране и обработка на информацията)
5. Какво значи убеждение? Какво ще го убеди че е готов? Някой от вън или нещо вътре в него?
Има такъв цитат - "Няма по-добре време за действа от сега". Не знам от кого е. Не знам дали е вярно за всеки случай, но въпросът е как може да сме сигурни, че не отлагаме нещо от страх да го направим?
И освен това Принце, в заглавието става въпрос за "ОТКАЖИ СЕ..." , не за "поспри, огледай се, помисли, реши, продължи..
цитирай
12. dorichela - Страхотен пост. . . . Никой не може да ...
30.09.2009 10:35
Страхотен пост.... Никой не може да ти казва,че нещо не е за теб... Дори да се опиташ и да се провалиш, е по-добре от това, изобщо да не опиташ...
цитирай
13. dialog - Промяна
30.09.2009 10:44
Съдба
Да променя съдбата си
За нещо по-добро?
Или пък зло?
И кой ще ми каже,
Че една промяна е за добро
Или пък за зло?
И кой ще ми каже,
Че така не ми е хубаво
И трябва да се променя
За добро?
И пък за зло?
***
цитирай
14. dobsun - Както казват хората
01.10.2009 19:46
от опит глава не боли. А както добавям аз - зависи от опита. Да, това е вярно, че човек не трябва да се влияе от мнението и съветите на приятели или "приятели", а щом е решил да направи нещо - да действа. Само така ще може да опознае себе си в пълнота. Но по мои лични наблюдения на хората в България още от малки им е казвано и то не от приятелите, а от собствените им родители: "Това е прекалено голяма лъжица за твоята уста!" или пък "Ти ли ще го вземеш тоя изпит, с този нисък успех..." или пък нещо друго... Така че на човек още в детството му се нарушава доверието в самия себе си, в собствените му сили и възможности...
цитирай
15. malkiatprintz - Както винаги, постигнахме съгл...
02.10.2009 04:12
Както винаги, постигнахме съгласие, Виктория :) Само не ми казвай, че не разбираш, че дадох примера с времето между първата и втората голяма битка на Рим само защото илюстрира много цветно мисълта ми.
цитирай
16. victoriavselena - Само не ми казвай :)
02.10.2009 09:19
ами ако не искам да не ти казвам ;) Разбрах примера ти. Нали ти казах, че обичам да споря с теб. Дай тема, запретвам ръкавите и ...да започваме.
цитирай
17. victoriavselena - до dobsun
02.10.2009 10:15
така е от там се е запомнало от родителите, от изтривачите на вяра и на надежда "Ти никога няма да успееш", хубаво е да си научим урока и да не забравим ние самите да бъдем такива приятели и родители - поощряващи, вярващи, стимулиращи, мотивиращи, радващи се с радостта на другия - защото за всички ни има място и щастие под слънцето
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545305
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697