Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2009 17:37 - Времето и ние в него
Автор: victoriavselena Категория: Забавление   
Прочетен: 2779 Коментари: 11 Гласове:
3



image

Какво е това време? Може би ще ви очуди, но всеки си го представя по различен начин и всеки се отнася към него различно.Но повечето  от нас, то ни плаши със своята неуправляемост, еднопосочност  и невъзвращаемост.

Както се оказва на практика, ние не можем да променим времето, не можем да го върнем назад, не можем да го спрем или управляваме. Това, което ние наистина можем е -  да решим и изберем какво за бъде отношението ни към времето.

Можем да бързаме, да искаме трескаво да му наваксваме, можем да се ядосваме и да крием възрастта си, можем да се борим, воюваме, можем и да го оставим апатично да преминава покрай нас. Можем и да се оставим на течението и живеем на принципа спонтаността. Можем да планираме и деня си до секунда, да си запълним живота до "Нула свободно време". Можем... всичко можем. Въпросът е да осъзнаем, че имаме и избор и че ние можем да изберем нашето отношение към времето.

Възрастта е една от проявите на отношението ни към времето. Как се чувстваме с възрастта си? Малки, големи, млади, възрастни, стари, изостанали, неактуални. Много хора се борят с възрастта си, боят се от нея, крият се от нея. Но според мен това не е страх от възрастта, колкото страх от старостта, с типичните за нея  безпомощност, болести, самотност, безпаричие, отхвъряне от обществото, ненужност, зависимост, приближаване на смъртта. Тогава може би когато говорим за време и възраст се срещаме със страха от смъртта?

Какво е смъртта? Всичко, това, което не е живот. Смешно, а? А тогава какво е това живот? Времето между две основни дати – датата на раждане и датата на смъртта. Аз предполагам, че отношението ни към смъртта се променя много в зависимост от това дали вярваме в преражданията или не. И наистина ли ни е страх толкова от смъртта? Защото честно казано, понякога животът изглежда много по-опасен от смъртта. Както съм чула – животът е много опасен, от него се умира!

Разпределение и планиране - В зависимост дали го правим или не, ние успяваме да внесем по-голяма яснота и от там да повишим ефективновното му използване. Ако ползваме календар и часовник, ако започнем да говорим за времето с цифри, т.е. бъдем по-осъзнати за неговата измеримост, това ще подобри много нашето отношение към времето.Защото времето е нещо много относително, но благодарение на календара и часовника – измеримо.

Оценяване на времето – Незная колко "времето е пари", но съм сигурна, че то е много ценно. Ако започнем да ценим времето си, тогава и другите ще започнат да го ценят и съответно ако го пропиляваме, това ще се отрази и на отношението на другите към нас.Ако започнем да го измерваме не само по количество (с календар и часовник), а и в това, което бих могъл да направя за това време, тогава то наистина придобива някаква ценност.

Видове време:

- лично

- свободно

- семейно

- работно

- съпружеско

- време за забавления

- време за почивка

- време за спорт (отношения с тялото)

- време за медитация (отношение с душата)

- време за развитие (отношения със съзнанието)

- "умряло" безполезно време,пропиляно

 

Помислете си – едно денонощие има 24 часа

Седмицата има – 168 часа

Месецът (средно) – 720 аса

Годината – 365 дни Х 24 часа = 8760 часа.

 

И това, което всъщност исках да ви попитам, след толкова много увъртания е:

КАК БИХТЕ ИСКАЛИ ДА ИЗЖИВЕЕТЕ СЛЕДВАЩИТЕ СИ 8760 ЧАСА ОТ ИДВАЩАТА 2010 ГОДИНА?

 

Помечтайте! Много от нашата действиелност се е родила първо като една мечта. И може би това, което ще ви се случи през следващата година зависи именно от това, което ще направите през следващия час. Защото това, което сме днес е резултат от решения и избори, които сме взимали в миналото и това ,което ще сме в бъдеще, ще  е езултат от решения и избори, които правим днес.

И не забравяйте. Всичко е възможно.

