Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2009 09:52 - Грешният и забранен свят на удоволствията
Автор: victoriavselena Категория: Забавление   
Прочетен: 7994 Коментари: 31 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image
"Всичко, което ни носи удоволствие или е грешно, или скъпо, или от него се дебелее" – познавате ли тази шега? Шега, шега, ама така са ни промивали мозъците поколения наред. Да се отнасяме сериозно към живота и да изгоним удоволствията си вън от живота си. Първо работата, после кефа и то....ако остане време. А на кого му оставя време от работа и зъдължения? Като стана сутрин и ме завърти мелачката –кой ли мисли за кеф и удоволствия? А забавления? Какво беше това? Яде ли се, пие ли се? Кой му мисли за забавления в тази криза? Виж какво е навън времето. На кой му е сега до заблавления? 100 години не съм ходила на ресторант, театър, цирк (а има ли още цирк в България?).

А чух, че имало хора, които се забавлявали по време на работа. Имало и такива, на които забавлението им е работа. Има и такива, които имат хобита, участват в някакви самодейни групи и това им носи удоволствие. Забавляват се хората. Всичко Мара втасала, само за забавления не довтасала. Ще я видим ние тази работа. Съмнително някакси. От къде пари за забавления? Пък и всеки ден със усмивка се събуждат. Съмнително. Много съмнително. Голям хора, а пък се забавляват като децата. Те достойнство нямат ли? Какво си се разхилили? Ще ги помислят за луди? Да не им е захлопала някоя дъска. Смеят се и се забавляват по цял ден. Кой на тази възраст прави така?

Виж съседа - сериозен човек.Като се върне от работа и седне пред телевизията – дума не промълва. Пази си тежката дума на глава на семейство. Човек с респект. Ако някой прекали в лудостите, той ще стане тежко, ще му залепи един възпитателен шамар и без дума да каже ще се върне пред телевизора и ще продължи да мълчи. Мъж на място.

Такъв живот ли искате? Работа и работа от сутрин до мрак? Намръщени физиономи, мрачно, сиво, бедно ежедневие? Или…?

Или живот пълен с удоволствия?

Възвърнете удоволствията в живота си. Отворете затворената и запечатана врата на забавленията. Влезте пред главния вход.Влезте тържествено и празнично. Като най-желани и чакани гости. Удоволствията ви чакат. Те са ваши. Обърнете им внимание. Отделете им време. Само за тях и вас. И ги сложете на първо място при планиране на времето си. И няма значение какво е удолоствието, дали е скъпо или не, дали отнема минута или часове, просто почнете от някъде – от една пълна с удоволствие и наслада минута. Само за вас. Само за себе си. Насладете се на тази минута. Тя е ваша. Една минута пълна с наслада. Да ви е сладко. И нека да е "грешно"….

 




Гласувай:
19



1. rpatel - Само така! Веднъж се живее! :-))
04.11.2009 14:19
Само така! Веднъж се живее! :-))
цитирай
2. malkiatprintz - Напълно съгласен, Виктория – жи...
04.11.2009 15:10
Напълно съгласен, Виктория: животът без удоволствия е излишен. Все едно да ти бъде подарен подарък, който отказваш да използваш, защото е красив, хубав, полезен. Евентуално може да се породи недоволство, когато условията не позволяват за момента човек да се радва и да прави точно това, което иска (макар че и това е времено), но едно е за определен момент да не може да го прави, друго е сам да се отказва да го прави.
цитирай
3. victoriavselena - до rpatel
04.11.2009 15:17
а бе и няколко пъти да живеем (аз вярвам в преражданията) можем да ги изживеем кефски.
цитирай
4. victoriavselena - До Принца,
04.11.2009 15:20
искам да си призная, че всъщност ти ми напомни за това- да се забавляваме.
Ако в момента условията не позволяват д ас езабавляваме по един начин - намираме друг и продължаваме да се забавляваме. :)))
цитирай
5. mamas - Съгласна съм с теб.
04.11.2009 15:45
Всеки миг може да е забавление, но трябва психиката да си изработи съответната нагласа, не е ли така?
цитирай
6. анонимен - животът е прекрасен
04.11.2009 17:09
Всеки ден трябва да търсим и да изживяваме удоволствията в живота! Всички ние трябва да ги ценим и да им се наслаждаваме!
цитирай
7. анонимен - По чии критерии е грешно?
04.11.2009 19:33
По моите съвсем не е. :)))

