Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2008 11:56 - Ежедневна доза наслада
Автор: victoriavselena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3088 Коментари: 13 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Оказа се, че на физиологично ниво, нашето тяло е построено така, че то си изисква всекидневно определена доза наслада и удоволствие. В мозъка ни има център, наречен център на насладата, удоволствието, радостта и той ни изпраща сигнали за "глад за наслада". Точно така, както и когато стомахът ни е празен, или когато сме жадни. Ние сме така устроени, че когато нещо в нашето тяло липсва или го има в недостатъчно количество съответния орган изпраща сигнал до мозъка ни и той дава своята команда за действие. При умора – сядаме, почиваме, спим; при глад – се храним; при жажда – пием , при други нужди – посещаваме тоалетната и т.н. Това са основните ни потребности. Но се оказа, че след тях и основната ни потребност от удоволствие, наслада и радост. Колко хубаво – в нашия организъм  е заложена нуждата от удоволствие и радост!

 

Според една американка, лекарка (извинете , че не си спомням името й), която е издала книга за критичната възраст при жените (името на книгата също не помня) има три основни източника на радост, удоволствие и наслада за човешкото тяло – физическа активност, медитация и секс. И това е. Просто, просто и лесно осъществимо. Безплатно, близко, зависи само от нас и не отнема много време, не изисква специално обучение, капиталовложения, специално оборудване и място.

Според същата авторка, ако ние не задоволим своя "глад" за удоволствие чрез физическа активност, секс и медитация, тогава ние търсим "изкуствени" заместители, т.е доставяме си удоволствия чрез наркотици, цигари, алкохол, храна, захари и др. И още нещо, ако ние запълваме ежедневно своята физиологическа необходимост от наслади чрез трите здравословни и естествени източника, то няма да имаме нужда от другите убийствени заместители. Тогава ще бъдем здрави, красиви, задоволени, радостни и щастливи. Евтина и напълно приложима рецепта.

Мен самата тази информация ме зарадва много. Защото отдавна имах идея за почина "Спорт и медитация, вместо наркотици",  която да се въведе в училищата. А за секса…., за това по-късно. Значи съм била права, че децата посягат към алкохола, цигарите  и наркотиците за задоволяване на някаква вътрешна нужда, която остава незадоволена при определен не  природосъобразен и нездравословен начин на живот.

А секса? Не съм го забравила и когато казах по-късно, нямах предвид, че започваме да се занимаваме със секс в по-късна възраст. Напротив, можем да се научим от пеленачетата за здравословно отношение към тялото си, чисто от скрупули, норми на поведение и "приличие", догми, твърдения, закони и т.н.

Сексът е само част от отношенията ни със собственото си тяло. Там влизат всички форми на наслади, които са природносъобразни и здравословни – прегръдка, погалване, масаж, докосване и др., които и всяко бебе знае да прави на другите и на себе си.

Какво остава – да се започнем с нещо ново, да си създадем нови навици у себе си и у децата си и така да прекъснем веригата между поколенията – татко и мама правят така , така ще правя  и аз. Да решим задачата за яйцето и кокошката и да започнем с промяната и в двете.Да въведем медитацията в основните училища, да обучим необходимите специалисти, да проведем пропагандна работа сред родителите, центрове за подддръжка и помощ на вече започналите на употребяват заместители на истинските източници на удоволствия, центрове  за спорт, за  медитация, за възспитание, за здравословни отношения с тялото ни, като секса е само едно от тях.

 

Но първо трябва да създадем у себе си някакъв нов навик. Не отлагайте. Започнете от днес. Сега. Здравословен навик свързан с центъра на удоволствия в мозъка ни- върнете се пеша от работа, разходите кучето си повече време, погалете се, прегърнете се, затворете очи и медитирайте поне две минути. Възможно е.  Направете поне една крачка дори и да е малка. Утре я повторете. Направете две крачки и т.н. И така ще успеете, защото е най-дългото пътешествие започва с една- единствена първа крачка.



Тагове:   доза,   наслада,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. venercheto - благодаря :) полезен материал ...
05.12.2008 03:17
благодаря :)

полезен материал ми се вижда..
цитирай
2. vselena - А най-дългото пътешествие е ист...
05.12.2008 07:12
А най-дългото пътешествие е истинско приключение в собствения ни свят на познание и щастие, добавям и аз, към написаното от теб. Поздравявам те за ясния и помагащ постинг. Дано повече хора да го прочетат, за да намерят щастието си. Поздрави и весел ден ти пожелавам. :)))))
цитирай
3. victoriavselena - колко хубаво би било,
05.12.2008 09:52
че ако сутрин вместо към кутийката към хапчета,цигари или бира, посегнем към ПОРЕДНАТА СИ ДОЗА НАСЛАДА.
Пожелавам на всички да намерят насладата в своя живот и да я поемат на дози всекидневно.
цитирай
4. rotazia - Браво на теб, така стоят нещата, ...
14.12.2008 11:51
Браво на теб , така стоят нещата , точно така !!! Но тази култивация в балканската психика е най-трудното осъществимото нещо в тия ширини ! Вчера имах голям проблем с домашния си любимец , който слава на Всевишния се размина .От липсата на секс , в случая , някакъв мускул в отделителната му система е затворил пътя на урината , и той , горкия котарак скимти и не може да се освободи .А доктора първоначално помисли за камък в чурчето му и предвиди сложна операция ! Да , ама , не ! Сега ще му търся партньорка , задължително !!!
цитирай
5. victoriavselena - Какъв хубав урок
19.12.2008 12:19
ни е дал твоят котарак. Напред чрез здрав секс към здраво тяло!
цитирай
6. анонимен - gBdbSmZhs
24.05.2011 05:19
You've hit the ball out the park! Icnedrilbe!
цитирай
7. анонимен - YrsLTNeps
24.05.2011 11:35
I'm out of league here. Too much brain power on dipslay!
цитирай
8. анонимен - AKeYPyLWDHNv
24.05.2011 12:52
That's way more clever than I was expecting. Tnahks!
цитирай
9. анонимен - NIHoBDTjklbnySES
24.05.2011 15:39
5FtXLo <a href="http://hyspmodhvsjc.com/">hyspmodhvsjc</a>
цитирай
10. анонимен - aAuvbXTeQcO
24.05.2011 15:39
SSQMVl <a href="http://smaacvfjfeyo.com/">smaacvfjfeyo</a>
цитирай
11. анонимен - wPBmZGiydxfVKs
25.05.2011 13:40
4lDcDE <a href="http://hprdphsuhnhd.com/">hprdphsuhnhd</a>
цитирай
12. анонимен - SVZEzzhUcwegoLv
25.05.2011 17:37
UhDHa2 , [url=http://wyoajzfgmxsh.com/]wyoajzfgmxsh[/url], [link=http://qpkadskrysym.com/]qpkadskrysym[/link], http://isyuifgnnwqt.com/
цитирай
13. анонимен - QVUfyLFkkAbV
25.05.2011 18:36
3OxjNc , [url=http://aqvwyworekwc.com/]aqvwyworekwc[/url], [link=http://eualugkvoekj.com/]eualugkvoekj[/link], http://uzsawlztzjpe.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2556338
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697