Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2011 11:11 - Правилата на играта
Автор: victoriavselena Категория: Забавление   
Прочетен: 2036 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Имам проблем! Голям проблем!  А това е дума, която аз не обичам да употребявам, но я избирам за тук.Това е, че аз съм научена да играя всяка  игра по правилата. Щом решавам да започна някоя игра, аз първо изучавам правилата й.

От малка се сблъсквам с едно и също нещо – същите тези хора, които  измислят игрите и правилата за тях, самите те не ги спазват. Това винаги бе е обърквало до толкова, че най-често губя почва под краката си, позхлъзвам се и падам в ниското. Чувствам се нещастна.

По-късно открих, че има игри , в която няма правила или поне аз не съм запозната с тях и ето че отново това ме обърква и аз се чувствам загубена, потъваща, безпомощна.

Пораснах и разбрах, че всеки си има свои правила на играта, които са коренно различни дори, когато това касае една и съща игра. Не всички играят моята игра, а и дори тези, които я играят не го правят по моите правила.

Вземете пример от различния подход между мъже-жени към една и съща ситуация. Различнен е подходът и  на хора с различни маталитети, възрасти, разбирания, религии, представители на различни географски области и т.н. Т.е. имаме една ситуация, която всеки от нас ще премине, разреши по друг начин, защото той играе по съвсем различни правила.

Правила, произлиза от думата правилно, така ли? Тогава излиза, че аз не знам кое е правилно и не, нали? Да играя по правилата на играта, това значи да я играя правилно. И аз искам да играя правилно искам да я спечеля тази игра,да се забавлявам и да ми е приятно да съм в нея. Може би защото ми е важно кой печели и кой не? Може би защото съм пристрастна и винаги искам аз или поне някой от нашите да спечели?

А ако съм в нея само за да преживявам приятно времето си и не ми пука какъв ще е крайния резултат? Тогава какво? Тогава може би ще започна да изучавам правилата по време на играта, а не преди нея? Тогава може би ще се отпусна и ще се отдам на покой и мир, защото в същност това е единственото правило на играта – губещи няма!

Защото всички печелят. Защото играта не е в резултата, а в самата игра. Тогава? Ако приема това правило за единствено и започна да се забавлявам от загадките по пътя, ако отпусна душа... Защото помислете си всъщност, проблем няма, защото няма правила, има само игра...

Ние ги поставяме и в следващия миг ги нарушаваме, защото има динамика, защото условията се променят, защото всичко тече, всичко се променя със страхотна скорост. Тогава как да искам днес да играем от правилата от вчера? Та те днес вече не са правилни.

Вчера обещах, да прави сте, обещах, а днес вече не мога, а и не искам да изпълня обещанието си, защото вече не го смятат за правилно. Тогава? Как да живеем тогава? Без правила? Или просто да приемем тази динамика и непрекъснато да си "сверяваме часовника" с новите правила. Да, вярно е че за консервативните, обичащите сигурност и постоянство това ще  е много уморително и объркващо, но това е положение- правилата се менят и то много, много бързо и може бе за това и някои хора казват, че днешното време е по-бързо от вчерашното.

Аз обичах математиката, защото както казвах "две и две винаги и навсякъде е четири" и така беше докато не срещнах едни човек, който каза "Да, така е, но зависи къде и кога!"  и с това разби моята най-сигурна и вярна основа.

Самите ние се променяме, нашата гледна точка също, така че трябва да разрешим и на нашите правила да се актуализират непрекъснато. Това, което е било толкова правилно за нас до вчера, днес изобщо не е актуално, дори е грешно и вредно.

Разрешете на правилата си да се променят, разрешете си гъвкавост, но.... останете верни на себе си, т.е. на здравата си основа, построена от вашите морални ценности. На такава здрава  и стабилна основа вие можете да си позволите да бъдете променливи и гъвкави.

Какво е морална ценност? Това, от което вие не сте готови да се откажете за никаква цена на света. Останете верни на себе си, а правилата... точно в това се състои играта ... в промяна на правилата.

·        Ако вие играете по правилата то вчера, ако не сте в "крак с времето", то вие ще страдате и ще сте нещастни, но и не само вие, а и тези около вас, които вие съзнателно или не  дърпате и задържате развитието им.

·        Ако играете по днешните правила, то тогава ще я карате по течението,ще сте  добри и послушни изпълнители на чужди правила, ще ви харесват и търсят и ще напредвате наравно с другите.

·        Но ако играете по утрешните правила, ако сте с една крачка преди другите, тогава вие ще сте тези, които измислят правилата и водят другите по тях. Това е задачата на лидера – да измисля правилата на играта. А вие от кои сте?

 

© Victoria Levi-Reuven

22.07.2011



Тагове:   игра,   правила,   правилно,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feq - Всеки сам си избира правилата...
22.07.2011 11:27
в това е очарованието на Живота!
цитирай
2. victoriavselena - тогава
22.07.2011 12:45
няма ли да стане анархия? кое ще ни предпази от катастрофи и конфликти?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2554522
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697