И има още пътуващи из България циркове, да знаеш. :)
цитирай
8. victoriavselena - до Мамас,
04.11.2009 19:38
точно така, трябва да си разрешим, защото ние сами се наказваме без забавления и без радости. Няма по-големи и строги съдници отколкото ние за самите себе си. разреши си, ако ти е трудно мога да ти издам официално разрешително от Висшия съд на Вселената, аз имам връзки във Веселнското министерство на разрешенията. Прегръщам те.
цитирай
9. victoriavselena - До ном.6
04.11.2009 19:39
Днес, след като написах и изпратих теорията за удоволствия, отидох да я приложа на практика. Беше чудесен ден.
цитирай
10. victoriavselena - до animo
04.11.2009 20:32
точно за това става въпрос- по чии критерии е грешно?
цитирай
11. анонимен - по нечии измислени
04.11.2009 20:42
и после предавани през времето и станали норми.
Някой се е взел за богопомазан да определя грешно и правилно, морално и аморално, красиво и грозно, добро и лошо ...
Всичко опира до прага ти на търпимост и границите, които си поставяш. Не до постулати с неясен произход.
цитирай
12. victoriavselena - точно така
04.11.2009 23:21
съгласна съм. това е един лесен и ефективен начин да се манипуливат хората и да ми с енасажда виновност и страх. А страхливия човек е слаб човек и лесно се поддава на упревление. Така че ... забавлявайте си.
цитирай
13. nicodima - Нещата опират до...
04.11.2009 23:36
вътрешния морален кодекс на човека. Да се забавляваш без да пречиш на някой друг. Мъча се до убедя някои хора, че въздържанието е наложено като морален кодекс от църквата точно за да се насади чувство на вина и страх пред Всевишния и обществото и това по инерция върви през хилядолетията. Страшно е да си помислиш колко осакатени поколения има и към какво тласка неосъзнатото ни освобождаване сега от тези догми.
цитирай
14. malkiatprintz - искам да си призная, че всъщност ти ...
05.11.2009 00:07
victoriavselena написа:
искам да си призная, че всъщност ти ми напомни за това- да се забавляваме.
Ако в момента условията не позволяват д ас езабавляваме по един начин - намираме друг и продължаваме да се забавляваме. :)))


Радвам се, че – макар и косвено – съм имал участие в припомнянето на тази истина. :)Не винаги е лесно да се спазва, но пък не трябва и да се изоставя :)
цитирай
15. victoriavselena - до nicodima
05.11.2009 08:26
Радвам се, че те открих. Разгледах блога ти и ми хареса. Имаме общи насоки.
Що се отнася до абсурдите - първото, което получаваме е тялото ни и веднага след това се оказва, че то не е наше, че трябва да с есрамуваме от него, да не го докосваме, да го крием. Нещо, което е толкова лично и наше, само наше се оказва и толкова далече от нас и че има толкова други хора, които могат да разполагат с него и имат повече права над тялото ни от нас самите. Не е ли абсурд? Още от раждането ни учат да се отричаме от нас самите.
цитирай
16. victoriavselena - До Принца,
05.11.2009 08:32
имах период от живота си, в който бях забравила как звучи смехът ми. Една прекрасна жена, която е первърнала смехът в нещо сериозно и в своя професия ми го върна. Бях забравила за игрите, насладите, забавленията. Защото всеки път когато ми беше хубаво и се забавлявах някой се сърдеше. Майка ми ми се караше - "Ти как си я подкарала така, до никъде няма да стигнеш. Ти си живееш като на курорт". Днес си помислих, че ако живееш през целия си живот като "на курорт" съвсем не е лошо. Защо ли със се стягала тогава? Аз все повече и повече се връщам към детството си, към нещата, които обичах да правя тогава - да играя, да се забавлявам, да се смея и разсмивам, но.. имам още път до там. Хубаво е да си живеем като на курорт, а и кой е казал, че е не е възможно?
цитирай
17. nicodima - Виктория,
05.11.2009 10:14
Цели институции са били създавани, за да унищожават човешкото в човека. Сега на пръсти се броят хората, които активно работят, за да освободят съзнанието му. Но аз съм потресена от друго - доста видимо интелигентни хора избират робството на духа, защото се чувстват защитени, а и защото е много по-лесно друг да мисли вместо теб. Другата опасност е несъзнателното освобождаване на духа - когато няма морална ценност, която да замести религиозната догма. Резултатът - чалга-културата, престъпността, безконтролното сексуално поведение, нелоялните бизнес-отношения - всичко това, в което Ближният е забравен, не съществува... Проблемът е поставен преди около 50 години от Айн Ранд, ще напиша нещичко и за нея...
цитирай
18. victoriavselena - морални ценности
05.11.2009 13:11
ако си чела нещо от написаното тук, ще разбереш, че аз тренирам хората да постигат своите цели съобразно моралните си ценности. Само така не плащаме висока цена и не правим жертви.
Жертвата, страданието, примирението са понятия вмъквани хиладолетия в съзнанието ни. Има много какво да се чисти.
цитирай
19. malkiatprintz - Познато, Виктория. Доста са хор...
05.11.2009 14:13
Познато, Виктория. Доста са хората, които са влязли в навъсената си роля и сякаш не могат да понесат, когато някой се весели или просто е на друго мнение. Нямам нищо против, само да не вървят по мен и да ми налагат своите разбирания.

victoriavselena написа:
Хубаво е да си живеем като на курорт, а и кой е казал, че е не е възможно?


