Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2009 09:11 - Намерих за вас
Автор: victoriavselena Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1648 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 16.10.2009 09:14


загубеният ентусиазъм или как да се справим с липсата на мотивация
  image

Спомняте ли си последния път, когато пламенно защитавахте идеята си, когато не усещахте нито умора, нито глад, колкото и усилено да работите върху даден проект? А спомняте ли си за онова неприятно чувство, че не ни разбират защо влагаме толкова енергия в нещо, което обикновено се прави без голямо желание? Замисляли ли сте се откъде идва недоверието ви към ентусиазираните хора и амбициозните проекти? Според философа Робърт Мизрахи, липсата на доверие в себе си, в другия, в обществото и в самото ни съществуване, ни запречва достъпа до жизнените ни сили. Възприели сме философия на трагизма, според която нищо не е възможно. И си имаме всякакви извинения, за да не положим нужните усилия за един по-богат и по-отговорен живот. Пасивността и страхът от провал са сред основните пречки пред ентусиазма.

Не трябва да бъркаме обаче ентусиазма с безплодната еуфория. Ентусиазмът е радостта и енергията, която чувстваме, преследвайки целта си, защото смятаме, че е възможна и осъществима. Той ни дава непоклатимо доверие и творческа мощ, за да задействаме амбициозни и отблагородяващи се проекти. Преди това обаче, трябва да можем да повярваме в щастието. Да се научим да се радваме на сегашния момент, за да мобилизираме енергията, която ще ни е необходима за бъдещето.

Ентусиазмът се дава на хората, които вървят по пътя на истината

Ентусиазмът е свързан с истината. Когато ни осени идея, която резонира с дълбока истина в нас, ние оставаме с убеждението, че трябва да я осъществим и ентусиазмът ни подтиква да го сторим. Той действа като ориентир – пътят, който ни вдъхновява, е истинният път за нас. Когато се докоснем до дълбоката истина вътре в нас, до дълбокото ни вътрешно желание, истинското, освободено от всякаква зависимост, ентусиазмът избликва и ни осветява пътя. Времето вече няма значение, защото сме концентрирани върху осъществяването на целта си. Чувстваме се инструмент за изпълнение на определена мисия. Носени на крилете на желанието, животът ни придобива съвсем нов смисъл. Фундаментът тук обаче е да открием какво дълбоко желаем да правим в живота си. Изключително важно за отключването на енергията вътре в нас е да намерим призванието си, мисията си, дълбокото ни желание и да направим първата крачка към осъществяването му. В противен случай, рискуваме да се почувстваме притиснати от ежедневни задължения, от хиляди трябва, от следване на очакванията на тесния кръг от хора, с които общуваме и в крайна сметка да се обречем на живот, който не е по-различен от техния, живот, в който ентусиазмът е погребан някъде в младежките години, а понякога и още в детството.

Загубата на мотивация и увереността в себе си

Загубата на мотивация е основното, което ни кара да пропадаме в мислите си от време на време и да нямаме ентусиазъм да водим обичайния ход на живота си. Понякога резултатите от действията ни се бави, друг път не сме оценени на ниво, трети път ни се струва, че сме дали повече, отколкото получаваме, а четвърти – ни е просто тъпо, без да има причина за това. Ако следваме обаче дълго време този ред на мисли, е възможно с времето да спрем да забелязваме начините, по които можем да се измъкнем; възможно е самооценката ни да спадне и станем несигурни в себе си; да обвиним живота, че е несправедлив, а най-близките ни – че са виновни за ситуацията, в която сме. Можем ли да влияем сами на настроението си и да бъдем сами източник на собствената си мотивация? Ще кажете, че не е толкова важно да си мотивиран, колкото да разрешиш основния си финансов проблем, но специалистите твърдят, че е по-здравословно и приятно да разполагаш с по-малко пари, но да си мотивиран, отколкото да разполагаш с повече, но да нямаш мотивация (често срещано явление при свръхзадоволените). Когато си мотивиран имаш повече шанс да ти се случат неща, различни от тези, които постоянно провокират в теб липсата на мотивация.

Тончо Добрев, бизнес-консултант чрез личностно развитие

Загубата на мотивация е пряко следствие от спада на увереността в себе си. Увереността пък, от своя страна, спада, когато човек излезе от центъра си и се свърже с външна причина за своята увереност. Лечението е просто - да се свържеш отново със своята истинска същност, с твоя висш Аз. Някой успяват с медитация, други - просто оставайки насаме със себе си, а повечето хора разчитат "да им мине" или "да им се случи нещо хубаво". Със сигурност има и други начини (или методи) за съзнателно подобряване на увереността, мотивацията или себеоценката (избери си
сам/а подходящата думичка).



Тагове:   намерих,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - много си права,
16.10.2009 11:26
че мотивацията е важна. НО.... Когато обстоятелствата около теб не зависят само от теб, когато ходиш с ентусиазъм на работа, но виждаш само досадата в очите на колегите, правиш дори и най-незначителните неща с душата си, но срещаш присмехулните им забележки идва момент когато ти писва и решаваш, че не си струва....Защото колкото и голям да е ентусиазмът, в един момент всичко се превръща в рутина....
цитирай
2. victoriavselena - Когато обстоятелствата около теб не зависят само от теб
16.10.2009 15:10
До ан.1 Да и ти си прав/а, само в това, че обстоятелствата не зависят от теб, но товя, което зависи от теб е КОЙ ЩЕ БЪДЕШ ТИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТЕЗИ ОБСТОЯТЕЛСТВА. и тук е твоя избор. Ти решаваш какво отношение да избереш при определена ситуация, как да реагираш на обстоятелствата. И това, което казваш е, че ти ИЗБИРАШ че "ти писва и решаваш, че не си струва". А може и да избереш да продължиш, да си намериш извор на ентусиазъм от друг източник, можеш да заразиш другите с ентусиазма си и така да бъдете група за поддържане и т.н. Възможности много, но ти избираш само една от тях. Успехи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2554748
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697