Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 11:22 - Особено ценен подарък
Автор: victoriavselena Категория: Забавление   
Прочетен: 1278 Коментари: 0 Гласове:
2



Написаното по-долу е особено ценен подорък... Съсредоточете се и го прочетете  докрай!

Разсейване-концетрация-отдих

Помислете си защо се родиха толкова деца, които имат проблеми с разсейването и не могат да се съсредоточат? Защото те са резултат на днешното време на огромни и едновременни потоци от информация и на тях им се налага да прескачат непрекъснато от един към друг. Защо се родиха точно сега? Защото така те служат на управляващите ни власти. Ще се поясня.

Един разсеян човек не обръща внимание на това, което става около него - тук и сега. Един разсеян човек дори и да види/чуе нещо след това бързо го забравя, т.е. не влага в него мисъл. Той не задържа вниманието си толкова дълго, че да го запомни и да го проумее и осъзнае, т.е. нещата докосват съзнанието му само по повърхността и му пречат да ги възприеме в дълбочина. За това и младите се плъзгат по повърхността и се носят като листа на вятъра, на където ги завеят без да вложат в решенията си, в избирането  на посоката си мисъл и смисъл. Съгласете се, че такива хора се управляват много по-лесно. Съпротивителните им сили са приведени до минимум, защото те просто не намират за нужно да се съпротивляват, те я карат по течението. "На където всички, там и аз". А всички – това е тълпата, често пъти насочвана, управлявана от недивимите сили на властващите я.

Защо, който владее средствата за масова информация владее и тълпата? Защото така я насочва накъдето той реши – чрез полу-истини, чрез лъжи и измами. Чрез спазване на личния си интерес, поробвайки съзнанието на другите.

Прекъсвания на предаванията по ТВ за новини и реклами е точно това прекъсване на нишката на мисълта, на съзнанието, което ни пречи да се съсредоточим и възприемем потока от информация. И тъй като това става периодично /в повечето страни на всеки 7 минути/, ние тренираме съзнанието си да се отклонява от първоначално поетия път.

Представете си, че поемате на път и всеки 7 минути трябва да се отклонявате, да изминавате около 5 минути път в странична посока и после отново да се върнете на първоначалния път. Как мислите, дали няма да се уморите и да се откажете да следвате първоначалната си посока? Така е и съзнанието ни.

Ще префразирам цитата на Далий Лама -Хубавите новини са, че то се подлага на тренировка. Лошите новини са, че то се подлага на тренировка.

Това, което вие можете да направите сами за себе си е – да се погрижите сами за съзнанието си. Точно както правите за тялото си. Собствениците на вериги за бързо хранете са заинтересовани вие да купувате храната им независимо колко е вредна тя за вас, но вие решавате сами за себе си да се погрижите за здравето си, да се разхождате и да правите спорт, независимо, че това го няма по рекламите и е съвсем безплатно.

Същото е и с грижата и подържането на съзнанието – тренировката на съзнанието за съсредоточаване е МЕДИТАЦИЯТА. Две-три минутна медитация на ден е достатъчно начало за гимнастика на ума в посока съсредоточаване. Когато успеем, можем да продължим да увеличаваме времето. Това е просто, безплатно, достъпно до всеки човек, на всяко място и по всяко време, средство. Изберете си предмет, точка, в която да концентрирате вниманието си. След всяко разсейване, отклоняване, не се отказвайте, а с нежност и любов, насочете вниманието си отново към тази точка. След такива тернировки ще забележите, че ще ви е много по-лесно да задържате вниманието си по-продължително. Въпросът е да си дадете време да продължите. Провали няма. Загуби няма. Рискове няма. Можете само да спечелите то това.

В една фирма само от това че не са разрешавали на служителите си да говорят по телефона, да получават имейли в пиковите часове на деня, т.е. да не откроняват вниманието си, са повиши ефективността с 25 %. Направете това за себе си.

Един човек, който е способен да се съсредоточи, да се концетрира точно в това, което стои пред него в настоящия момент притежава голямо предимство пред всички останали разсейващите и освен това той придобива и способности да различи истинския проблем и да се мобилизира и да го разреши.

Друга важна задача е да дадете на мозъка си да почива. Редувайте работата му с отмора  и почивка, като ясно и точно разграничавате двете дейности. Не бъдете съучастници на стария български виц, че сме специалисти на работа да говорим за купон и на купона за работа.

В моменти на почивка можете да използвате релаксиращи медитации – да се отпуснете максимално с подходяща музика като разпилявате мислите си над океани и планини.

Също така ефекасно и безплатно средство. Единственото, което се иска от вас е желанието да вложите време в себе си, в съзнанието си, в бъдещето си, в щастието си...

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545541
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697