Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2012 12:12 - Любов, Духовност, Пари
Автор: victoriavselena Категория: Забавление   
Прочетен: 2195 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Лекция - Любов, духовност и пари

изнесена от Виктория Леви-Реувен, на 27.11.12
пред редовната сбирка на Училище по щастие
"Вход свободен"

Хубавото е, че няма да ви разказвам за нещо,които не знаете какво е. Всички вие знаете какво е

1. Любов – това не е чувство, а начин на живот, това е движеща сила, която ни насочва в една или друга посока. Това е право на избор. Любовта се живее, ежедневно и ежечасно. Това е поредица от избори – да избера любовта или страха. Във всеки миг от живота си правим тези избори – съзнателно или не.

2.Духовността – това е гледна точка. Това е част от нашия мироглед. Дали ще се ограничим само с това да бъдем материалнисти и да вярваме само на това, което виждаме или пипаме на принципа "Ръка да пипне, око да види" или ще повярваме, че съществува и нещо извън тази видяна с просто око реалност. И точно това ПОВЯРВАНЕ е изборът, който правим самите ние. Защото да вярваш или не е избор. Никой не може да те накара на сила да повярваш, че има нещо извън твоите усещания и сетива. Никой не може да ти докаже, че има Господ, ако ти не решиш да повярваш. И често казваме –АКО ГО ВИДЯ ИЛИ ПИПНА, АКО СЪБЕРА ДОКАЗАТЕЛСТВА – ЩЕ ПОВЯРВАМ. Чудесно правило за материалния свят. Тук важи обратното – АКО ВИЕ РЕШИТЕ ДА ПОВЯРВАТЕ – ЩЕ ВИ ДЪТА ИЗПРАТЕНИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА.

Духовността е да повярваш, че съществува и нещо друго извън мателиания свят, което не значи, че го отричаш или че той не съществува. И от тук идваме към третия елемент:

3. Пари – Може би ще ви изненадам, може би не, но РОЛЯТА НА ПАРИТЕ НЕ Е ДА НИ НАПРАВИ ЩАСТЛИВИ, БОГАТИ, ОБИЧАНИ ИЛИ ОБРАТНО – БЕДНИ, НЕЩАСТНИ И ОТРИТНАТИ.

Ролята на парите е само и само да измерват количеството труд, което сме положили и да спомогне комуникациите и отношенията между хората. ТОВА Е! просто и ясно. И до там!

Интересното е, че ние придаваме на самите пари качествата на ръката, която ги държи. Т.е. парите сами по себе си не са чисти или мръсни, не са гадни или прекрасни. Те са само пари. Но с тях, може да се постигнат гадни и мръсни цели или да се осъществят прекрасни и чисти помисли.

Ножът сам по себе си е инструмент и ние не мразим или възвеличаваме ножът, ако с него е убивано или изработено някаква прекрасна дърворезба.

 

4.Съчетаване на духовност, пари, любов –без значение на реда, по който ги подреждаме.

Проблемът ни не е в трите елемента, а във широтата на нашето съзнание. Ако ние имаме съзнание на бедност, то ние използваме моделът на мислене – ИЛИ – ИЛИ. Т.е. или пари или духовност, или пари или любов, или любов или бедност и т.н.

Когато разширим съзнанието си, това, което правим чрез въвеждане на духовни техники и с вярата си, че около нас съществуват и неща, които ние не виждаме с просто око, но въпреки това съществуват – ние успяваме на преминем на Модел на съзнание – И това И това, т.е. няма нужда да избираме Духовност или Пари, а можем да бъдем финансово стабилни и духовно развити. Няма нужда да казваме "Или парите или любовта", защото можем да си разрешим да бъдем и богати и обичани /от себе си и от другите/.

Когато съзнанието ни е достатъчно широко за да допуснем в себе си изобилието, няма да сме отраничени с избора на САМО едно нещо! Ще можем да си позволяваме И това И това, което  ев алидно не  само за материални вещи, но и за душевнти състояния, емоции, области за развитие.

когато бяхме малки, а аз съм възспитана в бух на бедност, защото по време на социализма бе важно и безопасно всички еднакво да нямаме. Да имаш бе опасно – ОБЯВЯВАХА ТЕ ЗА ВРАГ НА НАРОДА! Ако имаш ти го взимаха и така бе валидна уровниловката, уеднаквяването, изтриването на индивидуалността. И днес вече 20 години след прикючването на този строй ние все още от страх се стремим към бедност. И като казвам БЕДНОСТ нямам предвид само материална, но и духовна. ПО-ХУБАВО Е ДА НЕ ЗНАМ! Казват хората и престават да се учат. Точно както казвахме – ПО-ХУБАВО Е ДА НЯМАМ! За това е най-лесно да не мисля, да се ограничавам, да си завирам главата близо до земята, ЗАЩОТО НАВЕДЕНА ГЛАВИЧКА САБЯ НЕ СЕЧЕ!

За да мислиш и да се развиваш, да си любознателен и да искаш да знаеш повече, да искаш да си богат и да имаш, да поеме отговорност за това, което си, за това, което имаш се изисква СМЕЛОСТ!, Т.Е. ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СТРАХА.

Да се усмелиш да си богат духовно и материално - това е също предодоляване на страха и израз на любовта си към себе си и към другите. За да имаш, да умееш да съхраняваш това, което имаш ДУХОВНО И МАТЕРИАЛНО, да го развиваш, се изисква да бъдеш ДОБЪР СТОПАНИН.

И В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ВИ ПИТАМ – ВИЕ ДОБРИ СТОПАНИ ЛИ СТЕ? СТОПАНИ НА СЕБЕ СИ, НА ТОВА, КОЕТО СТЕ, НА ДОМА СИ, ГРАДА, ДЪРЖАВАТА?

И ако с тази кратка лекция съм променила нещо във вас и вие сте видяли за по- възможно да се комбинира и съчетава присъствието И на духовност И на пари, аз наистина ще съм много щастлива. Защото да се изключва едното или другото е смешно, защото те нямат нищо общо. Това е да сравняваме несравняеми неща и да решим в един момент, че дори едното изключва другото е, ако не друго смешно и наивно.

И най-накрая ще завърша с един виц за изобилието:

Попитали един "Какво ще пиеш – вино или ракия?", а той отвърнал "И бира!". На това аз му вика съзнание за изобилие.

 

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2554537
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697