Напълно е възможно, само не трябва съвсем да късаме и с реалноста.
цитирай
20. victoriavselena - Принце,
05.11.2009 15:03
то курортите са си съвсем реални ;)) Гледах филм за семайство, което обичали за почиват в 5-звездни хотели, но не на всякъде имало такива. Така, че те решили да си построят караван-автобус с лукса на 5-зведен хотел. Страхотно. Също и тези, които живея на брега на морето - та те са си целогодишно на курорт. Реално, нали?
цитирай
21. dobsun - Привет и от мен:))))
05.11.2009 16:04
Голямо удоволствие е в края на работната седмица да се отпусна в ръцете на опитна масажистка. На два месеца веднъж поне си го позволявам :)
цитирай
22. victoriavselena - до Доби
05.11.2009 22:03
колко обичам и аз. Когато съм била бебе, баба ми ме е приспивала с масажи, така че мно-о-о-о-о обичам.
цитирай
23. nicodima - До 18. victoriavselena - морални ценности
06.11.2009 10:26
Извини ме, Виктория, никога не вземам отношение по въпрос, който не познавам. Моралният кодекс на която и да е чалга-певица е различен от моя. Моят е формиран под влияние на религиозни принципи, изповядвани в семейството ми. Не мисля, че саможертвата в името на някой близък ще наруши душевния ми комфорт. Последният ще се наруши, ако не я извърша. Думата ми беше за съвсем друго нещо - че отсъства ЕДИНЕН ОБЩОЧОВЕШКИ МОРАЛЕН КОДЕКС, различен от религиозните предписания. Колкото до вътрешния - ясно е, че всеки човек си го има, но как е формиран, какво се съдържа в него и как се изпълнява, е енигма... Изповядването на определени общочовешки ценности е част от духовността, а когато духовността е в криза, ясно е че нещо не е в ред с морала - него или го няма или просто за да оцелее, човек постъпва в разрез с моралните си принципи. Не си ли съгласна?
цитирай
24. victoriavselena - ЕДИНЕН ОБЩОЧОВЕШКИ МОРАЛЕН КОДЕКС
06.11.2009 15:43
Пишеш :нещо не е в ред с морала - него или го няма или просто за да оцелее, човек постъпва в разрез с моралните си принципи. Не си ли съгласна?"
Съгласна съм. За това със се заела да припомняма на хората, че могат да постъпват според морала си и да са щастливи.Да подстигат това, което искат и да останат в съгласие с ценностите си.
Както обичам за казвам - и вълка цял и агнето сито. :)))
цитирай
25. nicodima - Благодаря ти!
06.11.2009 15:54
Благодаря ти и ти пожелавам успех, защото имам чувството, че излишните задръжки вече са в гените ни : ). Наскоро прочетох една великолепна книга " Добродетелта на егоизма", не вярвам да не си проследила излизането и, щом се занимаваш активно с това. Горещо я препоръчвам на всички хора, които усещат, че имат останки от колективистично мислене в главите си. Хубави празнични дни!
цитирай
26. victoriavselena - ето какво е моето мнение за
06.11.2009 16:08
1. Право на живот –да се родя и да изживея живота си до смъртта си с радост, удоволствие и удовлетворение..
2. Право да създам живот.
3. Право да дишам чист въздух, да пия чиста вода и да се храня с чиста и здравословна храна.
4. Право на любов – да обичам и да бъда обичан/а.
5. Право на свободен личен избор и решения.
6. Право на комуникация с всичко съществуващо на Вселената.
7. Право на връзка с моят вътрешен глас
8. Право на мечти и право да ги осъществя.
9. Право да искам и получавам блага в изобилие.
10. Право на връзка с Дома /Бога/Вселената/
Висша сила, Висшето ми Аз.

цитирай
27. kozmomafa - kljkljh
07.11.2009 15:53
kak da nqma tsitk v balgariq priqteliu ina4e za drygoto si prav
цитирай
28. kozmomafa - jfdhj
07.11.2009 15:53
tsirk
цитирай
29. victoriavselena - до kozmomafa
07.11.2009 23:16
съжалявам не те разбирам. Говориш за цирк? Добре. Но аз съм жена, интересно защо ми пишеш в мъжки род?
цитирай
30. izlagazia - с това заглавие
11.11.2009 09:56
я виж колко хора са накацали. Голяма излагация.
цитирай
31. анонимен - Цирк
17.11.2009 19:28
http://www.circus-balkanski.com/
Това е официалната страница на Цирк Балкански - на въпроса има ли още циркове в България. Да, има, прекрасен цирк, гледахме го това лято с Лия, наистина изключително майсторство, много настроение, смях и светлини, радости, захарен памук, пуканки... и снимка с тюленче. Не знам как да добавя тук снимката, но ако искаш мога да ти я пратя по е-мейла. Поздрави за постинга! Хели
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2556461
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697