Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2009 21:18 - Кристална кутийка
Автор: victoriavselena Категория: Забавление   
Прочетен: 3527 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 26.11.2009 08:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Може би и вие имате такива едни ценни, не, не толкова ценни, колкото много скъпи вещи. Толкова скъпи, че сме ги сложили на някаква поставка или витринка, достатъчно високо и далече от ръцете на децата ни, че дори и от нашите ръце. От страх да не ги изпочупим или повредим ние изобщо не ги ползваме и те си стоят там и си събират прах. Такива например са кристалните сервизи, украшенията, бижутата, статуетки и други произведения на изкуството. Имаме цели шкафове пълни с вещи. Някои от тях дори си ги държим по сейфове. Стоят си там скъпите ни вещи, тъжни и  затворени на тъмно, далеч от радващи им се погледи и ръце. Те може би те се чувстват и ненужни, защото не могат да се ползват по предназначението си, т.е. да радват хората.

Оказа се че имаме същите такива ценни и скъпи нещица и вътре в себе си. Е, може би не всички, но моята героиня със сигурност си имаше. Тя имаше и криеше между гърдите си една изящна кристална кутийка пълна с бисери. Безценни бисери. Всеки от тях й много скъп. Той криеше поне по един прекрасен спомен.Много ценни й бяха тези спомени и тя ги бе затворила здраво в ценната кутийка, близо до сърцето си. Много я беше страх да не ги забрави, да не ги загуби някъде,че както се бе забързала в ежедневието си... Миналото й бе пълно с изобилие от неприятни и тъжни спомени и това правеше редките й хубави  преживяния още по-ценни. Толкова ги стискаше към гърдите си, че те се бяха вразяли навътре в плътта й и дори най-обсурдното беше, че се смятаха за забравени. Та нали, тя изобщо не ги поглеждаше, не отваряше кутийката си, не им се радваше, не ги милваше. Как да й повярват, че са й скъпи и че ги обича. Всичките спиращи дъх моменти в животът й бяха събрани и скътани на сигурно място. Това бе цялото й съкровище. Все се надяваше, че някой ден ще й остане свободно време и тя ще си отвори кутийката и ще им се порадва.

Но дните минаваха, превръщаха се в години, а тя все не намираше удобен момент за това. Тогава ценните спомени, се обединиха и решиха да й напомнят за себе си и то по такъв начин, че да не може и този път да се измъкне с поредното си оправдание и да не им обърне внимание. Съединили се в едно, те напрегнаха всичките си кристални сили и…й спряха дъха. Тя точно се бе забързала към поредното си неотменимо задължение, когато нещо я ръгна между гърдите и …спря дъха й. Сви се от остра болка и дори леко извика. Не можа да разбере какво е, но й се налагаше да спре и да намери някъде да поседне. Когато й попремина, тя се прибра в къщата си и реши да отиде на лекар (някой ден, защото "кой ли имаше време за такива неща?"). Това решение също щеше да бъде забравено, ако на сутринта не се събуди от точно същата остра и спираща дъха болка.

Посети лекаря, той я преслуша, даде й списък с изследванията, които трябва да направи, предписа й лекарства и й препоръча да си почива повече. "Да си почива ли?" – присмя му се тя – "Та кой ли има време за това?" и се забърза понавик. За всеки случай бе решила да не отиде на работа същия ден и се прибра в апартамента си. Направи си чаша горещо шоко, седна до отворения прозорец и се размечта. Така със зареян поглед огледа стаята и погледа й попадна на една снимка от времето, когато ходеше на ексурзии в планината. Хубаво беше, свежо, зареждащо. Но кой ли има време за това….? Реши, че днес ще се поглези и се зарови в кутията със стари снимки. Все се канеше да ги нареди в албуми, ама кой ли има време за това…? Извади я от шкафа и ги заразглежда. Колко отдавна ли е било…?

И тогава бисерните й спомени се разкачаха и защуряха. Весело се затичаха насам натам и я изпълниха цялата. Такава прията изненада – та това тя ли е била? Вече беше забравила… Беше забравила, че е ходила по дискотеки, че е танцувала с часове, че е била харесвана и обичана,…загледа се… да, изглежда добре…,а сега? Погледна се в огледалото. Дори се усмихна на себе си… и сега имаше същото палаво изражение. Скъпите спомени бяха направили своето. Бяха събудили момичето в нея, бяха запалили искрите в очите й. Дори й стана смешно. Почуства се прекрасно. Как е могла да ги забрави? От толкова страх да не ги загуби, бе престанала да ги докосва и да им се радва. Извади снимките и нареди ги по стените, част в рамки, част просто така. Нека стоят пред нея, нека й напомнят, нека да я викат, събуждат.

Хубавите спомени трябваше да стоят на видно място. Та те й бяха толкова ценни….

А кристалната кутийка ли? Тя е там, на същото място, точно между гърдите й. Но стои отворена, готова във всеки момент да се напълни отново…

 


 

image

 




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamas - Спомени пъстроцветни...
25.11.2009 23:31
Топлинка.
цитирай
2. анонимен - :))
25.11.2009 23:49
Толкова чорлаво-скъпоценно!:))
А добрият спомен може да бъде и сладостния аромат на влажна есенна шума! Трябва само да отвориш кутийката...
цитирай
3. victoriavselena - Когато си отворим кутийките
26.11.2009 08:18
с хубавите спомени и ги разпилеем по света, те са като семена, ще се засадят, ще поникнат, ще се множат. Отварайте кутийки всякакви :)))
цитирай
4. lisiza - Перлено
27.11.2009 21:02
Имам някъде перли и малко време да ги поглезя...
цитирай
5. victoriavselena - радвам се, че си тук
28.11.2009 08:38
като прочетох написаното от теб - много перли имаш за показване. Отвори си кутийката и ги разпилей, ча да се засеят и в другите :)))
цитирай
6. iceflame - :)
28.11.2009 18:18
красота :)
цитирай
7. анонимен - Много мило...
28.11.2009 22:36
Благодаря, твоята кутийка ми напомни някои красиви неща:))
цитирай
8. victoriavselena - пълнете се с красота
02.12.2009 14:18
от отворените си кутийки. Всеки от нас си ги има.
цитирай
9. jolee - :)
14.12.2009 11:49
Ти ще ме накараш да отворя кристалната кутия и да опиша какво е вътре ;)
цитирай
10. victoriavselena - до jolee
14.12.2009 16:13
Много ще се радвам, ако го направиш. Сигурна съм, че имаш много-о-о-о от тях. Прегръдка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2556508
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697