 



Тагове:   Него,   Ние,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aida - Да, всичко е възможно ...
22.12.2009 18:16
няма невъзможни неща и " от всяка безисходица има поне 3 изхода ". И както се казва --- Поискай и ще ти бъде дадено. Времето е достатъчно :)
цитирай
2. victoriavselena - Времето е достатъчно
22.12.2009 18:42
чудесна мисъл. За повечето от нас времето не достита. Трите най-популярни оправдания са: Нямам време, нямам пари, нямам сили.
цитирай
3. aida - :))) ......и за това си има обяснение
22.12.2009 19:04
Да подобрим отношението, което имаме към самите себе си. Няма смисъл да бягаме от реалността с оправдание. Живота е една синусоида и е абсолютно безумие да я променяме .....няма да успеем. :))

Страхотен пост :)) Нека да достигне до всички хора, които търсят отговор на измерението
" време ".
Пак ще намина :)
цитирай
4. malkiatprintz - Хе. . . спомних си за притчата за с...
23.12.2009 08:49
Хе... спомних си за притчата за странникът, който попаднал в гробище в далечна земя, където на надгробните камъни нямало дата на раждане и дата на смърт, а само брой дни: 380 дни, 768 дни, 1450 дни и т.н. Учудил се човекът, че на това място са погребани очевидно само деца и поразпитал. Един от местните му обяснил обаче, че там имали традиция на надгробните камъни да отбелязват само броя на дните от живота на един човек, в който е бил щастлив. :)
цитирай
5. malkiatprintz - Разпределение, планиране, опр...
26.12.2009 20:09
Разпределение, планиране, определения за време като лично, свободно.... Препрочетох този текст и сега се замислям, че времето съществува само докато го измерваме иго следим. Но гонейки времето, правейки графици и планове, ние сами започваме да се препъваме в условностите му. А ако вършим нещата забавлявайки се, тогава често пъти всичко си идва на мястото в своето си време и, вече забравили за времето, потънали в забавлението от това, което правим, не обръщаме внимание на времето, забравяме за него и се оказва, че ни е стигнало за всичко... :)
цитирай
6. victoriavselena - времето съществува само докато го измерваме иго следим
26.12.2009 22:15
аз би казала "времето съществува само СЛЕД като го измерваме и го следим" иначе просто то отминава без да му обърнем внимание, изтича покрай нас и... хоп дошъл края на живота ни без да сме успяли да свършим това, което сме искали, пропуснали сме го.
За това, колкото и парадоксално да звучи,именно когато сме го планирали и разпределили, тогава това ни дава свобода на действие и "място за дишане". Зависи от къде започваме да планираме. Важно е първо да планираме нещата, от които най-лесно се отказваме - от почивката, съня, свободното време, забавленията,отпуската и т.н.
А за забавлението, то е начина на постигане на нещата. Чудесно е когато вършим нещо с любов, лекота и наслада, но това не противоречи на планирането.
цитирай
7. malkiatprintz - Да, но понякога се улисваме в пла...
27.12.2009 03:21
Да, но понякога се улисваме в планирането и си докарваме стрес със всевъзможни срокове, което не е най-доброто нещо, което можем да си причиняваме.
цитирай
8. victoriavselena - съгласна съм
27.12.2009 07:55
но тук не говорим за крайности (златната среда помниш ли?), а говорим за принципа 80:20, т.е. 80% планираност, на 20 % спонтаност. Ако се "улисваме "да планиране всичко или да не планираме нищо, или в каквото и да е било друго, тогава ние просто ще си останем улисани :)))
Между друготоКолко пъти си искал нещо, но си казвал "Нямам време"? Настина ли е било само поради "Липса" на време или на нещо друго, като планираност (т.е. да сложиш всичко на масата открито и да го подредиш) или желание за яснота (понякога предпочитаме да си затворим очите, защото "ако не знаем, то не съществува") или истинско желание, или страх от нещо друго?
Аз си направих седмична програма на ексел по вид време, оцветих си го, подредих си го и видях доста нови работи за себе си, къде съм аз във времето и пространството, за какво отделям време и за какво не ми стига, как се справям когато нещо изкочи внезапно и т.н. Донес еми доста яснота. А когато е по-ясно е и е по-чисто и е по-лесно да се напредне по пътя. Точно като предното стъкло на автомобила ;)))
цитирай
9. malkiatprintz - Така е, Виктория, златната среда ...
27.12.2009 08:50
Така е, Виктория, златната среда винаги е идеалното нещо. И на мен ми се е случвало не веднъж и двапъти да "не ми остава време", по различни причини, но това ми беше мисълта – не трябва да залитаме към другата крайност. На едно мнение сме :)
цитирай
10. victoriavselena - това, което еважното
27.12.2009 14:54
да се освобождаваме от ситуациите,навиците, хората, вещите и т.н. които ни водят до стрес. Останалото е лесно. Обичам да споря с теб. Винаги стигаме до...златната среда..:)))
цитирай
11. victoriavselena - с поглед назад
27.12.2009 20:39
интресено ми беше да се върна там
http://victoriavselena.blog.bg/lichni-dnevnici/2008/12/31/kakvo-ostaviam-v-2008-i-kakvo-vzimam-s-men-v-2009.271794
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545566
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697