Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2011 09:38 - Урок по промяна
Автор: victoriavselena Категория: Забавление   
Прочетен: 1641 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Урок по промяна – това, което ни плаши в процеса на промяната, не е самата промяна, а това че тя може да се окаже толкова голяма, че да ни се изплъзна от ръцете, че няма да можем да я овладеем и ще се предадем пред нейната разрушителна сила, която ще унищожи нас или скъпите ни за нас вещи и хора. Т.е. накратко, че тя ще разруши повече, отколкото ще съгради и  ние ще трябва да платим висока цена за това. Да, така е и това е промяната, провеждана чрез революции, ликвидации, разрушения. Това е внезапна промяна, провеждана като еднократен акт, а не като процес. Но ние ви предлагаме да проведете най-съзнателно един нов и в същото време най-древен вид промяна, промяната, която се осъществява ежедневно и ежечасно, ежеминутно  около нас – еволюционната промяна. Желаете или не, еволюцията си тече и променя света, времето върши своето. И не то има разрушителна сила, а нашата съпротива на най-естествените процеси на природата. Когато нещо е много по-голямо от нас и ние не можем да го овладеем, най-добре е да му се отдадем. Така е и когато ни понесе бързия и огромен поток на реката, не реката ни изтощава и унищожава, а  съпротива и борба ни с нея. Имаме много по-голям шанс да успеем и оживеем ако й се отдадем, ако я подкараме по течението, от колкото ако ритаме срещу него. Същото е и с промяната, който ни носи времето, природата, бъдещето.

"Ако можеш да промениш нещо, промени го, ако ли пък не – приеми го!", а аз ще добавя и още нещо, не само го приеми, а се сприятели с него, използвай силата му в своя полза. Понеси се по течение, отдай му се, но не пасивно, а запази кормилото, веслата в себе си и спазвай посоката си. Не можеш да спреш реката, но можеш да избереш река, която да отговаря на посокатата ти и да я следваш. Не можеш да спреш времето, но можеш да го използваш в своя полза като го уплътниш с желани, любими, избрани от теб дейности. Не можеш да спреш промяната, но можеш да я направляваш, така че да ти донесе максимална полза и полезност. Не се съпротивлявайте – с вас или без вас промяната се осъществява във всеки един миг от живота ви. Не бъдете нейни противници и врагове, тя ще ви помете като малки песъчинки, станете нейни съюзници и изпозвайте нейната градивна, а не разрушителна страна. Използвайте промяната за градеж на бъдещето, а не за разрушаване на миналото. Не винаги за да изградим нещо ново трябва да разрушим нещо старо. Когато напъпят на пролет дърветата и започнат да им растят листа, младите листа  не унищожават старите, защото те вече са им остъпили мястото си по клоните. Това е еволюционната промяна на сезоните – това е и цикличността на живота. Старото доброволно  и съзнателно остъпва мястото си на новото, за да може да му позволи да расте, да напъпва и да роди нещо съвсем ново, но и в същото време толкова древно – живот.

 

 

 

 



 

 

 

 



Тагове:   вода,   река,   промяна,   процес,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tsenn - съгласна съм...
22.08.2011 10:36
страхът е това, което ни пречи обикновено, той е мистичен, необясним, често - неоснователен, обаче категорично ти казва : не!
в същото време обаче човек не иска да разруши постигнатото - вложил е твърде много...
преживяла ли си я сама - промяната?
цитирай
2. victoriavselena - ежедневно
22.08.2011 12:04
тя е процес, а не акт. За това и ти и аз съзнателно или не я преживяваме. В тялото ни непрекъснато се раждат и умират клетки. това е Промяната. раждане, умиране и това, което е между тях.
цитирай
3. tsenn - мъдро...
22.08.2011 18:26
бих искала да е по-съзнателно, да не се вкарваме сами в стереотипите; често го правим.
цитирай
4. malkiatprintz - Точно казано, Виктория :) Животът е ...
25.08.2011 00:19
Точно казано, Виктория :) Животът е промяна и се променяме независимо дали го искаме или не. Ако го правим доброволно, можем да избираме посоката - животът няма претенции накъде се променяме - но ако не се променяме, животът ни променя насила и обикновено - в посока, която той намери за добре (а не ние). Запънем ли се обаче, просо ни изхвърля от себе си.
Поздрави.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2554921
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697