Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2009 09:40 - Длъжникът -20
Автор: victoriavselena Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1670 Коментари: 5 Гласове:
6



Вече имаше цел от Длъжник да се превърне в платежеспособен – способен да плаща. Това щеш еда му върне себеуважението и достойнството. Но той искаше и нещо повече, много повече от само чиста платежоспособност. Искаше не само да си плаща сметките на време и на място, но и да ги плаща с удоволствие и благословия. Да се чувства добре докато си ги плащаше. Още повече – да бъде щастлив, че плаща. (веднага гласът от вътре се обади – "Че кой обича да плаща в тези бедни времена?- Никой!" За целта бе необходимо да има доходи, които постоянно да бъдат по-високи  от разходите. Така да бъде сега, но да знае, че така ще бъде и за в бъдеще. Друго условие бе, че това, които получава срещу парите си си е струвало цената, т.е.че си е заслужавало си е да бъде закупено, Платил е, но и е получил и нещо висококачествено, което ще го радва. Това щеше да му помогне да се чувства наистина добре по отношение за парите си.

Освен това му беше  и важно как изкарва парите си, каква цена заплаща за това. Не искаше да прави повече компромиси със себе си. Искаше да прави добро. Само добро. И да  стигне до положението, че да знае, да е убеден, че парите, които му се заплащат са в замяна на всичкото добро, което прави за себе си и за  другите. Искаше това което прави да бъде за доброто на  планетата  и човечеството. Това бе програма максимум, но за да я постигне много работа го очакваше. Много чистете и редене. Толкова стари и ненужни твърдения имаше да изхвърли от главата си. Трябваше да отвори място за новото.

Реши за започне от най-трудната си и болезнена точка – от наследството получено от родителите си. От баща си, от отношенията си с него. Там се чустваше най-неоправдан, тероризиран, виновен. Там бе търпял най-големите си унижения, разочарования, терзания. Там бяха пречупвани по най-болезнен начин всичките му мечти. Когато разказваше на баща си какъв иска да бъде като порасне, той го плесваше по врата и му казваше "Я се виж какъв си хайванин. Нищо няма да излезе от теб." Много го болеше, особено когато го правеше пред гостите им.

Това, което баща му завеща бе изречението – "Аз не искам нищо от живота, само вие да бъдете доволни". Но  кой син може да бъде доволен и щастлив с баща, който не иска нищо от живота и се бе отказал от собствения си живот в името на другите. Син на баща –жертва на другите.

От майка си наследи принципа на съгласието и примирението -"Ние сме бедни и трябва да остъпваме и да се съгласяваме с всичко, които ни предлагат. Отказът е лукс за богатите. Каквото и да ти предлагат – съгласявай се".

Грешна теория. Много грешна. Колко страдания му бе докарала на главата.

Да отказваш е привилегия на богатите. Не можеш да кажеш "Не", това е лукс, който не можеш да си позволиш, защото си беден.Само богатите, тези които имат досаттъчо пари могат да си разрешат да кажат Не."Който плаща, той избира музиката", "Парите управляват света", "Парите са всевластни" и т.н.

Накратко – който има пари, има право на избор.

Чудесно, а ако има право на изор, ще има ли пари? Ако си присвои лукса да избира кога да отказвал или да с есъгласява, това ще го направи ли богат?

Сега и той беше родител, баща. Какво ли щеше да остави като наследство на своите деца? С какво ли щяха да го споменават, когато него вече няма да го има до тях? Какви ли думи щяха да се запечатат в съзнаието им?

Защото какво всъщност е човека? Човека е това, което оставя след себе си. Какво ли ще остави той след себе си?

 

 

 



Тагове:   наследство,


Гласувай:
6



1. dialog - колко много хора имат същата цел
14.08.2009 10:37
от Длъжник да се превърне в платежеспособен .
цитирай
2. victoriavselena - много, много хора, прекалено много хора
14.08.2009 14:15
това показва, че системата не работи правилно. Накъде се е объркала- прекалено много хора страдат и остават неплатежноспособни. Необходима е промяна.
цитирай
3. romanov - ако и има кой да я направи..
14.08.2009 15:46
промяната
цитирай
4. victoriavselena - как кой бе Романов, ние
14.08.2009 16:08
ние, всеки един от нас е отговорен за това положение. Да си отговорен, това значи, не да си виновен, а да вземаш съзнателно решения и избори, които да променят ситуацията. Мислиш си - Ако направя това, ако избира това, то ще ме придвижи ли в желаната посока или ще ме отдалечи? Разказите, които пишеш приближават ли те или те отдалечават от целта, която искаш да постигнеш, от посоката към която си поел?
Мен лично - писането на Длъжникът ме придвижва към желната от мен цел - да намаля "Трябва "в живота си и да увелича "Искам", да с ечуствам все по-малко длъжник и да търся пътя заедно с героя си.
цитирай
5. malkiatprintz - :)
14.08.2009 16:56
:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2545298
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697