Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2008 13:10 - Посланието на моята професия- всичко е възможно
Автор: victoriavselena Категория: Бизнес   
Прочетен: 1226 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 05.03.2008 09:58


 

ТРЕНИНГ ПО ПЪТЯ  КЪМ СЕБЕ СИ

"Най-сигурното място за кораба е пристанището, но не за това са построени корабите"

Пауло Куело

 

 

Какво е личен тренинг (Life coaching)?

Тренинг е система от разговори, между двама човека, основана на въпроси и отговори, насочени към постигането на предварително определени цели. Като ролята на треньора е да задава правилните въпроси, да изслушва отговорите.

 Кое различава този разговор от обикновените разговори, които провеждаме ежедневно? Как така точно разговорите с треньор, а не с някой умен, знаещ човек-консултант ще допринесе за твоето развитие? Как така, че години наред си блъскал главата с разрешаването на някой проблем, а сега за броени срещи ще го разрешиш? Как точно, когато всичко ти е мътно и неясно и се "задръстил" ще намериш вярната посока? И как ще знаеш, че е вярната? 

 

Тренировка по системата SATIYA:

 

Личния тренинг (Life coaching) е система за постигане на житейски цели, която е доказала вече своето ефективно действие по света и вече навлиза и в България. Моделът на трениниг е взет от спорта и се основава на същите принципи – развиване на определени качества в трениращия за постигате на поставени цели. Съществуват много и разнообразни системи на трениране.

Аз съм запозната и работя по системата SATIY.

 

 Какво е специфичното за треинга по системата SATIYA?

 

1. Онтология – В основата на SATIYA  е древно гръцката  философия

Онтология, която се отнася само към фактите в действителноста, без мнения, тълкуване и обсъждане.

Например – аз се отнасям към трениращия "чиста" от мнения, тълкуване и предрасъдаци. Аз приемам него и неговия начин  на живот, такъв какъвто е без да го осъждам , критикувам и коментирам.

 

2. Тренинг на състоянията – Ние се занимаваме с въпроса "Кой съм аз по пътя за постигане на целта си?", а не "Какво трябва да направя?" или "Какво трябва да имам за да постигна целта си?". Разговорите са основани на BEING, не на  DOING или HAVE. Тогава трениращия остава верен на себе си и своята ценностна система, независимо от външните обстоятелствата.

 

3. В процеса на тренировката, трениращия определя конкретни  цели, които иска да постигне,  като поема пълна отговорност за своите действия, решения и избор.   Задачата на треньора е да го придужава по пътя, да бъде винаги на страната на трениращия и го насочва да действа в съотвествие със своята ценностна система. Така той постига целите си  леко, приятно, без усилия и без да "плаща" висока цена за това (без да се налага да жертва неща, които обича).

 

 

4. Отношенията между треньор и трениращ са отношения на взаимоуважение и равностойност. Разговорите се провеждат между хора поставени на едно ниво.

 

5. Нашата действителност е нашето огледало, т.е. тя отразява това които сме, на това, как мислим, говорим, действаме.

Което значи, че когато променим модела си на мислене, това се отразява на нашия език, действие и поведение, което води и  до промяна на  крайния  резултат.

 

6. Холистичен подход – при този метод на тренировка, независимо от в коя област на живота са целите (кариера, семейство, пари, време, здраве, партньорство) това винаги оказва влияние върху цялостния начин на живот.

Например аз се тренирах да приключвам нещата, да довършвам работата си докрай. Това се отрази на организацията работата ми (както в офиса, така и у дома) – стана по-ефективна. Сега като не отлагам неща се подобриха отношенията ми в семейството, с приятелите и колегите ми, подобри начина ми на хранене, имам повече свободно време и т.н.

 

7. В тренинга по системата SATIYA се използва положителен език, защото в действителността всъщност няма "Няма" и ние виждаме само неща които ги има. Този положителен подход дава възможност фокусът на разговора да бъде поставен върху качествата, които ако се развият ще допринесат до постигане на дадената цел. Това доприняся за повишаване на ефективността на процеса.  

 

8. Животът е непрекъсната поредица от решения (независимо дали те са съзнателни или не), от които зависят и по- нататъшните ни действия. При тренировките трениращия стига до решения, които са основани на предварителни наблюдения, изясняване и избор. Анализирането на действията и факторите довели до това решения дава възможност на трениращия да реши дали развитието на определено качество ще доведе до постигане на желаната цел или не.

 

9. В разговорите ни се използват седем нива на изслушване, като това дава възможност да се чуят и неща, които не са казани на глас. Също така се използва техниката на повторението – треньорът задава въпрос, трениращия отговаря и треньорът повтаря отговора, като така проверява дали го е разбрал правилно, а и клиента чува как звучи в разговор с околните.

 

10. Тренингът е процес, с променлива проточеност във времето, в зависимост от началната позиця на трениращия, от поставените цели, от решенията и действията на трениращия между разговорите. От лични наблюдения той продължава около година.

 

 

 

 



Тагове:   Моята,   професия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - USbFcnPrmMfgvFthIdQ
24.05.2011 15:38
Hey, youВ’re the goto expert. Thnkas for hanging out here.
цитирай
2. анонимен - GSljswnbMVTQ
25.05.2011 13:17
DvBgPp <a href="http://kupjbcbnyfdl.com/">kupjbcbnyfdl</a>
цитирай
3. анонимен - HSRysSSxmkCfsOo
25.05.2011 19:56
jA9Lph , [url=http://byxecocglgbs.com/]byxecocglgbs[/url], [link=http://dgmmdudbyukc.com/]dgmmdudbyukc[/link], http://hpxrnoyxaoeb.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: victoriavselena
Категория: Забавление
Прочетен: 2557737
Постинги: 853
Коментари: 4645
Гласове: 10697